Vjerujte nam da su iz Silicon Valley

Sada, nekoliko od najboljih Silikonskoj dolini firmi su uključeni u igri jedan-upmanship da pokažu da su najtransparentniji Internet kompanije na bloku.
Inicijalni izvještaji o “izravan pristup”, kao dio tajnog obavještajnog sistema zove Prism, ispostavilo se da su u pravu. Ali, Prism izvještaji su naglasili dugogodišnju privatnost strahove o tome kako je najveći američki tech kompanija rukovati svojim ogromne troves podataka korisnika. Internet giganti su se pod lupom nakon izvještaja da je NSA koristi Prism ispitati podatke – uključujući e-mailove, video i online chat – da prikuplja putem zahtjeva u skladu sa vanjskih Intelligence Surveillance Act (FISA), jedan od kontroverznih zakona na srce trenutne NSA-njuškanje ogorčenje.
Nakon Prism curenja, koji je isporučen na Guardian i Washington Post by zviţdaĉa Edward Snowden, Apple, Google, Facebook i Yahoo svih izdatih izjave – u upadljivo slična pravnom jeziku – poriče da daju NSA “Direct” ili neometan pristup svoje računalo servere.
Ali kompanije očito osjetio potrebu da ode dalje od tih demantija, au posljednjih nekoliko dana su uključeni u konkurenciji da pokažu svoje opredjeljenje za transparentnost.
Google počeo transparentnosti bitka prošle sedmice, kada je zatražio američki državni tužilac Eric Holder i direktor FBI-ja Robert Mueller za dozvolu da objavi “agregat broj nacionalno-sigurnosnih zahtjeva, uključujući i FISA objavama – iu pogledu broja primamo i njihov djelokrug. ”
Taj zahtjev je bio vrijedan pažnje jer je to bio prvi put da Google je čak priznao da je primi-nacionalne sigurnosti FISA zahtjeva. Facebook i Microsoft brzo slijedi odijelo sa sličnim zahtjevima. A Ministarstvo pravde glasnogovornik izjavio je vrijeme koje je Agencija je u postupku razmatranja zahtjeva.
Zatim, preko vikenda, Facebook, koji za razliku od Google nikada nije objavio izvještaj transparentnosti, postigla je dogovor sa vladom dopuštajući mu da dostavi podatke o SAD informacijama zahtjevima. Facebook je rekao da je za šest mjeseci zaključno 31 Dec 2012, je dobio između 9.000 i 10.000 zahtjeva podataka, uključujući i krivično i nacionalne sigurnosti u vezi sa zahtjevima, koji pokrivaju između 18.000 i 19.000 računa.
“Mi smo zadovoljni da je kao rezultat našeg razgovora, sada možemo uključiti u izvještaju transparentnost svih SAD-nacionalne sigurnosti u vezi zahtjeva (uključujući FISA, kao i National Security Letters) – što do sada nijedna firma je dozvoljeno raditi “Facebook Generalni zastupnici Ted Ullyot kaže se u ne tako suptilne dig na rivale kompanije.
Ubrzo nakon toga, Microsoft je objavio slične podatke, što pokazuje da je kompanija dobila između 6.000 i 7.000 krivičnih i nacionalne sigurnosne zahtjeve koji utiču na između 31.000 i 32.000 potrošača račune.
Yahoo slijede kasno u ponedjeljak, rekavši da je primio “, između 12.000 i 13.000 zahtjeva, uključujući krivičnih, vanjskih Intelligence Surveillance Act (FISA), kao i druge zahtjeve.”
VIŠE: Evo zašto Google kupuje Waze, usijanim mobilne aplikacije saobraćaja, za $ 1000000000
Ovdje je problem. Prema sporazumu Facebook, Microsoft, Apple i Yahoo postignut s vladom, kompanije su samo dozvoljeno da oslobodi agregat broj ukupnih SAD podataka zahtjeva. Najvažnije, oni nisu bili dozvoljeno da odvojeno izbiti broja FISA zahtjeva. “Ovo je samo utječe na mali dio Microsoftove globalne baze klijenata,” John Frank, Iz tog razloga, mi ne znamo da li su dobili 50 FISA zahtjeva, 500 ili 5.000. Kao rezultat toga, objavama, dok je za pohvalu, suknje oko centralne pitanje NSA-njuškanje kontroverze, a to je priroda i obim kompanija sudjelovanje u tajnim SAD-nacionalne sigurnosti istraga.
Microsoft-ov zamjenik generalnog zastupnika, navodi se u blog post. “Transparentnost sama možda neće biti dovoljno za vraćanje povjerenja javnosti, ali to je veliko mjesto za početak.”
U ponedjeljak, Apple se pridružio stranke i najavio da će od 1 dec 2012, do 31. maja 2013, je dobio između 4.000 i 5.000 zahtjeva od US provedbu zakona za korisničke podatke koji se odnose na između 9.000 i 10.000 računa ili uređaje, uključujući i krivične istrage i nacionalne sigurnosti “pitanjima.” Apple je rekao da je oslobađanje podataka “u interesu transparentnosti.”
“Vjerujemo da je kompanija treba dozvoliti da izbiti posebne brojeva za FISA zahtjeve”, rekao je Amie Stepanovich, direktor domaćeg nadzora projekta u Electronic Privacy Information Center, Washington-based javnog interesa organizacije. “Ovi brojevi pružiti nacionalnom transparentnost. Također smatramo da pojedinačni korisnici ciljane pod FISA trebaju dobiti obavijest da su predmet nadzora, čak i nakon toga, tako da oni imaju priliku da ospori nadzor na sudu.”
Najveći Internet Amerike kompanije okidanje preko sebe za jačanje svoje javne slike nakon blockbustera objavama o njihovoj ulozi u kontroverznom američke vlade za prikupljanje podataka programa.
Otkako vesti predložio da velike tech firme – includingApple, Google, Facebook i Yahoo – pružiti Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) s nesputanom ili “Direct” pristup svojim serverima, kompanije su vodila agresivnu kampanju da pokažu da su oni ‘ ponovno ne vlada Stooges.

EU-Asia