Новият век на дирижабъл

Зависимост от слънчевата енергия означава въздухоплавателно средство ще бъде много по-бавно, отколкото редовно равнина, движи само на 25км час, но фактът, че е е безпилотен означава, че той може потенциално да остават във въздуха, на голяма надморска височина, за продължителни периоди от време.
“Това е всичко за скорост, и оптимизиране на енергия”, каза Jafaar. “Това, което се използва енергията става бързо. Хората винаги искат да се движат по-бързо, но ние няма да се балансовата хората, така че по-бавните скорости могат да бъдат толерирани”.
Ако и когато Cloud Sun слиза на земята – които Jafaar признава, не е вероятно да се случи през следващите няколко години все пак – той може и да го намерите, не е единственият дирижабъл колебаеше около над нас.
Идеята е разработена от Казахстан-роден инженер Игор Пастернак, който се премества в САЩ през 1994 г. и да се създаде бизнес в друга апаратура строителни реклама.
Той е прекарал последните две десетилетия работи за решаване на проблемите, породени от традиционните дирижабли.
“Разбирам, дирижабли добре,” каза той пред CNN. “Аз съм построил много от тях.”
Неговата Aeroscraft е твърда-олющени дирижабъл измерване невероятните сто шестдесет и девет метра в дължина, с полезен товар от 66 тона (и планове за тон 250 версия), крейсерска скорост от до 120 възела, както и набор от 3100 морски мили.
“Това е малко като мечтата ми превозно средство”, каза той.
“При природни бедствия и други ситуации, в които инфраструктурата е несъществуващо, на Aeroscraft може да се използва за въвеждане на спешни доставки: храна, вода, одеала – 66 тона на облекчение в даден момент”, обясни комуникации директор на компанията Джон Kiehle.
И докато нейната основна цел е вероятно да бъде логистична, движещи се товари, военни части и хуманитарни доставки облекчение в отдалечени и негостоприемен терен, компанията признава, че за установяване на ред може да има други начини за използване на технология, от “плаващи хотели” на “небето Яхти за милионери. ”
Сега, 90 години след старта на първия дирижабъл на Америка, на USS Shenandoah, дирижабли и aerostats са подложени на нещо като ренесанс.
Сред тези, които се надява да доведе таксата е базираната в Калифорния Aeros, която се развива това, което се надява да бъде революционно нов дирижабъл товари, theAeroscraft, съчетаващ елементи на редовен “по-леки от въздуха” (LTA) плавателни съдове и традиционни фиксирани крила самолети .
Досега компанията е създала по-малък мащаб версия на въздухоплавателното средство да се докаже, че проектът може да работи, следващата стъпка е в пълен размер, прототип. Целта е да има първо Aeroscraft полет през 2016 г., а първоначалната флотилия от 24 превозни средства и се изпълняват от 2020-2021.
“Това наистина е игра-чейнджър,” каза Бил Feeley, директор на компанията на стратегически финанси. “Това е истинска промяна в промишлени технологии, наравно с изграждането на небостъргачи, или създаването на ядрена енергия.”
Tweets от @ cnni/paris-airshow-2013
Пастернак и Kiehle кажа една от най-големите предимства на Aeroscraft е, че тя работи на редовен дизел, а не скъпи авиационното гориво, което може да бъде трудно да се сдобият в света е по-недостъпни райони.
Но друг дирижабъл проект в момента в научноизследователска и развойна дейност може в крайна сметка е по-евтино и по-лесно да мощност: иновации и Консултантски инженерни група Altran на Sun Cloud е дирижабъл задвижвани от слънчевата енергия.
Това е територията на дружеството има известен опит в, след като вече е работил на Solar Impulse, първият самолет в света захранва единствено от слънцето.
Подобно на дирижабъл Aeros “, на Sun Cloud е предназначен за превозване на големи товари на товари на дълги разстояния – но Cloud Sun липсва един компонент може да бъде от ключово значение за успеха на Aeroscraft на: пилота.
Altran на предпроектно проучване разглежда дали е възможно да се движат товари до 250 тона от място на място в това, което е ефективно супер големи безпилотен самолет.
Прочетете още: На вашите марки, Jet Set, давай!
“Ние не търсим да замени традиционните форми на превоз на товари”, обясни мениджър на програмата, Ali Jafaar. “Контейнерни кораби може да носи 500 000 тона по време, – ние не търсим да направим това.”
Вместо това идеята е да бъде в състояние да се движат големи предмети, като самолетни части, дълги разстояния от един завод в друг.
САЩ отбраната изпълнител Raytheon вече планира да постави своите aerostats (дирижабли, които са вързани на земята) в небето над столицата на САЩ, Вашингтон.
Прочетете повече за: невероятни моменти Paris Airshow на
Но вместо извършване войски или производствените доставки, друга апаратура на Raytheon ще бъде зареден с оборудване за наблюдение, за да гледате за заплахата от атаки.
Имало едно време, дирижабъла е смятан за бъдещето на полет: като бляскав, луксозен и модерен като Art Deco ера която отбеляза своя апогей.
Но поредица от бедствия, не на последно място на катастрофата на Хинденбург в Ню Джърси, през 1937 г. със загуба от 36 живота, сложи обърне мечтите на междуконтинентални пътувания Zeppelin.
Друга апаратура все още са обичайна гледка в рекламата, но тези, които проектират и изграждат тези въздухоплавателни средства вярвам, че има много повече за тях – и за своето бъдеще – не просто обозначаване на автокъща или даване зрителите по-добър изглед на футболно игрище по време на големия минута.

EU-Asia