Južna Koreja oči razgovori o ponovnom otvaranju Kaesong kompleksa

Neki američki 2 milijarde dolara vrijedan roba su proizvedeni u Kaesong jer je počela s radom u 2005 do kraja 2012, prema južnokorejskog ministarstva ujedinjenja.
Prosječna plaća za sjevernokorejskih radnika u Kaesong industrijski kompleks je 134 dolara mjesečno, prema južnokorejskog ministarstva ujedinjenja. Sjevernokorejska vlasti potrajati oko 45% njihovih plaća za različite vrste poreznih razloga.
U srijedu Sjeverna Koreja je također obnovio Panmunjom komunikacijsku liniju s juga, koji je bio odsječen navrata tijekom posljednja četiri mjeseca.
PROČITAJTE: Razmišljajući Pjongjang: Peking je problematično dijete
“Sjeverna Koreja vjerojatno se osjeća neviđenu razinu diplomatsku izolaciju s pritiscima koji dolaze od međunarodne zajednice. To je također potpuno svjesni vrijednosti kompleksa Kaesong industrijskoj koji pruža znatnu količinu hard stranoj valuti”, rekao je Kim Tae-woo, Bivši predsjednik Koreje Instituta za nacionalno ujedinjenje.
“No, miješajući tenzije onda ide natrag u dijalogu je dio Sjeverne Koreje uobičajene taktike. Ne treba pridavati previše težine na ovaj smirivanju napetosti,” dodao je.
“(Razgovori) su u obzir štete na tvrtke koje posluju u Kaesong nakon tri mjeseca suspenzije i početak sezone monsuna,” Kim Hyung-Suk, južnokorejski Ujedinjenje Glasnogovornik ministarstva rekao je u razgovoru.
“Kaesong problem može biti riješen jedino putem dijaloga od strane državnih tijela,” dodao je.
Kaesong, što je predvodnik sjever-jug vezama, bio je zatvoren svibnja – žrtva povećanja napetosti između dviju Koreja nakon Norththreatened Seulu s nuklearnog rata.
Te tenzije kao da se nešto poslije ublažavanju Pyongyang pristao na visokoj razini razgovora s juga u June.Those razgovorima su opozvani u jedanaesti sat nakon neslaganja razini delegata trebali predstavljati svaku stranu.
Svibanj nije bio prvi put da Sjeverna Koreja je zabranjeno južnokorejski radnike da uđu kompleksu. U 2008, pristup je bio ograničen nakon skupine za ljudska prava distribuira propagandne letke preko balon u Sjevernoj Koreji. Južnokorejski radnici su blokirali ponovno u 2009 tijekom godišnjeg američko-južnokorejske vojne vježbe.
Južna Koreja je u četvrtak predložila da se držite radnoj razini razgovore s Pyongyanga o ponovnom puštanju na uvjetnu zajedničkog industrijskog kompleksa, na Kaesong u Sjevernoj Koreji.
Prijedlog dolazi dan nakon što je Sjeverna Koreja pozvala gospodarstvenike iz južnokorejskih tvrtki ponovno pristupiti zonu provjeriti na njihovim objektima i opremi. Ako Sjeverna slaže, razgovori će se održati u pograničnom području Panmunjom u subotu.

EU-Asia