Sjeverna Koreja traži industrijske zone restart

Pjongjang je rekao da razgovori mogli su i “humanitarna pitanja” kao što je “okupljanje razdvojenih obitelji i njihove rodbine.”
The North Korean predlog nije, međutim, spomenuti nešto o Sjeverno je kontroverzni nuklearnog i raketnog programa, koja leže u srcu napetosti okolnih Sjeverna Koreja.
On je rekao da je “mjesto održavanja pregovora i datum njihovog otvaranja može se postaviti na praktičnost južnoj strani.”
Južna Koreja je reagovala brzo i pozitivno na ponudu, uz napomenu da je to bio “kontinuirano” traži razgovore o Kaesŏng od Sjeverne ugasiti. Ujedinjenje ministra Juga je, Ryoo Kihl-jae, predložio dvije strane držati na ministarskom nivou razgovora u Seulu u srijedu.
U petak ujutro, na sjeveru je izrazio zahvalnost za jug odgovor. On je rekao da misli da je “radni kontakt” između dvije vlade je potrebno prije ministarskih razgovora, predlažući da se nižim sastanak održati u Kaesŏng u nedjelju.
On je također rekao da će ispuniti zahtjev sa juga da ponovo otvori u petak Crvenog križa za vezu kanal u pograničnom području Panmunjom, važna linija komunikacije između dvije strane da je Sjeverna odrezati kao tenzije izbile početkom ove godine.
Južnokorejski zvaničnici nisu odmah odgovoriti na najnovije izjave na sjeveru je u petak.
U zatvorena Kaesŏng kompleks je jedan od glavnih žrtava nedavnog perioda vatrene prijetnji i provokativni potezi Sjeverne Koreje.
Početkom aprila, Kim Jong Un režima počeo blokira Južnokorejci ulazak proizvodnog kompleksa, koji se nalazi na sjeveru je strane dobro čuvanog granice i kuće poslovanje više od 120 južnokorejska kompanija.
Pjongjang zatim izvukao više od 50.000 Severnokorejci koji rade u tvornicama zoni, rekavši da je privremeno obustavlja djelatnost tamo. Posljednjih Južnokorejci u zoni napustio prošlog mjeseca.
The North Korean odluku kojom obustavlja poslovanje iznenadio neki posmatrači, pošto Kaesŏng smatralo važan izvor deviza za Kim Jong Un režima.
Prijedlog za razgovore o kompleksu ukazuje na to da “možda trošak zatvaranja Kaesŏng je veći nego što je očekivao”, rekao je Daniel Pinkston, viši analitičar Međunarodne krizne grupe pokrivaju Northeast Aziji.
The North Izjava četvrtak također predložio da potencijalni pregovori pokrivaju druga pitanja osim Kaesŏng kompleksa. On je pomenuo mogućnost nastavka prekogranične ture na planini Kumgang, a sjevernokorejski odmaralište gdje je južnokorejska turistička je ubijen od strane vojnika Sjeverne Koreje u 2008 nakon što je navodno hoda u off-granica području.
Prijeteća retorika na sjeveru protiv SAD-a i Južne Koreje udario usijanja u martu i aprilu nakon što je Vijeće sigurnosti UN glasala u martu šamar oštrije sankcije režimu i zbog američko-južnokorejske vojne vježbe u regionu. UN sankcije su kao odgovor na North treće podzemni nuklearni test koji je održan u veljači.
Američko-južnokorejske vojne vježbe su od tada završila, kao i Pyongyang je stišao učestalost i intenzitet svojih prijetnji.
Sjeverna Koreja ponašanje ukazuje da je spremna da “ide do ruba i pokušati brzo izgovoriti” nove
The North slomio zastoj između dvije strane u odnosu na Kaesŏng Industrijska zona – glavni simbol saradnje između dvije zemlje u kojima Pjongjang obustavljena aktivnost u travnju – izdavanjem prijedlog u četvrtak na razgovorima.
Nakon dogovora, u principu, da održi razgovore o ponovnom otvaranju zajedničkog industrijskog kompleksa, Sjeverne i Južne Koreje su cjenkanje oko datuma i vremena potencijalnih sastanaka.
Predloženi razgovori su najjasniji znak još od poboljšanja u teško zategnutih odnosa između dvije strane, nakon Sjeverna Koreja je krenula mjeseci uznemirujuće napetosti s dalekosežnom lansiranje rakete u decembru slijedi podzemnog nuklearnog testa u veljači.

EU-Asia