Кина кредитно исцедување spooks пазари

Но со 10 трилиони јуани продолжен до крајот на мај, што значи голем пад на новиот кредит во втората половина.
“Оваа кредитна забавување ќе создаде дополнителни повлечете врз економскиот раст, кој е забавување постојано од почетокот на 2010 година”, рече Фич.
Централната банка не ја коментираше оваа недела, но кинеската влада во средата изјави дека ќе одржи претпазлива монетарна политика за спречување на нова кредитна за неовластено градежни проекти во индустрии со над капацитет.
И како што се гледа на оваа недела, се однесува за втората најголема економија во светот може да штракаат инвеститори над сите.
Народна банка на Кина, која тврди цврста контрола врз банкарскиот систем, е преземање тешка линија со кинески кредитори. Тоа одби да се инјектираат пари во финансискиот систем претходно оваа недела и покрај големата краткорочни трошоци за зајмување и доказ дека економијата се забавува.
Раст во Кина падна на 7,8% минатата година. Владината цел за оваа година е 7,5%. Но ризикот од тотално се зголемува, а со тоа шансите за послаба од очекуваната наплата во глобалната економија.
ХСБЦ, која го намали својот Кина прогноза за 7,4% оваа недела, рече дека верува дека Пекинг не ќе дејствува за стимулирање на економијата, освен ако раст е насловот на 7%.
Во обидот да се контролираат зголемените цените на недвижностите и главата кредитниот балон, кинеската влада би можел да заврши предизвикувајќи кредитна криза и бавен економски раст повеќе од очекуваното.
Со Банката на федерални резерви најверојатно да започне ликвидација одредување на своите купување обврзници програма пред крајот на годината, аналитичарите на Номура веруваат Кина изведува штандот сега да се избегне давањето два удари истовремено.
Агенцијата Fitch Ratings, кој предупреди во април за прекумерна долгови, изјави во петокот го пресмета дека кредитната експанзија би Вкупно 18 трилиони јуани ($ 2900000000000) оваа година, на ниво слично на 2011 и 2012 година, доколку властите ги задржат своите тековната позиција.
Стапката на кој кинески банките позајмуваат едни на други преку ноќ достигна рекордно високо ниво над 13% оваа недела пред паѓа на 8,5% петок. Друга клучна мерка на готовина во банкарскиот систем – 7-ден “репо стапка” – хит 25% во четвртокот, пред намалувањето остро во петокот.
Имаше некои извештаи петок дека централната банка презел чекори за да се олесни кредитирањето, но стапки остануваат начин над нормалното ниво.
Објаснувања за готово криза се разликуваат. Но Кина гледаа се согласуваат дека тешко линија централната банка на земјата е одраз на желбата на Пекинг да се стави реформи пред раст на краток рок и умерено кредитирање на својот буен “сенка банкарство” сектор.
“Ние веруваме дека неодамнешната акција од страна на Народна банка на Кина ја одразува решеноста на неговата влада да преземат агресивни мерки да содржат финансиски ризици”, рече Номура економист Zhiwei Џанг.
Меѓународниот монетарен фонд минатиот месец ја намали својата прогноза за раст за Кина да 7,75%, подигање на загриженоста во врска со брза експанзија на кредитирањето и преиспитување на квалитетот на должници и нивната способност да го отплати кредитите.
Поврзани со: долг Кина: криза во изработка?
Аналитичарите се загрижени дека новиот кредитирање не е преведување во раст и се повеќе доминираат нерегулиран оператори, како што доверба компании, хартии од вредност дилери и подземни оператори кои го сочинуваат банкарскиот систем во сенка.
На ризикот дека паричните криза ќе предизвика целосно разнесени финансиска криза е тенок, со оглед на огромните ресурси на кинеската влада. Но корпоративните приходи ќе страдаат како трошоци за финансирање се зголеми, а некои компании би можеле да стандардно.
“Ние веруваме дека пазарите ќе се грижи за забавување, но е потребно време да се ентузијасти во врска со изгледите за реформи”, истакна ХСБЦ стратези Гари Еванс и Хералд ван дер Линде, понижението кинески акции на неутрални од прекумерна тежина.
На Шангај композит и Хонг Конг Ханг Сенг двете затворени околу 0,5% послаба петок и ја изгубиле 8,6% и 10,6%, соодветно од почетокот на годината, во споредба со добивка од околу 11% на американските акции.

EU-Asia