Spanska arbetslösheten sjunker för första gången på två år

Omkring hälften av de nära sex miljoner arbetslösa i Spanien inte har haft ett jobb i mer än ett år, medan antalet bostäder med ingen i arbete uppgick till 1,8 miljoner, visade data.
Efter ett årtionde av över genomsnittet ekonomisk tillväxt, meddelade utdragen lågkonjunktur hundratusentals att lämna landet i 2012, däribland invandrare som återvänder hem och spanjorer för att söka arbete på annat håll.
“Nästan all förbättring som vi har sett i dag, i termer av antalet personer som arbetar och arbetslösheten är på grund av säsongsmässiga faktorer,” Angel Laborda, ekonom på tankesmedjan Funcas, sade.
Centralbanken sade på tisdagen att ekonomin krympte bara 0,1 procent på kvartalsbasis mellan april och juni, som erbjuder ett visst stöd till en regering som har talat upp utsikterna för ett utträde ur lågkonjunkturen så snart det innevarande kvartalet.
Men många ekonomer tror landets tvååriga svacka, den andra på tre år, är osannolikt att komma till ett slut i år
En viktig faktor bakom att mer pessimistisk syn är en arbetslöshet som har stigit sedan en fastighetsbubbla sprack 2008, med cirka 3,8 miljoner människor ansluter sig till arbetslösa linjer sedan första kvartalet samma år.
Turismen svarar för runt 10 procent av den spanska bruttonationalprodukten och förväntas vara stark i år som kontanter spänns européer söker budget semester borta från Egypten och andra Mellanöstern oroshärdar.
“Med detta sagt, även säsongrensade data är bättre än väntat vilket är i linje med de ekonomiska förbättringar som förutsågs av Bank of Spanien tidigare i veckan,” Laborda tillsattes.
Torsdagens nedgång i arbetslösheten var oväntad av ekonomer tillfrågade av Reuters, som förutspår en svag ökning.
Men den förbättrade siffra döljer ett djupt strukturellt problem – att i långtidsarbetslöshet.
Spaniens arbetslöshet sjönk oväntat för första gången på två år under andra kvartalet, lägga vikt vid regeringens påstående att det värsta av landets ekonomiska nedgången kan vara över.
En stark turistsäsongen hjälpte arbetslösheten dip till 26,3 procent från 27,2 procent under det första kvartalet, sade National Statistics Institute på torsdagen,
Det lämnade 5.980.000 människor utan arbete – en betydligt större del av befolkningen att varannan euroland bar Grekland – men droppen var den första sedan samma period 2011.

EU-Asia