Rritja e Australian ngadalëson me minierave

Jashtë sektorit të resurseve, shpenzimet shtëpiake u rrit me një të dobët se sa pritej 0.6 për qind në tremujorin. Ka pasur edhe një rritje të lehtë në raport kursimeve familjare në 10.6 për qind si konsumatorë të kujdesshëm të prerë përsëri në shpenzimet.
Ekonomistët në Westpac tha tha se llogaritë kombëtare tregoi ekonomia australiane kishte humbur vrullin gjatë vitit 2012 dhe në 2013 dhe shkurtime të mëtejshme normë ishin të nevojshme për të stimuluar aktivitetin.
Fitimi vjetor ishte 2.5 për qind, nga 3.2 për qind në tremujorin e dhjetor dhe zgjerimin slowest që prej tremujorit të tretë të vitit 2011.
Pritjet e Tregut kishte qenë për një rritje prej 0.7 për qind në tremujorin e dhe 2.7 përqind gjatë vitit.
Shifrat nënvizojnë sfida e 12-ekonominë më të madhe në botë si ajo tenton të tranzicionit nga bumit të investimeve të burimeve që ka mundësuar rritje për dekadën e kaluar, por tani po vjen në një fund.
Në një përpjekje për të stimuluar rritjen në jo-minierave pjesët e ekonomisë Banka Rezervë e Australisë ka ulur normën e interesit etapë me 2 pikë përqindje që nga nëntori 2011 deri në një rekord të ulët prej 2,75 për qind. Banka Qendrore la të kuptohet të martën se nuk mund të ketë hapësirë ​​për lehtësim të mëtejshëm monetar.
Megjithatë, normave të interesit sektorët e ndjeshëm të ekonomisë të tilla si shpenzimet e konsumatorëve dhe të ndërtimit të shtëpisë kanë qenë të ngadalshëm për t’iu përgjigjur më të lehtë politikës monetare, ndërkohë që industritë të tilla si turizmi dhe prodhimit kanë vazhduar të luftojnë me forcën e dollarit Australian.
Pimco, fondi më i madh në botë lidhja, i ka bërë thirrje RBA për të ulur normat e interesit më tej, duke thënë se politika monetare lirshëm do të jetë e nevojshme për të mbështetur kërkesën e brendshme si majat bum burimeve. Ajo vlerëson se investimi i burimeve ishte përgjegjëse për 60 për qind të rritjes ekonomike të Australisë vitin e kaluar.
Llogaritë kombëtare mërkurës tregoi eksportet kishte qenë kontribuesi kryesor në rritjen ekonomike, duke u rritur me 1.1 për qind në tremujorin mars dhe 8.1 për qind mbi të kaluarën si viteve të investimeve të rëndë të përkthyera në eksportet më të larta dhe të prodhimit.
Rritja ishte e nxitur nga eksportet në rritje të mineralit të hekurit dhe qymyr si kompanitë e burimeve të mëdha të tilla si BHP Billiton, Rio Tinto dhe metalet Forteskue ramped deri prodhimin. Kjo u reflektua edhe në shifrat që tregonin 1.5 përqind rritje të prodhimit minerar në tremujorin.
Megjithatë, rritja e eksporteve është kompensuar pjesërisht nga rënies të mprehtë në investimet minerare e cila kontribuoi në një 4.3 përqind rënie në investime të reja të biznesit privat. Kompanitë e mëdha të burimeve janë nën presion nga aksionarët më të ulët të shpenzimeve për projektet e reja për shkak të një opinion të pasigurt për çmimet e mallrave si tranzicioneve ekonomisë kineze
Ngadalësimi në sektorin minerar u theksua më tej nga një rënie 11.2 për qind në minerale dhe eksplorimin e naftës shpenzimet në tremujorin dhe 5.7 për qind në rrëshqitje ndërtimit inxhinieri, i cili dominohet nga projektet e burimeve të mëdha.
“Kërkesa është materialisht poshtë trendit, me kontraktimin e shpenzimeve në familje. Mbi këtë bazë vetëm, kërkesa është sigurisht në nevojë për mbështetje. Kjo përforcon pikëpamjen tonë se në afat të mesëm norma holla do të duhet të bjerë më tej, duke arritur në fund të fundit 2 për qind nga fundi i tremujorit të parë të 2014. ”
Kërkesa e përgjithshëm vendas të kontraktuar nga 0.3 për qind në tremujorin e – rezultati më i dobët që nga viti 2009 – për shkak të rënies të mprehtë në investimet e biznesit dhe një treg agoni strehimit.
Një rritje në vëllime të eksportit të ndihmuar të mbështetur ekonominë australiane në tremujorin e parë të vitit 2013, por rritja është ngadalësuar si kompanitë e minierave shkurtuar shpenzimet dhe investimet.
Shifrat e publikuara nga Zyra Australiane e Statistikave të mërkurën tregoi produkti i brendshëm bruto u rrit me një të dobët se sa pritej 0.6 për qind në tre muajt deri në mars nga tremujori i kaluar.

EU-Asia