Të dhënat e dobëta të rrisë frikën e rritjes Kinë

Gjatë fundjavës Xi Jinping, Presidenti i Kinës, tha se zyrtarët nuk duhet të vlerësohet ekskluzivisht në të dhënat e tyre në dhënien e rritjes ekonomike dhe se rëndësia më e madhe duhet të vendoset në arritjeve të tilla si mbrojtja e mjedisit.
Por në komente të veçanta, Li Keqiang, Kryeministri i Kinës, tha se vendi “ka pasur kushtet dhe aftësia” për të goditur objektivat e saj të rritjes.
Indeksi i menaxherëve zyrtar ‘blerjen ra në 50.1 muajin e kaluar nga 50.8 në maj. Ajo ishte leximi i ulët në katër muaj dhe vetëm pak më lart pritjet.
Në zhytje drejt linjës 50, e cila shënon zgjerimin nga tkurrja në PMI, rezultati sondazh do të thotë se fabrikat kineze kanë ndaluar praktikisht në rritje, shtypte marrët nga kërkesa e brendshme.
Edhe më alarmuese ishte një PMI veçantë botuar nga HSBC që është më e ponderuar për kompani më të vogla në sektorin privat se anketë zyrtare, e cila fokusohet në kompanitë shtetërore. PMI HSBC ra në 48.2 në muajin qershor, një ulët në nëntë-mujor.
“Në aspektin e madhësisë së rënies, kjo është rënia më e madhe në vitin e kaluar,” tha Ding Shuang, një ekonomist me Citi. “Kjo është një foto e kërkesës së dobët, si brenda dhe jashtë.”
Ekonomia e Kinës u ngadalësua në 7.7 përqind rritje nga viti në vit në tremujorin e parë nga 7.9 për qind në tre muajt e fundit të vitit 2012. Shumica e analistëve presin një ngadalësim të mëtejshëm në tremujorin e dytë dhe vazhdimi i bluaj në drejtim të rritjes së ngadalshme gjatë pjesës tjetër të vitit.
Qeveria kineze është i synimeve të dhënësit 7,5 përqind rritje këtë vit. Analistët nga Goldman Sachs në HSBC kanë parashikuar se Kina do të ngjyejë nën atë shenjë. Ajo do të jetë hera e parë që Kina ka humbur qëllimin e saj të rritjes vjetore që nga kriza financiare aziatike 15 vjet më parë.
Të dhënat anemik vjen në këmbë e një përtypje të holla që pësoi sistemi financiar kinez gjatë dy javëve të fundit, ngarje normat ndërbankar të arrijë të paparë dhe duke çuar në një ngrirje e çastit të tregut të vendit të kreditit.
Për shkak se ajo merr kohë për streset financiare që do të transmetohen në ekonominë më të gjerë, ndikimi i shtrydh likuiditetit do të vetëm të vërtetë të fillojnë të tregojnë në korrik, duke sugjeruar se nuk mund të jetë për të ardhur keq.
Dobësia u ndje në të gjithë bordi në PMI zyrtare qershorit. Nën-indeksi për porositë e reja ra në 50.4 nga 51.8, ndërsa prodhimi nën-indeksi ka rënë në 52.0 nga 53.3. Më shqetësuese për qeverinë, punësimi nën-indeksi mbetur në depresion në 48.7, nga 48.8 bordurë poshtë, një tregues se fabrikat janë prerja vende pune.
Si dëshmi akumulon i rritjes së dobët, një nga pyetjet kryesore është nëse udhëheqësit të ri të vendit do të tolerojë ngadalësimin ose, si paraardhësit e tyre, do të përpiqen për të vendosur masat stimuluese të kundërt të prirjes.
Deri më tani ata kanë treguar vetëpërmbajtje dhe kanë treguar se ata duan për të udhëhequr ekonominë kineze për një model të ngadaltë, më të qëndrueshme rritjeje pas dekadës së kaluar në të cilin ajo mesatarisht 10 përqind rritje, por edhe probleme të akumuluara nga borxh për overcapacity industrial.
Sektorin e prodhimit të Kinës dobësuar ndjeshëm në qershor, një tregues se ngadalësimi i vendit rritja ka thelluar si qeveria ka përmbajtur nga stimulimin e ekonomisë ngadaltë.

EU-Asia