Tyrkiske fagforeninger strejke efter sammenstød

Erdogan beklagede lørdag, at demonstranterne ikke var møde ham halvvejs.
“Vi har nået ud med vores hænder,” sagde han. “Men nogle mennesker vendte deres næver i respons. Kan du ryste hænder med dem, der når ud med en knytnæve?”
Han har også latterliggjort demonstranternes påstande om, at de er miljøforkæmpere, kaldte dem “bøller”, og med henvisning til deres dytter af horn som bevis for “støj forurening.” Og han beskyldte demonstranterne for at opildne sekteriske vold ved at angribe en kvinde i tørklæde, sparker hende, trække hende på jorden og snuppede hendes hoved dækning.
Erdogan roste sin regerings resultater over de seneste 10 år, citerer en stigende levestandard, en femdobling af centralbankens reserver og planer om at bygge en lufthavn.
For mere end fem timer, optrådte han at stirre på et portræt af Kemal Atatürk, grundlæggeren af ​​den moderne tyrkiske stat. Politiet sidst flyttede i at arrestere mange af dem, der sluttede sig til ham, men om Erdem Gunduz – en performancekunstner hurtigt døbt “stående mand” – var i forvaring var uklart tidligt tirsdag.
Tyrkiet har været hærget af mere end to ugers protester mod regeringen under premierminister Recep Tayyip Erdogan. Men mange af dem, der kom Gunduz sent mandag sagde, at de stod alene for fred, ikke at tage parti.
“Jeg stående mod al vold,” sagde Koray Konuk, en af ​​de anholdte. “Jeg stod der så, at de begivenheder, som vi har været vidne til, og de begivenheder, der finder sted i løbet af de sidste to til tre uger kan komme til at stå.”
Konuk, 45, fortalte CNN, at politiet satte ham på en bus med op til 20 andre mennesker, der havde sluttet Gunduz, men Gunduz var ikke med dem.
“Jeg stod bare. De arresterede en mand, der stod bare,” sagde han. “Det er absurd.”
Mandagens tyst tableau kom to dage efter politiet fejet ind Taksim-pladsen og de omkringliggende Gezi Park at rydde ud anti-Erdogan demonstranter. Demonstranterne forsøgte at vende tilbage til parken på søndag, kun for at blive drevet tilbage af politiet.
Fagforeningerne lægge nyt pres på Erdogan tidligere mandag montering af en landsdækkende strejke. Men en menneskemængde, der marcherede Taksim-pladsen spredt når de står med optøjer squads bakkes op af vandkanoner.
Protesterne begyndte i slutningen af ​​maj i myndighedernes planer om at gøre Gezi Park, det centrale Istanbul sidste grønne områder, ind i et indkøbscenter. De hurtigt forvandlet til store demonstrationer mod regeringen, der omfattede kræver politiske reformer.
“Der er en grad af desperation ‘
Mens protesterne er usandsynligt, at true reglen om Erdogan, som har været en af ​​Tyrkiets mest populære ledere, og er krediteret med at føre tilsyn et årti med økonomisk vækst, er de rejser spørgsmål om, hvad kritikerne siger, er et stadig mere autoritært stil styrende.
iReport: Wedding midt i tåregas
Nogle grupper af demonstranter har skiftet til at protestere i deres lokale kvarterer i byen, der kan opsættes barrikaderne. I mellemtiden er atmosfæren i konfrontationer mellem politi og demonstranter dreje grimmere.
“Nu føles det som om der er en grad af desperation,” sagde Clare Murray, som var på ferie i Istanbul fra New York i den forløbne uge. “Politiet synes mere fortrolig med at bruge aggression.”
Siden lørdag nat har 116 mennesker blevet tilbageholdt under protester i Ankara og 242 mennesker er blevet anholdt i Istanbul demonstrationer, siger Huseyin Aslan, generalsekretær for Det Progressive Lawyers Association.
Erdogan er stadig trodsig, beskylder udenforstående at drage fordel af protesterne over parken. På søndag, samledes tusinder af hans tilhængere på et rally et par miles fra Taksim-pladsen, vinker flag og sang sange på et rally, der blev bredt set som en re-valgmøde for statsministeren.
Erdogan søgt at sammenligne sine tilhængere med demonstranterne. “Hundreder af tusinder i her, er ikke som de vandaler med benzin-bomber i deres hænder,” sagde han.
Efter weekenden tumult, tilføjede fagforeningerne deres gennemslagskraft på demonstrationerne med deres en-dags strejke.
De involverede fagforeninger har hundredvis af tusindvis af medlemmer på tværs af sektorer, der omfatter offentlige tjenester og forsyningsselskaber, såsom el og vandforsyning. De behøver dog ikke have nok medlemmer til at lukke de industrier ned helt.
Under Erdogan-regeringen har tyrkiske arbejdstagere været “tæmmet som dyr ved at blive holdt sulten,” en arbejdstager på en union kontor i Istanbul sagde.
“Gezi Park gjort os indse vi ikke er dyr i en besætning, vi er individer,” sagde arbejdstager, som ikke gav hans navn.
Den tidligere strejke i løbet af de regeringsfjendtlige demonstrationer fandt sted nær begyndelsen af ​​denne måned.
En enkelt mand stod stille i Istanbuls Taksim-pladsen i timevis mandag aften, trodser politi, der brød op weekend regeringsfjendtlige protester med tåregas og vandkanoner og tegneredskaber hundredvis af andre til hans vagt.

EU-Asia