Shanghai dionica pad za 5,3%

Stopa po kojoj kineske banke kreditiraju jedna drugu preko noći pogodila rekordno visokih iznad 13% prošle nedelje prije moderiranje. Druga ključna mjera gotovine u bankarski sistem – 7-dnevna “repo stopa” – dostigla 25%.
Likvidnost ubrizgavanja je PBoC je pomogla da niže kamatne stope na kredite, što je trend koji se nastavio u ponedeljak. Međutim, analitičari pitanje zašto banke lideri su kasni intervenciju tako dugo i zašto banke namjere nisu komunicirali investitorima kao stope i dalje rasti.
Shanghai Composite izgubio 5,3% svoje vrijednosti i zatvorio daleko ispod 2.000 tačke barijeru, najnoviji u nizu performansa sumorna. Godine bori indeks sada je 13,5% dolje od početka godine.
U selloff dolazi nakon kratkoročnih troškova zaduživanja naglo porastao prošle sedmice u Kini, što je dovelo do kreditne krize i eventualne intervencije od strane centralne banke.
Službeni državni mediji rasplesti neke misterije preko vikenda, izvještavanje da je kineski bankarski sjena sistem centralne banke cilj. “Nije da nema novca”, rekao je Xinhua komentaru rekao je. “To je da novac nije na pravim mjestima.”
Neki analitičari strahuju da bi kineska kreditni bum je opterećen nedostojnim poslovanje s velikim kreditima, podstaknut zemlje bankarskog sistema sjene i stavi lokalne samouprave na udici milijardama.
Povezani priča: Je Kine dužničke krize u nastajanju?
Kreditna squeeze od strane centralne banke bi obeshrabriti rizične kredite, i pomoći kineske ekonomije završiti rebalans da je većina stručnjaci kažu da je potrebno osigurati dugoročni rast.
Mnogi ekonomisti su smanjila svoje projekcije rasta za Kinu ekonomiju, uz neke upozorenje da je ekspanzija manja od 7% je moguće u drugoj polovini godine.
Oglasnoj također rekao da banke moraju “promišljeno upravljati likvidnošću rizike koji su rezultirali iz brzog kreditne ekspanzije” i “na odgovarajući način sadrže tempo kredita i račun financiranja.”
Od sada, centralna banka je rekao, “ukupna likvidnost banaka uvjeti su po razumnoj razini.”
Povezani priča: Centralne banke obaviješten preko stimulans
Nomura ekonomista Zhiwei Zhang je rekao vodstvom napomena ukazuje na to da centralna banka politike stav će ostati čvrsto.
“Vjerujemo da je ovo još jedan znak da je PBoC nije voljan da popustite politike ili ubrizgati likvidnost srušiti kamatne stope”, rekao je Zhang.
Rast u Kini pala na 7,8% prošle godine. Vladin cilj za ovu godinu je 7,5%. Ali je rizik od totalno je u porastu, a time i perspektivu, a slabiji od očekivanog oporavak u globalnoj ekonomiji.
Centralna banka je predložila ponedjeljak da je njegova teška lijek je vjerojatno nastaviti.
“Reklame banke moraju obratiti posebnu pažnju na situacije likvidnosti na tržištu i moraju ojačati svoje analize i prognoze faktora koji utiču na likvidnost”, centralna banka je u ponedjeljak, ali napomena napisana od 17 Jun.
Narodne banke Kine rekao najvećih banaka u zemlji ponedjeljak da obuzda rizičnim kreditima i poboljšati svoje bilanse, upozorenje da je poslao trzaj kroz već neizmirena tržišta kapitala.

EU-Asia