Tko će osvojiti Euro vina vs Kina solarni

Dok brzo tarifni rat mogao ohrabriti kineske potrošače da pijem svoje vino uvezene akcije – i obnovite svoje zalihe – duži tarifni rat će imati više utjecaja dvosmisleno, sa potencijalnim dobitnike i gubitnike, kako u Kini i diljem svijeta.
U srijedu, Peking pokrenula anti-damping i anti-subvencije sonde na uvoz evropskih vina. Na upit slijedi nova tarifa EU, samo je najavio u utorak, od gotovo 12% na Kina-made solarne ploče koje počinju 6. juna. Evropska komisija je optužio kineske državne subvencije panel odluka plavljenja evropska tržišta s nepravedno jeftinim proizvodima.
U saopćenju za javnost, Ministarstvo trgovine Kine je rekao da je “primljenih zahtjeva od domaćih vina kompanija, optuživši European vino kompanija ulaska na kinesko tržište po damping proizvoda, prima subvencije i ostali nepravedna mjera. Na osnovu ovih zahtjeva, Ministarstvo trgovine će pokrenuti ozbiljnu istragu u skladu sa zakonima i propisima. ”
“To je ono što mi zovemo” strateške igre ‘u teoriji igara. To je akcija koja ima za cilj da se koristi u pregovorima “, kaže dr Xu Bin, profesor ekonomije i financija na Kina Europa International Business School, ili CEIBS, u Šangaju.
Kina je pametan da ga zadirkuju Evrope vinske industrije, dodaje Xu, jer to nije “core u Evropu ekonomiju” još “simbolički dovoljno”, da će imati “neposredan utjecaj” na ljudska srca i umove.
Ipak, vjeruje da je Crook tarifa rat – ako se drži kratak – zapravo mogu pomoći pri dnu linije Kine stranih vina uvoznika na duži rok. Od 2002 do 2012 ukupnog uvoza Kine stranih flaširana vina skočila gotovo 15.000% na više od 1,3 miliona boca. Leissner očekuje tarifni rat bi samo dovesti do kratkoročnog skoka u prodaji i to velikim imenom, velikog obima kineski vina dobavljača kao što su Great Wall, Chang Yu i dinastije će imati najviše koristi.
“Bilo je mnogo entuzijazma kupovina koju je potrebno iscrpljene”, kaže Crook. “Tu je odlična inventar trajati kratko trgovinski rat. Nisam uznemiren kao što mislim da bi trebao biti.”
“Idealno bi bilo bolje za obje strane da se povuku iz njihove trenutne pozicije”, kaže Xu od CEIBS. “Razumijem evropske ekonomije nije u dobroj formi, tako da postoji veliki pritisak iz domaćih lobira za zaštitu od drugih zemalja.”
“Na kraju, kako će dati neke centimetara”, kaže Xu. “Nema pobjednika u trgovini rat.”
“Novi svijet vina čekaju ovu priliku”, kaže Crook. “Australija, Čile, Argentina i Južna Afrika su dobro pozicionirani.” Oba Čile i Novi Zeland nedavno implementiran bilateralnih trgovinskih sporazuma s Kinom da je smanjila carine na uvoz vina na nula posto, dodaje on.
“Ne mislim da je to dobra stvar za nas”, kaže Judy Leissner, predsjednik Grace vinogradi, poznati domaći kineski butik oznaku koja ima za cilj zadržati volumena na ili ispod dva miliona boca godišnje. “Da, mi smo u konkurenciji sa uvezeno vino, ali da uvozi vino pomaže educirati potrošače. Ako potrošači su više visokoobrazovanih onda je to bolje za sve nas.”
“Ako cijene rastu zbog tarifa rata, kineski vina kompanije će imati manje razloga da se bolje”, dodaje Leissner. “Ljudska bića su lijeni.”
Gledajući unaprijed, početkom avgusta je krajnji rok da se tarifni rezoluciju.
Izvoz francuski Bordeaux, italijanski i španski Tuscans Riojas mogao dobiti skuplji u Kini ako se milo za drago tarifni rat mjehurići nad između najmnogoljudnije svjetske zemlje i Europske unije.
Ako je tarifa rat uslijedio, “da bi bilo veoma štetno za Francusku”, kaže Carl Crook, direktor Wines Montrose, jedan od Kine najvećih uvoznika stranih vina.
Francuska je Kina je broj jedan izvoznik vina. U 2012, zemlja isporučuje više od 700.000 boca u Kini, više od četiri puta obim drugorangirani

EU-Asia