Stashing готовина во Мјанмар

Еден јасен знак за промена е тоа што кредитните картички стануваат се почести, но само од страна на Виза и Мастеркард. Нема локална издавачот уште. Виза планира да издаде при-пејд кредитни картички до крајот на оваа година.
Тоа е мал чекор, но за Мјанмар мал чекор во вистинската насока е критична како што тоа добива подготвена да биде дел од глобалната интегрирани финансиски system.He компромитиран. Една третина отиде во банка, а останатите останаа каде што тој живее. Всушност, единствената причина тој депонирани нешто на сите беше страв од куќа оган.
Луѓето тука целосно се заобиколат на банките и ги чуваат своите пари во вашиот дом. Тоа е најблиску нешто што ќе се најде на вкупно паричната економија секаде во светот.
Владата Мјанмар има направено одредување на банкарскиот систем приоритет но брзо посета на било која гранка открива големината на проблемот со кои се соочуваат.
Тоа е извонредна сцена: Телер шалтери и канцеларија маси се буквално преплавени со готовина. Тули на работи, врзани во снопови од илјада белешки балансирање несигурна на врвот на секоја друга или ѓубре на подот во голем неуреден купови. И клиенти донесе повеќе во издут чанти, додека чувари тркало во бел ориз кеси со уште повеќе снопови на Kyat, како локална валута е позната.
Мјанмар се уште работат на вистински кредит систем и ATM машини се релативно нов развој – ако тие работат. Како и повеќето бизниси во градот и градови, чести несвестици значи дека системите се затвори. Се обидов три банкомати во текот на еден ден. Никој не работел.
Но, тоа оди многу подлабоко од тоа. На банкарскиот систем земаме здраво за готово во повеќето земји – лесно заеми, финансиски производи, меѓубанкарските операции, кредит – тие се сите речиси непостоечки тука. Не постои соодветна корпоративно банкарство. Бизниси не можат да добијат отплата на кредитот планови на подолг од една година. Точно, тие се префрла но тоа значи дека зазема централно место за корпоративни заеми – реална отплата распоред – не постои.
Банкарски менаџери се уште треба да телефонирате во централната банка на крајот на секој трговски ден да им каже што билансот на книги е.
Сега постои Закон за банки пред парламентот и додека тоа е одобрено, темелно корен-и-филијала реформа не може да се одржи. Па дури и кога го прави тоа, банките мора да се надминат огромна недоверба во системот, изградена во текот на две генерации на погрешно управување. Луѓето тука многу сомнителни на банките.
Ова е банкарство во Мјанмар, околу 2013 година. Застарена и изопачен систем, отворете со децении да злоупотреба од страна на претходниот режим, и избегнувана од страна на околу 90% од населението.
Кога Nyein Чан Аунг го продаде својот дом во Јангон неодамна тој се соочува со дилема – што направите за да со средствата. Дали тој ја земе неговата кеш во банка или да ја задржат дома?

EU-Asia