Turkse vakbonden staken na botsingen

Erdogan klaagde zaterdag dat de demonstranten hem halverwege niet waren bijeenkomst.
“Wij hebben met onze handen stak,” zei hij. “Echter, sommige mensen terug hun vuisten in de reactie. Kun je handen te schudden met degenen die uit te reiken met een vuist? ‘
Hij heeft ook belachelijk beweringen van de demonstranten ‘dat ze milieuactivisten, hen “misdadigers” te roepen en onder vermelding van hun getoeter van hoorns als bewijs van “geluidsoverlast.” En hij beschuldigde demonstranten van het aanzetten tot sektarisch geweld door een aanval op een vrouw in een hoofddoek, schoppen haar, haar op de grond te slepen en rukken haar hoofd te bedekken.
Erdogan prestaties van zijn regering in de afgelopen 10 jaar prees, het citeren van een stijgende levensstandaard, een vervijfvoudiging van de reserves en de plannen om een ​​luchthaven te bouwen van de centrale bank.
Voor meer dan vijf uur, verscheen hij te staren naar een portret van Kemal Ataturk, de grondlegger van de moderne Turkse staat. Politie uiteindelijk verhuisde in om veel van degenen die hem kwam arresteren, maar of Erdem Gunduz – een performance kunstenaar snel de bijnaam “staande man” – werd in hechtenis was onduidelijk vroeg dinsdag.
Turkije werd geteisterd door meer dan twee weken van protesten tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. Maar velen van hen die zich Gunduz laat maandag zeiden dat ze stonden alleen voor vrede, geen partij kiezen.
“Ik sta tegen alle vormen van geweld”, zegt Koray Konuk, een van de gearresteerden. “Ik ben er staan, zodat de gebeurtenissen die we al getuige van en de gebeurtenissen die plaatsvinden in de afgelopen twee tot drie weken kan tot stilstand komen.”
Konuk, 45, vertelde CNN dat de politie hem op een bus met maximaal 20 andere mensen die hadden aangesloten Gunduz, maar Gunduz was niet met hen.
“Ik was gewoon staan. Ze arresteerde een man die net stond,” zei hij. “Dat is absurd.”
Verstilde tableau maandag kwam twee dagen nadat de politie geveegd in het Taksim-plein en de aangrenzende Gezi Park om duidelijk uit anti-Erdogan demonstranten. De demonstranten probeerden terug te keren naar het park op zondag, alleen om terug door de politie worden gereden.
Vakbonden zetten verse druk op Erdogan eerder maandag, het monteren van een landelijke staking. Maar een menigte die marcheerden op het Taksim-plein verspreid wanneer zij worden geconfronteerd met de oproerpolitie ondersteund door waterkanon.
De protesten begonnen eind mei over plannen autoriteiten om Gezi Park, het centrum van Istanbul laatste groene ruimte, om te zetten in een winkelcentrum. Ze snel omgezet in grote demonstraties tegen de regering die vraagt ​​om politieke hervormingen opgenomen.
‘Er is een niveau van wanhoop’
Terwijl de protesten is onwaarschijnlijk dat de regel van Erdogan, die al een van de populairste leiders van Turkije en wordt gecrediteerd met het toezicht op een decennium van economische groei bedreigen, worden ze roept vragen op over wat critici zeggen is een steeds meer autoritaire stijl van regeren.
iReport: Huwelijk in het midden van traangas
Sommige groepen demonstranten hebben verschoven naar protesteren in hun lokale buurten in de stad, het ophangen van barricades. Intussen is de sfeer in confrontaties tussen politie en demonstranten draait lelijker.
“Nu voelt het alsof er een niveau van wanhoop”, zei Clare Murray, die was op vakantie in Istanbul van New York voor de afgelopen week. “De politie lijken meer comfortabel met behulp van agressie.”
Sinds zaterdagavond, zijn 116 mensen gearresteerd tijdens protesten in Ankara en 242 mensen zijn aangehouden in Istanbul demonstraties, zei Huseyin Aslan, algemeen secretaris van de Progressieve Lawyers Association.
Erdogan blijft uitdagend, beschuldigt buitenstaanders van gebruik te maken van de protesten over het park. Op zondag, duizenden van zijn aanhangers verzamelden zich bij een rally een paar mijl van het Taksimplein, wapperende vlaggen en zingen liederen op een bijeenkomst die werd alom gezien als een re-verkiezingsbijeenkomst voor de premier.
Erdogan probeerde zijn aanhangers contrasteren met de demonstranten. “Honderdduizenden in hier zijn niet zoals de vandalen met benzine-bommen in hun handen,” zei hij.
Na het weekend tumult, de vakbonden hun slagkracht toegevoegd aan de demonstraties met hun eendaagse staking.
De betrokken vakbonden hebben honderdduizenden leden in sectoren die overheidsdiensten en nutsvoorzieningen zoals elektriciteit en watervoorziening bevatten. Ze doen echter niet genoeg leden om helemaal sluiten die sectoren af.
Onder de regering-Erdogan, zijn Turkse werknemers zijn “gedomesticeerd als dieren door ze hongerig gehouden,” een arbeider bij een vakbond kantoor in Istanbul gezegd.
“Gezi Park heeft ons doen beseffen dat we geen dieren in een kudde, wij zijn individuen,” zei de arbeider, die niet te voorzien zijn naam.
De vorige staking tijdens de anti-regering demonstraties vonden plaats in de buurt van het begin van deze maand.
Een enkele man stond stil op Taksimplein in Istanbul urenlang maandagavond, tarten politie die brak weekend protesten tegen de regering met traangas en waterkanonnen en tekenen honderden anderen naar zijn wake.

EU-Asia