Tiny nation bukke eurozonen smerter

I en berygtet Twitter kamp med Nobel økonomi prisvinder og New York Times klummeskribent Paul Krugman, der spørgsmålstegn ved, om Estlands BNP opsving kunne klassificeres som en “økonomisk triumf”, Ilves slog ned “selvglad, anmassende og patroniserende” rapport.
Tiltrædelse af euroområdet, på trods af sine problemer, sikrede landet tilbudt en mere stabil valuta, som gav investorerne tillid, Ligi sagde samt vise “solidaritet og politisk samarbejde.
“Nogle gange har du forpligtelser, som du ikke kan lide, men [gøre dem] til generel stabilitet.”
De formuer af det lille baltiske land, der ligger på kanten af ​​det nordlige Europa, køre i skarp kontrast til euroområdets urolige syd, hvor ledigheden er steget til rekordniveauer og recessioner bliver forankret.
Men Estlands finansminister Jurgen Ligi, fortalte CNN Grækenland – eurozonens mest urolige nation – var “paradis” i forhold til, hvad hans land havde lidt efter USSR faldt.
Estland, næstformand i sidste uges Organisationen for Økonomisk Udvikling og Samarbejde ministermøde i Paris, sluttede euroen syv måneder efter Grækenland ikke havde truffet sin første redningspakke, og som fælles valuta, gled ind i krisen.
Ligi fortalte CNN deltagelse i euroen var en “naturligt valg” for en “lille åben økonomi.” Landet, som har blot 1,3 millioner mennesker, havde altid været “meget afhængig af euroområdet, og nu er vi deltager og påvirke beslutningerne,” sagde han.
Ligi sagde nøjsomhed drev blive skubbet gennem Europa næppe berettiget etiketten. “Jeg ville ikke bruge ordet nøjsomhed i Europa, hvor størrelsen af ​​det sociale system er halvdelen af ​​af verden og forbrugsniveau blandt de højeste.”
Estlands gæld i forhold til BNP er stadig markant lavere end for sine europæiske peers, siddende ved 10,1% i forhold til Grækenland til en berusende 156,9% og Italien med en smertefuld 127%.
Estlands eksport økonomi er også støttet af sine stærke forbindelser med de skandinaviske lande, herunder Finland og Sverige. Arbejdsløsheden på 10%, er fortsat høj, men lavere end i euroområdet som helhed, som nu sidder ved 12,2%. OECD har forudsagt dette vil stige til 12,3% i 2014. Estlands ungdomsarbejdsløsheden sidder ved 23%, igen lavere end euroområdets 24,4%.
Den tidligere sovjetiske nation har bygget sig ind et frit marked, højtuddannet land med en stærk telekommunikationsindustrien. Fødestedet for Skype blevet kendt som E-stland efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991.
Det kørte gennem et ambitiøst program af tilslutningsmuligheder krediteret Toomas Hendrik Ilves, butterfly iført tidligere ambassadør i USA, der nu er landets præsident.
Ligi siger, at landet ikke glemme den krise, der fulgte sin uafhængighed, hvor inflationen nåede 1000%, og det undergik en hurtig monetær reform.
“Vi har gjort rigtigt og bæredygtige beslutninger,” Ligi sagt. “Der er masser af lande med lignende historie og situation, end Estland ikke tager fordel.
Han tilføjede: “Det er ikke noget mirakel, at Estland er ved at udvikle hurtigere end de andre.”
Esterne bar med strukturelle ændringer med den kultur af praktiske, Ligi sagde. “[Esterne] er meget rationelle … vi har en masse sund fornuft,” sagde han. “Vi sætter pris solidaritet, men vi glem ikke personligt ansvar.”
Landets ledere – herunder Ilves – har også vist iltre forsvarere af deres økonomiske reformer.
Estland gik gennem sin egen barske program for nedskæringer i 2009, skæres tilbage statslige lønninger og frysning pensioner, efter fast ejendom boble gik fallit. Programmet hjalp med at sikre Estland forblev inde i reglerne for indrejse til euroområdet.
Landets vækst i gennemsnit 8% mellem 2003 og 2007, før smadre ind i recession i 2008: BNP faldt 14,3% i 2009, men er siden steget.
Ifølge Ligi vil det reale BNP stige til niveauet fra før krisen næste år. Ligi sagde sammentrækning var baseret på en “kredit, fast ejendom og forbrug boble”, mens dagens økonomi “er på et langt stærkere grundlag.”
Euroen Klubben har lidt store chokbølger men dens nyeste medlem er dukket op som et skinnende økonomisk lys.
Estland, der tilsluttede sig euroen i januar 2011 har rystet sin smertelige Sovjetunionen historie og en kredit-fodret boom og bust at genopbygge sig selv som en økonomi med faldende ledighedstal og vækst langt overstiger sine jævnaldrende.

EU-Asia