Portugalska bo “vztrajati in uspeti”

Kljub vseh teh problemov in izzivov, je prav tako pomembno, da se zavedajo, da so ti časi preoblikovanja in pometanje reforme v številnih evropskih gospodarstev. V zvezi s tem in v mnogih pogledih, Portugalska je bil vodilni pot do gospodarske reforme v Evropi.

Mednarodna finančna in gospodarska kriza je čas velikih izzivov in težav za Evropo in njenimi državljani. To so zares težke čase. Časi izjemno brezposelnosti. Časi, kjer naše najmlajše težave pri iskanju zaposlitve. Časi, kjer naša podjetja borijo za pridobitev finančnih sredstev. Časi, kjer upanje in zaupanje je bilo premalo, vendar so nujno potrebne.

Na Portugalskem smo trdno prepričani, da je treba izvajati strukturne reforme in fiskalne politike, usmerjene v spodbujanje trajnostne rasti in ustvarjanje delovnih mest prednostna naloga za našo lastno državo in za Evropo. Moramo narediti evropsko gospodarstvo bolj prijazni do naložb. Moramo zmanjšati davke. Moramo zmanjšati stroške. In, predvsem, da moramo zmanjšati birokracijo, prekomerno postopke in birokracijo. Ljudje v Evropi potrebujejo delo in rastočih in konkurenčnih gospodarstev, ki ne raste birokracij, da diskrecijska podjetništva in inovativnosti.

Prepričani smo, da bodo te reforme pomembno vplivajo na naše gospodarstvo v kratkem času, in bodo bistveno izboljšali našo potencialno rast BDP.
Vendar pa poleg teh reform, moramo naložbe in moramo stabilizirati finančne pogoje, da naše družbe.
V zvezi s tem portugalska vlada je pred kratkim odobril memorandum za rast, kratko-in srednjeročno strategijo za spodbujanje gospodarske rasti, zaposlovanja in industrijskega razvoja. Ta strategija rasti ima v svojem jedru industrijsko obnovo našega gospodarstva. Portugalska ima močno industrijsko bazo, in želimo okrepiti to industrijsko bazo hitro.
Ta strategija odraža našo vizijo o tem, kaj bi morala biti pot v prihodnjih letih, in je strukturiran na štirih stebrih. To so: Znižanje podjetniških davkov in izdelavo davčni sistem ugodno za naložbe; poenostavitev zahtev ter zmanjšati upravno breme za gospodarske dejavnosti, krepitev in vlaganje v dvojnem sistemu za usposabljanje in vajeništvo in spodbujanju raznolikosti in financiranje malih in srednje velikih podjetij.

V tem smislu je fiskalna konsolidacija in verodostojne strategije za zmanjšanje dolga, so ključnega pomena ne le za nas, da so vzdržne javne finance, vendar so tudi ključnega pomena za doseganje trajnostnega dolgoročno gospodarsko rast in zmanjšanje bremena dolga v naših gospodarstvih. Zakaj? Ker zdrave javne finance in nižja zadolženost izboljšanje globalne konkurenčnosti neke države, ki jih zagotavlja financiranje naših članic in naših malih in srednjih podjetij, in kot tudi s povečanjem zaupanja gospodarskih subjektov “, zato je spodbujanje ustvarjanja novih delovnih mest in stopnjo izvoza.
Oglejte si še: Portugalska čevelj industrija krepi
Vendar je fiskalna konsolidacija po sebi ni dovolj. Potrebujemo reforme za izboljšanje naše konkurenčnosti ter spodbujanje naložb. To je razlog, zakaj je v zadnjih dveh letih smo izvajali obsežen program reform, ki so vključeni, med drugim, velikega programa privatizacije, ambiciozno reformo dela, postopki nič licenc za industrijo, trgovino in turizem, določila 11-type poglavje za spodbujanje prestrukturiranje podjetij, nova zakonodaja o konkurenci, reforme kazenskega vrat, reforme v sistemu za pravosodje, in liberalizacija naših energetskih sektorjih.

EU-Asia