Sindicats turcs ataquen després dels enfrontaments

Erdogan es va queixar el dissabte que els manifestants no ho estaven complint fins a la meitat.
“Hem arribat a les nostres mans”, va dir. “No obstant això, algunes persones van tornar als seus punys en resposta. Pots donar-li la mà als que arriben amb un puny?”
També ridiculitzar les afirmacions dels manifestants que són ecologistes, que qualifica de “matons” i citant el seu soroll de les botzines com a prova de la “contaminació acústica”. I va acusar els manifestants d’incitar a la violència sectària a l’atacar a una dona amb un mocador al cap, puntades, arrossegant a terra i agafant la seva coberta del cap.
Erdogan va elogiar l’actuació del seu govern en els últims 10 anys, citant un augment de nivell de vida, a quintuplicar les reserves i els plans per construir un aeroport del banc central.
Per més de cinc hores, semblava contemplar un retrat de Kemal Ataturk, el fundador de l’Estat turc modern. La policia es va traslladar a detenir a molts dels que es va reunir amb ell, però si Erdem Gunduz – un artista de performance ràpidament conegut com l ‘”home de peu” – estava sota custòdia no era clara la matinada de dimarts.
Turquia ha estat sacsejada per més de dues setmanes de protestes contra el govern del primer ministre Recep Tayyip Erdogan. Però molts dels que es van unir Gunduz dilluns van dir que estaven de peu només per la pau, no prendre partit.
“Estic de peu contra tot tipus de violència”, va dir Koray Konuk, un dels detinguts. “Estic de peu perquè els actes que hem estat testimonis i dels esdeveniments que tenen lloc en els últims dos o tres setmanes pot arribar a un punt mort.”
Konuk, de 45 anys, va dir a CNN que la policia el va posar en un autobús amb un màxim de 20 persones que s’havien unit Gunduz, però Gunduz no estava amb ells.
“Jo estava de peu. Arrestar a un home que hi era de peu”, va dir. “Això és absurd.”
Tableau silenciós de dilluns es va produir dos dies després que la policia va escombrar a la plaça de Taksim i el veí Parc Gezi per aclarir als manifestants anti-Erdogan. Els manifestants van intentar tornar al parc el diumenge, només per ser rebutjats per la policia.
Els sindicats pressionen Erdogan fresc en el matí del dilluns, el muntatge d’una vaga nacional. Però una multitud que va marxar a la plaça Taksim dispersa enfront dels esquadrons antiavalots recolzats per canons d’aigua.
Les protestes es van iniciar a finals de maig pels plans de les autoritats per convertir Gezi Park, últim espai verd del centre d’Istanbul, en un centre comercial. Ràpidament es van convertir en grans manifestacions contra el govern que van incloure demana reformes polítiques.
“Hi ha un nivell de desesperació”
Mentre les protestes s’atempti contra l’Estat d’Erdogan, que ha estat un dels líders més populars de Turquia i s’acredita amb la supervisió d’una dècada de creixement econòmic, s’estan plantejant interrogants sobre el que els crítics diuen que és un estil cada vegada més autoritari de governar.
iReport: casament enmig de gasos lacrimògens
Alguns grups de manifestants s’han traslladat a protestar en els seus veïnats locals a la ciutat, la col · locació de barricades. Mentrestant, l’ambient en enfrontaments entre la policia i els manifestants s’està tornant més lleig.
“Ara se sent com que hi ha un nivell de desesperació”, va dir Clare Murray, que estava de vacances a Istanbul des de Nova York la setmana passada. “La policia sembla més còmode amb l’ús de l’agressió.”
Des de la nit de dissabte, 116 persones han estat detingudes durant les protestes a Ankara i 242 persones han estat detingudes en manifestacions a Istanbul, va dir Huseyin Aslan, secretari general de l’Associació d’Advocats Progressista.
Erdogan es manté desafiant, acusant els forasters de prendre avantatge de les protestes pel parc. Diumenge, milers dels seus partidaris es van reunir en un míting a pocs quilòmetres de la plaça de Taksim, agitant banderes i cantant cançons en un míting que va ser àmpliament vist com un acte de reelecció per al primer ministre.
Erdogan va tractar de contrastar els seus partidaris amb els manifestants. “Centenars de milers de persones aquí no són com els vàndals amb gasolina-bomba a les mans”, va dir.
Després del tumult de cap de setmana, els sindicats afegeixen seva influència a les manifestacions amb la seva vaga d’un dia.
Els sindicats implicats tenen centenars de milers de membres en tots els sectors que compten amb serveis públics i els serveis públics com l’electricitat i l’abastament d’aigua. No, però, tenen prou membres a tancar les indústries per complet.
Sota el govern d’Erdogan, els treballadors turcs que han estat “domesticats com animals, mantenint fam”, va dir un treballador d’una oficina sindical a Istanbul.
“Gezi parc ens va fer adonar-nos que no som animals d’un ramat, som persones”, va dir el treballador, qui no va proporcionar el seu nom.
L’atur anterior durant les manifestacions contra el govern va tenir lloc prop del començament d’aquest mes.
Un sol home va romandre en silenci a la plaça de Taksim, a Istanbul durant hores la nit de dilluns, la policia desafia que va trencar protestes contra el govern de cap de setmana amb gasos lacrimògens i canons d’aigua i atraient a centenars de persones al seu vigília.

EU-Asia