Кина кредитна криза авети тржишта

Али са 10 билиона јуана продужен до краја маја, који подразумева нагли пад нових кредита у другом полувремену.
“Овај кредит ће успоравање створити даљи отпор на економски раст, који је стално успорава од почетка 2010”, рекао је Фитцх.
Централна банка није коментарисао ове недеље, али је кинеска влада је у среду да ће одржавати обазриву монетарну политику сузбијања новог кредита за неовлашћених грађевинских пројеката у индустрији са више капацитета.
И као што се види ове недеље, забринутост Други по величини светске економије може да звецка инвеститоре свуда.
Народна банка Кине, која одржава строгу контролу банкарског система, заузела је чврст став са кинеским кредитора. Он је одбио да убризга новац у финансијски систем раније ове недеље, упркос вртоглавим краткорочне трошкове позајмљивања и доказе да економија успорава.
Раст у Кини пала на 7,8% прошле године. Владин циљ за ову годину је 7,5%. Међутим, ризик од разочарања расте, а са њом изгледи за слабији од очекиваног опоравка глобалне економије.
ХСБЦ, која је смањила прогнозу Кина са 7,4% ове недеље, рекао је да верује Пекинг неће деловати да стимулише економију, уколико је раст иде на 7%.
У свом настојању да контролише све већи цене некретнина и главу ван кредитне мехура, кинеска влада могла завршити што је изазвало кредитне кризе и успореног привредног раста више него што се очекивало.
Са Федералне резерве ће вероватно почети приводи крају свој програм куповина обвезница до краја године, аналитичари верују Номура Кина заузима став да се избегне сада испоруку истовремено два шокове.
Фитцх Ратингс агенција, која је у априлу упозорио о прекомерним нивоима дуга, изјавио је у петак да ће се израчунава кредитна експанзија укупно 18 милијарди јуана (2,9 билиона долара) ове године, сличном нивоу као 2011 и 2012, ако власт задрже тренутни став.
Стопа по којој банке позајмљују кинески једни другима преко ноћи погодио рекорд изнад 13% ове недеље пре него што је пао на 8,5% у петак. Још једна кључна мера новца у банкарски систем – 7-дневни “репо стопа” – хит 25% у четвртак, пре него што падају оштро петак.
Било је извештаја да је петак централна банка је предузела кораке да смањи кредитирање, али цене остају далеко изнад нормалног нивоа.
Објашњења за готовином разликују. Али, Кина посматрачи се слажу да је тешко линија централне банке те земље одражава жељу Пекинга да екипи реформе пре раст у кратком року и умерене кредитирање свом растућем “сенке” банкарског сектора.
“Ми верујемо да је недавна акција банке Кине одражава одлучност владе да предузме агресивну акцију да садржи финансијске ризике”, рекао је економиста Номура Зхивеи Џанг.
Међународни монетарни фонд је прошлог месеца смањила прогнозу раста за Кину на 7,75%, бриге о брзој експанзији у кредит и испитивање квалитета дужника и њихову способност да отплаћују кредите.
Релатед: Кина: дуг кризе у настајању?
Аналитичари страхују да се нови кредити не превођење у раст и све више доминирају нерегулисаних оператера као што су поверење компаније, дилера хартија од вредности и подземних оператора који чине банкарског система у сенци.
Ризик да ће се новчани криза изазвати потпуни финансијску кризу је танак, с обзиром на огромне ресурсе кинеске владе. Али корпоративне зарада ће патити као трошкови финансирања расту, а неке компаније могу дефаулт.
“Ми верујемо тржишта ће бринути о успоравања, али потребно је време да се одушевљен изгледима за реформе”, истакао ХСБЦ стратези Гари Еванс и гласник ван дер Линде, смањивањем кинеске акција на неутралан од прекомерне тежине.
Схангхаи Цомпосите и хонгконшки Ханг Сенг и затворено око 0,5% слабији петак и изгубили 8,6%, односно 10,6% од почетка године, у поређењу са добити од око 11% америчких акција.

EU-Asia