Švicarski piling leđa bankarske tajne pravila

Related: Banka kazne vrhu 10000000000 $ u 2012

Predstavnici UBS i Wegelin izjavio je u srijedu najava neće uticati na njih zbog njihovih ranijih naselja. Julius Baer Group Ltd, još jedan veliki Swiss novac menadžer, izjavio je u saopštenju je pozitivan za firmu u tome što sada ima okvir za rješavanje ovih pitanja s američkim vlastima.
Švicarska vlada dozvoljava svojim nacije banaka otkriti neke informacije o klijentima na američkim vlastima da su prethodno zabranjeno otkrivanje, važan korak u rješavanju sporova između poreza narodima.
Američke vlasti su guranje za informacije o Amerikancima koji koriste Švicarski bankovni računi izbjeći porez. Švajcarski Savezno vijeće, što je izvršne švicarske vlade, kaže da nova pravila su važna za zemlje bankama staviti porez slučajevima iza njih.

Related: Regulatori sonda više banaka obmana
U 2009 UBS (UBS), najveća banka nacije, pristao predati evidenciju hiljada američkih potrošača koji su bili osumnjičeni za korištenjem njihovih računa da izbjegne porez.
U januaru, Wegelin & Co, najstariji banke Švicarske, priznao da pomaže više od 100 US obveznicima sakriti svoju imovinu u periodu od 2002 do 2011, izjasnio krivim za zavjeru da se izbjegnu poreze i pristali platiti 74.000.000 $ u redu.

“Ako banke nisu bili ovlašteni da sarađuje sa američkim vlastima, pokretanje krivične istrage ili daljnje optužbe koje se tiču ​​bankarskih institucija ne može isključiti. Neizvjesnost za financijski centar nastaviti postojati,” rekao je u saopštenju iz Saveznog vijeća. On je rekao da je donio nova pravila, koja će ići pred Švicarski parlament, jer američke vlasti nisu više spremni čekati prije nego akcije protiv Švicarske banke.
Ni US Treasury niti pravde odjeli imali neki komentar na najavu iz Švicarske.
Švicarska je dugo imao reputaciju za bankarske tajne koje su ga učinile omiljeni poreski raj za bogate pojedince iz cijelog svijeta. Ali, tajnost je već probijen u nekim nedavnim naseljima između nekih od vodećih banaka i američke poreske vlasti.

EU-Asia