Portugal ‘će ustrajati i uspjeti’

Unatoč svim tim problemima i izazovima, također je važno prepoznati da su to vremena transformacije i temeljitih reformi u mnogim europskim gospodarstvima. U tom kontekstu i na mnoge načine, Portugal je vodeći na putu do ekonomske reforme u Europi.

Međunarodna financijska i gospodarska kriza donijela je vrijeme velikih izazova i poteškoća za Europu i njezine građane. To su, doista, teška vremena. Times of bez nezaposlenosti. Vremena u kojima naš najmlađi borba za pronaći nova radna mjesta. Vremena u kojima naši tvrtke bore da biste dobili financiranje. Vremena u kojima se nadam i povjerenje su nedostaje, ali se očajnički potrebna.

U Portugalu, mi čvrsto vjerujemo da je potrebno provesti strukturne reforme i fiskalne politike usmjerene na poticanje održivog rasta i stvaranje radnih mjesta prioritet za vlastitu zemlju i za Europu. Moramo napraviti europsko gospodarstvo više prijateljski prema ulaganja. Moramo smanjiti poreze. Moramo smanjiti troškove. I, prije svega, moramo smanjiti birokraciju, prekomjerne postupaka i birokracije. Ljudi u Europi trebaju radna mjesta i raste i konkurentnog gospodarstva, a ne raste birokraciju koja guše poduzetništvo i inovacije.

Uvjereni smo da će ove reforme će imati značajan utjecaj na naše gospodarstvo u kratkom roku, te će znatno poboljšati našu potencijalni rast BDP-a.
Međutim, osim ovih reformi, trebamo investicije i moramo stabilizirati uvjete financiranja kako bi našim tvrtkama.
U tom kontekstu, Portugalski vlada nedavno odobrila Memorandum za rast, kratkoročne i srednjoročne strategije za poticanje gospodarskog rasta, zapošljavanja i industrijski razvoj. Ova strategija rasta ima u svojoj srži industrijsku obnovu našeg gospodarstva. Portugal ima snažnu industrijsku bazu, a mi želimo ojačati ovu industrijsku bazu brzo.
Ova strategija odražava našu viziju o tome što bi trebao biti put u sljedećih nekoliko godina, a to je strukturirana na četiri stupa. Oni su: Spuštanje poslovne poreze i stvaranje povoljnog poreznog sustava kako bi ulaganja, pojednostavljenje uvjeta i smanjenje administrativnog opterećenja u poslovanju, jačanje i ulaganja u dualnom sustavu i naukovanja i poticanje i diverzificirati financiranje malog i srednjeg poduzetništva.

U tom smislu, fiskalna konsolidacija i vjerodostojna strategija smanjenje duga su ključni ne samo za nas imati održive javne financije, ali i instrumentalne za postizanje održivog dugoročnog gospodarskog rasta i smanjenje tereta duga u našim gospodarstvima. Zašto? Zbog zdravije javne financije i manji teret duga poboljšati zemlje globalne konkurentnosti, osiguravajući financiranje naših država i naših malih i srednjih poduzeća, kao i povećanjem gospodarskih subjekata povjerenje i, dakle, jačanje stvaranje novih radnih mjesta i razinu izvoza.
Pogledajte više: Portugal industriji obuće pojačava
Međutim, fiskalna konsolidacija, sama po sebi, nije dovoljno. Moramo reforme za poboljšanje naše konkurentnosti, kao i poticanje ulaganja. To je razlog zašto se u posljednje dvije godine ostvarili smo opširan program reformi koje su, među ostalima, veliki privatizacijski program, ambiciozni rada reforma, zero-postupke licenciranja za industriju, trgovinu i turizam, poglavlje 11-Tip odredbe za poticanje restrukturiranja poduzeća, novi zakon o tržišnom natjecanju, lučke zakon reforme, reforme u pravosuđu, a liberalizacija naših energetskih sektora.

EU-Asia