Turkiska förbund strejka efter sammanstötningar

Erdogan klagade lördagen att demonstranterna inte träffa honom halvvägs.
“Vi har nått ut med våra händer,” sa han. “Återvände dock vissa människor sina nävar i svar. Kan du skaka hand med dem som når ut med en knytnäve?”
Han förlöjligade också demonstranternas påståenden att de är miljöaktivister, kalla dem “ligister” och citerar deras tutande horn som bevis för “buller.” Och han anklagade demonstranterna för anstiftan sekteristiska våldet genom att attackera en kvinna i slöja, sparka henne, dra henne på marken och rycka hennes huvud lock.
Erdogan berömde hans regering prestationer under de senaste 10 åren, med hänvisning till en högre levnadsstandard, en quintupling av centralbankens reserver och planerar att bygga en flygplats.
För mer än fem timmar, visade han att stirra på ett porträtt av Kemal Atatürk, grundaren av den moderna turkiska staten. Polisen flyttade så småningom i att gripa många av dem som anslöt sig till honom, men om Erdem Gunduz – en performancekonstnär snabbt namnet “stående mannen” – var häktad var oklar tidig tisdag.
Turkiet har ödelagt av mer än två veckor av protester mot regeringen med premiärminister Recep Tayyip Erdogan. Men många av dem som anslöt Gunduz sena måndagen sade de stod endast för fred, inte ta ställning.
“Jag står emot allt våld,” sade Koray Konuk, en av de gripna. “Jag står där så att de händelser som vi har bevittnat och de händelser som äger rum under de senaste två till tre veckor kan avstannat.”
Konuk, 45, berättade för CNN att polisen satte honom på en buss med upp till 20 andra personer som hade anslutit Gunduz, men Gunduz var inte med dem.
“Jag bara stod. De arresterade en man som stod bara”, sa han. “Det är absurt.”
Måndagens tystas tablån kom två dagar efter att polisen svepte in Taksimtorget och angränsande Gezi Park för att rensa ut anti-Erdogan demonstranter. Demonstranterna försökte återvända till parken på söndag, bara för att drivas tillbaka av polisen.
Fackföreningarna sätter färsk press på Erdogan tidigare måndag, montera en landsomfattande strejk. Men en folkmassa som marscherade på Taksimtorget spridd när den konfronteras med upplopp squads uppbackade av vattenkanon.
Protesterna började i slutet av maj över myndigheternas planer på att vända Gezi Park, centrala Istanbul sista grönområden, till en galleria. De förvandlades snabbt till stora demonstrationer mot regeringen som inkluderade efterlyser politiska reformer.
“Det finns en nivå av desperation”
Medan protesterna är osannolikt att hota regeln om Erdogan, som har varit en av Turkiets mest populära ledare och krediteras med att övervaka ett decennium av ekonomisk tillväxt, de lyfter frågor om vad kritikerna säger är en alltmer auktoritär stil styrande.
iReport: Gifta mitt i tårgas
Vissa grupper av demonstranter har skiftat till protestera i sina lokala områden i staden, att sätta upp barrikader. Samtidigt är stämningen i konfrontationer mellan polis och demonstranter vänder fulare.
“Nu känns det som att det finns en nivå av desperation,” sade Clare Murray, som var på semester i Istanbul från New York för den gångna veckan. “Polisen verkar mer bekväm med att använda aggression.”
Sedan lördag kväll, har 116 personer gripits under protesterna i Ankara och 242 personer har gripits i Istanbul demonstrationer, säger Huseyin Aslan, generalsekreterare för den progressiva Lawyers Association.
Erdogan fortfarande trotsig, anklagar utomstående att dra nytta av protesterna över parken. På söndagen samlades tusentals av sina anhängare på ett möte några miles från Taksimtorget, viftar med flaggor och sjunga sånger på ett rally som allmänt sågs som ett omval rally för statsministern.
Erdogan försökt att kontrastera hans anhängare med demonstranterna. “Hundratusentals i här är inte som vandalerna med bensin-bomber i sina händer,” sa han.
Efter helgen tumultet lagt fackföreningarna sitt inflytande för att demonstrationerna med sin en-dagars strejk.
De berörda organisationerna har hundratusentals medlemmar över sektorer som omfattar offentliga tjänster och nyttigheter som el-och vattenförsörjning. De har emellertid inte, har tillräckligt många medlemmar för att stänga dessa industrier ned helt och hållet.
Enligt regeringen Erdogan, har turkiska arbetstagare varit “domesticerade som djur genom att hållas hungrig,” en arbetare på en facklig kontor i Istanbul sa.
“Gezi Park fick oss att inse att vi är inte djur i en besättning, vi är individer,” sade arbetaren, som inte gav hans namn.
Den tidigare strejk under de demonstrationer mot regeringen ägde rum nära början av den här månaden.
En enda man stod tyst i Istanbuls Taksim-torget i timmar måndag kväll, trotsar polisen som bröt upp helgen protesterna mot regeringen med tårgas och vattenkanoner och dra hundratals andra till sin vaka.

EU-Asia