Zal Snowden verlaten hit Chinese betrekkingen

“We hebben onze sterke bezwaren geregistreerd bij de autoriteiten in Hongkong, alsmede aan de Chinese regering via diplomatieke kanalen en merkte op dat dergelijk gedrag is schadelijk voor de US-Hong Kong en US-China bilaterale betrekkingen.”
De verklaring ging naar Rusland te herinneren dat de VS in het verleden terug een groot aantal high-level criminelen op verzoek van de Russische regering.
“Wij verwachten dat de Russische regering te kijken naar alle opties die beschikbaar zijn om de heer Snowden verdrijven terug naar de VS voor het gerecht voor de misdaden waarvan hij wordt opgeladen.”
“Het kan goed zijn dat ze zullen gewoon soort van borstel het onder het tapijt als een betreurenswaardig incident en het zal waarschijnlijk geen gevolgen voorbij dat hebben”, zei Young. “Het is waarschijnlijk nog te vroeg om te zeggen, maar mijn intuïtie is dat er waarschijnlijk niet al te veel (fall-out van Snowden).”
Terwijl de Hong Kong verklaring over Snowden nadrukkelijk verzocht om een ​​verduidelijking van Washington van de vorderingen Snowden’s dat de Amerikaanse doelen in het gebied had gehackt, Young zei dat hij geloofde dat deze was gericht op de binnenlandse zorgen over Snowden in plaats van een versluierde aanval op Washington.
“Het zegt simpelweg aan de Hong Kong mensen je hebt een veel bezorgdheid over geuit, CY Leung (chief executive van het gebied) heeft gezegd dat hij gaat om navraag te doen en ik denk dat het gewoon herhaald dat,” zei hij.
Andere analisten zeggen dat Hong Kong en Beijing waarschijnlijk waren opgelucht dat een potentieel langdurige en pijnlijke diplomatieke probleem was nu buiten hun jurisdictie.
Jin Canrong, een toonaangevende buitenlandse relaties geleerde en associate dean van de School voor Internationale Betrekkingen in Peking Renmin University, vertelde Hong Kong South China Morning Post dat Snowden’s vertrek was ideaal voor Peking.
“Een tijdbom die de Chinees-Amerikaanse betrekkingen kunnen bedreigen is onschadelijk gemaakt, hoewel de saga zal gaan en Snowden kunt nog steeds meer onthullingen. De strategie van Peking is het gebruik bij de behandeling van de zaak was te laten Hongkong omgaan zelfstandig en houd een afstand van. Ik geloof Beijing zou niet pro-actief gebruik maken van de intelligentie Snowden nemen bleek, want dat Washington zou provoceren en wrijf zout in haar wonden. ”
Jin vertelde de krant: “Eigenlijk Peking heeft enkele voordelen verkregen uit de Snowden saga, want zijn openbaringen ontvangen Beijing sommige onderhandelingen chips voor toekomstige onderhandelingen met Washington in cyberveiligheid; Washington heeft de morele hoge grond op dit front verloren.”
Analisten zeggen dat China heeft vorderingen Snowden’s dat de VS gehackte computernetwerken in Hong Kong en het vasteland wordt gebruikt om de VS in het defensief in hun lopende geschil cyberveiligheid.
Ondertussen zal analisten angstig wachten om te zien of Washington bestanden geen officiële klacht over de zaak.
Of de nodige hoeveelheid van het gezicht – een essentieel onderdeel van de Chinese diplomatieke discours – is gered van de Snowden saga is nog uit te spelen.
Hoewel er is speculatie dat Peking was achter de uiteindelijke beslissing om NSA leaker Snowden naar Hong Kong te verlaten – een semi-autonome Chinese grondgebied – op zondag, Hong Kong autoriteiten aandringen de rechtsgang was onafhankelijk van China.
Simon Jong Ngai-man, directeur van het Centre for Comparative en Publiekrecht aan de Universiteit van Hong Kong, gebagatelliseerd de schijnbare spuugde tussen Washington en Hong zegt dat er kan niets meer aan de beslissing Kong Hong dan wat het publiek heeft gehandhaafd zijn: dat Washington niet aan de eisen van Hong Kong wet die zou hebben toegestaan ​​de politie om Snowden vast te houden te ontmoeten.
“We weten niet alle details over waarom de regering van Hongkong zei dat het papierwerk voor het verzoek was niet op zijn plaats, misschien de Amerikaanse overheid met spoed in hun pakket uit te sturen over en had echt een goede set van documenten niet voorleggen,” Young heeft gezegd, eraan toevoegend dat hij dacht dat de reactie van het Amerikaanse ministerie van Justitie was redelijk gemeten.
Toch zei hij dat het krijgen van een voorlopig bevel om vereist een “lage drempel” van de voorbereiding.
“Waarom heeft de autoriteiten van Hongkong sneller bewegen? Autoriteiten van Hongkong zou waarschijnlijk zeggen dit is gewoon ons protocol, dit is hoe we deze dingen doen en in dit geval hebben we geen reden om het een uitzondering te maken of te behandelen zien met eventuele grotere urgentie. ”
Een Amerikaanse Ministerie van Justitie ambtenaar zei dat de Verenigde Staten eisen had voldaan en betwist de bewering van de regering van Hongkong.
Ondanks de angst bilaterale banden tussen de VS en Hong Kong kunnen worden beschadigd, Young zei de relatie tussen de twee regeringen was te diep en langdurig voor de uitlevering drama om eventuele blijvende invloed hebben.
Het was duidelijk uit de verklaring van de National Security Council (NSC) op maandag dat de Verenigde Staten is diep geïrriteerd met Hong Kong.
Gesteld in diplomatieke taal, de uitspraak gespeld positie van Washington: Hong Kong liet de bal op Edward Snowden en de VS willen Rusland om het op te rapen.
“We zijn teleurgesteld door het besluit van de autoriteiten in Hongkong te staan ​​Mr Snowden te vluchten, ondanks de rechtsgeldige Amerikaanse verzoek om hem te arresteren voor de doeleinden van zijn uitlevering onder de US-Hong Kong Surrender overeenkomst,” zei NSC woordvoerster Caitlin Hayden in een verklaring.

EU-Asia