Stambolli është i sigurt për turistët

Bashkëkohore kuzhina turke gjithashtu tërheq turistët në Stamboll.
Gadishulli historik i qytetit, kafene shokuar dhe lagjet bohemiane të ndjehen si emocionuese – dhe mikpritëse – si gjithmonë.
“Stambolli është po aq tërheqës si gjithmonë,” këmbëngul një lokal. “Shumë si një grua e bukur, por me bojë për vetulla smudged.”
Ajo që filloi si një protestë të vogël, paqësore kundër një qendër tregtare planifikuar Gezi në Parkun e qytetit është shndërruar shpejt në atë që disa protestues tani thërrasë një “zonë lufte”, me policinë duke përdorur forcën brutale për të shtypur demonstratat.
Një audiencë të gjithë botën e ka shikuar si policia qëlloi topat e ujit dhe gazit lotsjellës mbi protestuesit sfidues në sheshin Taksim.
Kevin Patnode, një 23-vjeçar njujorkez i cili ka qenë i kaloi katër verat e kaluara në Stamboll si një koordinator për programin e gjuhës angleze, mbërriti në Stamboll më 4 qershor.
“Protestat më bëri të duan të vijnë edhe më shumë”, tregon Patnode CNN.
“Përveç Sheshin Taksim, zonat përreth janë të paprekur nga situata e tanishme,” thotë ai. “Unë edhe vizitoi Gezi Park tri herë dhe nuk ndjehet i pasigurt. Edhe pse unë nuk flasin turqisht, kurrë nuk kam ndjerë nga vendi ose që unë ishte e pasigurt.
“Ndryshimi i vetëm që ka ndodhur ka qenë jeta ime shoqërore. Stambolli është një qytet i partisë dhe turqit e di se si të ketë një kohë të mirë.
Referuar si “Berlin të ri” nga disa, Stambolli mburret me një skenë në rritje artit, me galeritë dhe muzeumet bashkëkohore, të tilla si kripë Galata arter dhe Muzeun e Artit Modern të Stambollit që shpie në fushë.
, Moti airfare dhe evenimente te ardhshme lokale janë kritere që zakonisht faktor në vendimet e udhëtimit.
Këtë javë, megjithatë, shqetësimet më të mëdha janë në mendjet e vizitorëve potencialë në Stamboll.
Protestat e vazhdueshme të qeverisë lokale, hakmarrëse dhe trazira të lidhura në qytet kanë shumë pyesin nëse ata duhet të tërhiqni spinën në udhëtime të ardhshme ose të bëjë ndonjë plane të reja në të gjitha.
Qeveria britanike ka paralajmëruar qytetarët e saj për të shmangur demonstratat në Stamboll dhe Ankara, dhe Departamenti amerikan i Shtetit i bën thirrje udhëtarëve të jenë “vigjilent për potencialin për dhunë”.
“Por pas protestave, shumë njerëz i gjejnë të papërshtatshme për jetë jashtë dhe të shkojnë në bare dhe klube përreth Taksim. Kjo sigurisht nuk është frowned për të huajt për të shkuar jashtë dhe të gëzojnë veten e tyre, dhe unë kam qenë i inkurajuar për të shkuar jashtë dhe vazhdojnë të gëzojnë Stambollin – megjithatë unë nuk mund të presim që miqtë e mi turq që do të vijnë së bashku dhe të bashkohet me mua “.
Shumica e tërheqjet kryesore të Stambollit, si Xhamia Blu, Hagia Sophia dhe Topkapi Palace, janë të vendosura në Sultanahmet, larg nga sheshin Taksim.

EU-Asia