Preian ing Somalia, sapa?

Bashir Osman gerakane hurriedly sadawane putih Sandy beachfront, menehi instruksi menyang pembalap operasi sing bulldozer. Cedhak mau, sing truk gedhe wis ferrying adoh saka tumpukan rocks, Mbusak menyang pantai Sun-direndhem lapped dening azure biru Kali, Tlaga lan Samudra India.

Karya punika uga ditindakake minangka Osman mekso ahead karo kang anyar multi-yuta dollar project: kanggo mbangun sing kemewahan Resor pantai ing Mogadishu, ibukutha perang-suwek Somalia.
“Aku sumurup siji dina sing Mogadishu bakal dadi tentrem lan bakal njaluk stabilitas,” pangandikane Osman, sing wis ndarbeni loro Hotel ing kutha. “Punika sababipun dene aku miwiti kanggo tuku tanah sing.”
Sawisé luwih saka 20 taun saka panganiaya, Somalia dipindhah langkah nyedhaki stabilitas pungkasan September sawise njupuk sawijining presiden pisanan kapilih ing ngarep lemah ing dekade.
“Yen kowe kanggo Mogadishu ing construction banget, banget booming,” pangandikane Osman. “Punika tandha kang tentrem,” kang nambah. “Utamané wong sing teka bali saka Amerika lan Eropah, padha miwiti mbukak bisnis anyar.”
Sanajan isih keamanan sing Jeksa Agung bisa ngetokake, Mogadishu wis ngalami lan Renaissance ekonomi ing sasi anyar, boosted dening anggota saka diaspora bali ngarep kanggo rebuild negara ing, sarta efforts saka lokal businessmen sing tau ngiwa.
Osman, sing manggon ing Somalia ing saindhenging sawijining konflik, ngarep-arep marang perkembangan anyar bakal narik kawigaten holidaymakers saka luar negeri. Panjenenganipun ngandika bilih piyambakipun iku wis padha Amerika lan Inggris pengunjung kang tetep Hotel.
Lan saiki, pangarep-arep wis mboko sithik bali menyang bagéan saka negara Afrika Wétan.
Mogadishu kang akeh ekonomi punika manifested ora mung nyata Estate lan sektor hotel. Telecommunications uga ing munggah, nalika industri aviation wis nyebar sawijining wings banget, karo bab 15 saben domestik lan internasional penerbangan.
“We have enem beda rute lan Sejatine sabanjuré bakal dadi wolu” says Osman Abdullahi, enom Somali hebat sing ngeset ODAY Express Airline. “Ana iku akèh Airlines sing planning kanggo (teka) iki negara lan wus kanggo (duwe) sing penghubung liwat kene.”
Abdullahi ngakoni sing nilaraken Amerika Serikat 2010 kanggo bali ngarep lan miwiti bisnis kang ana “100% ageng resiko.”
Lan senadyan dhaftar dawa saka tantangan, Mogadishu businessmen kaya Osman sing duwe pengarep-arep saka mangsa padhang.
Nanging Somali pasukan keamanan wis diganti ing pemandangan-empting akeh serangan nglalu lan wis dipenjara sawetara saka operatives Al-Shabaab ndhelikake antarane ibukutha iku populasi.
“Situasi iku umume apik ing wayahe – ing pasukan keamanan sing Ngontrol iku banget uga,” Ondoga ngandika. “Punika ing kutha saiki, ing bedhil amba sing sepi, ing lurung-lurung sing surem, akeh (ing) diaspora sing teka bali, anyar Konstruksi arep ing, bisnis punika booming,” ngandika.

Ing revenue khusus dikumpulaké saka kene wis tambah exponentially ing kaping anyar. Lan nalika sistem iku adoh saka sampurna, ing income iku wigati kanggo pamaréntah sing mentas kawangun ing mbangun kutha, kang dhasar fasilitas wis pecah dening perang.
Currently, Somalia kang ekonomi umumé minangka didhukung dening sepindah donor saka pemerintah, nalika relatif tentrem bisnis lingkungan wis propped munggah dening Missiné Afrika Uni Afrika ing Somalia (AMISOM).
Keamanan pasukan squeezed ing al-Qaeda disambung Islamist militant grup Al-Shabaab metu saka Mogadishu, nanging isih insurgents lurk lan periodik miwiti serangan teror.
Brigadier Michael Ondoga, saka AMISOM, marang CNN bubar sing sanajan Al-Shabaab iki “umumé defeated” ing Mogadishu, wonten isih masalah karo sawijining anggota “leleh menyang populasi” lan njupuk kauntungan saka kutha kang gedhe ukuran kanggo ndhelikake.

Panjenenganipun ngandika yen dipindhah bali maneh Somalia, iku banget mbebayani kanggo malah drive ing Mogadishu. “Gambar sing wis musna. Iku gambar beda dina iki,” kang ngandika.
Iki gambar anyar uga bisa dipirsani ing Mogadishu kang seaport – Somalia kang tombol nasional bondho – ngendi creaking cranes angkat barang saka Kapal komersial lan pelindhung ngentoke ing pelabuhan. Uploaded ing sudhut diimpor saka bahan construction, kluwarga barang lan panganan sing banjur dimuat dhateng larik saka nunggu trek.

“Luwih saka 20 turis padha teka,” kang ngandika. “Sawetara wong padha teka kaliyan kulawarga kanggo nuduhake Somalia, utamané Mogadishu,” nambah Osman. “Lan tenan nalika padha bali, padha supaya bungah nalika ndeleng carane Mogadishu katon kaya, carane ayu kutha we have, carane merak pantai kita kudu punika punapa ingkang kita arep kanggo nuduhake wong maneh lan maneh.”
Osman kang ambisi anyar proyek sing bagean akeh kegiatan bangunan sing reshaping akeh tetanggan saka peluru-ridden Mogadishu.

EU-Asia