Zorg dat 28 Kroatië toetreedt EU

Kristof Bender, vice-voorzitter van het Wetenschappelijk Instituut, European Stability Initiative, zegt de vooruitgang van Kroatië tot de “drempel van de Europese Unie” is heel opmerkelijk.
“We moeten niet vergeten hoe erg het was in de jaren 1990,” aldus Bender. “De donkerste momenten van de oorlog, bezetting, massamoorden, etnische zuiveringen en autocratisch leiderschap en vriendjeskapitalisme waren er allemaal.”
‘Welkom bij uw vakbond, welkom op onze vereniging, “EU-president Herman Van Rompuy zei tegen de menigte.
De natie van 4,4 miljoen mensen is het 28e lid van de EU, en het tweede land in de Balkan die uit stond van de as van Joegoslavië aan de vakbond. Slovenië werd lid in 2004.
“Wat iedereen zegt over ons, moet je weten dat we een land van rationele mensen die realistisch zijn over zichzelf en hun land, en de rol van hun land in Europa en de wereld zijn,” premier Zoran Milanovic vertelde de menigte.
Kroatië ziet er naar olie-en gasvelden in de Adriatische Zee
Vele uitdagingen
Met een lage credit rating van junk en een politieke klasse gekleurd door beschuldigingen van endemische corruptie, de uitdagingen van Kroatië zijn waarschijnlijk ‘s nachts verdwijnen.
Het is drie jaar in een schuldencrisis die is teistert landen in Zuid-Europa.
Een van de uitdagingen voor Kroatië is de groeivooruitzichten. De financiële crash van 2008 geleid tot een harde double-dip recessie die verlaten economie van het land slepende in het slop.
Maar de huidige regering – onder leiding van Milanovic – neemt maatregelen om schoon te maken act van het land onder streng toezicht van de Europese Unie.
In november, het land van de voormalige premier, Ivo Sanader, werd gevangen gezet voor 10 jaar nadat hij schuldig aan het nemen pay-offs van buitenlandse bedrijven gevonden.
Sanader – die premier 2004-2009 was – was het land ontvlucht, maar werd gearresteerd in Oostenrijk.
Vorig jaar, de werkloosheid bereikte een piek van 17,3%, die achter is alleen Griekenland en Spanje, volgens Eurostat – de Europese Commissie, data-archief.
“De EU zal een wondermiddel voor de Kroatische economie niet,” Will Bartlett, een senior research fellow aan de London School of Economics, vertelde CNN in januari.
Bestrijding van corruptie
Kroatië is ook in het midden van het opruimen van een politieke klasse die is bol van de corruptie. Sinds de oprichting van het land in de vroege jaren 1990, heeft het moeite om te stikken off woekerwinsten van die in posities van macht.
Transparency International – een organisatie de aanpak van corruptie – ranked Kroatië hieronder Rwanda, Jordanië en Cuba in de Corruption Perceptions Index voor 2012. Maar het land kwam nog in bovenstaande Italië – de derde grootste economie van Europa.
“Evolutie van het land is erg traag geweest sinds 1990,” zei Zorislav Petrovic, hoofd van Transparency Internernational in Kroatië.
Kroatië werd officieel het nieuwste lid van de Europese Unie op maandag, markeren een einde aan een 10-jaar campagne voor een Balkan-staat die zijn voortgekomen uit de ruïnes van een bloedige burgeroorlog.
De viering begon als de klok middernacht sloeg zondag. Vuurwerk verlicht de hemel in de hoofdstad Zagreb, een koor zong “Ode aan de Vreugde” en duizenden clinked champagneglazen en uitbrak in gejuich.

EU-Asia