Portugal ‘će ustrajati i uspjeti’

Uprkos svim ovim problemima i izazovima, također je važno prepoznati da su to vremena transformacije i sveobuhvatne reforme u mnogim europskim ekonomijama. U tom kontekstu i na mnogo načina, Portugal je vodio put do ekonomske reforme u Europi.

Međunarodne finansijske i ekonomske krize, doveo je vrijeme velikih izazova i poteškoća za Europu i njene građane. To su, uistinu, teškim vremenima. Times of presedana nezaposlenosti. Times u kojoj najmlađi borba naše naći posao. Times gdje se naše kompanije se bore da se financiranje. Times gdje se nadamo i povjerenje su nedostajalo, ali se očajnički potrebno.

U Portugalu, mi čvrsto vjerujemo da je potreba za provedbu strukturnih reformi i fiskalne politike orijentisane podsticanje održivog rasta i otvaranje novih radnih mjesta su prioritet za naše zemlje i za Evropu. Moramo učiniti evropske ekonomije više prijateljski prema ulaganja. Moramo smanjiti poreze. Moramo smanjiti troškove. I, prije svega, moramo smanjiti birokratiju, prekomjerna procedure i birokratije. Ljudi u Europi trebaju radna mjesta i rast i konkurentne ekonomije, a ne raste birokratija koje guše poduzetništvo i inovacije.

Uvjereni smo da će ove reforme će imati značajan utjecaj na našu ekonomiju u kratkom roku, te će značajno poboljšati naše potencijalni rast BDP-a.
Međutim, pored ovih reformi, trebamo investicije i moramo stabilizirati uvjeti financiranja našim kompanijama.
U tom kontekstu, portugalski vlada nedavno je odobrila Memorandum za rast, a kratkoročne i srednjoročne strategije za jačanje ekonomskog rasta, zaposlenosti i industrijski razvoj. Ova strategija rasta ima na jezgru industrijske obnove naše ekonomije. Portugal ima snažnu industrijsku bazu, a mi želimo da ojačaju industrijsku bazu ovo brzo.
Ova strategija odražava našu viziju o tome što bi trebao izgledati u narednim godinama, a ona je strukturirana na četiri stuba. To su: Spuštanje poslovne poreze i izradu poreskog sistema povoljni za investicije; pojednostavljivanja zahtjeva i smanjuje administrativni teret za poslovne aktivnosti, jačanje i ulaganje u izobrazbu i dual sistem obuke i njegovanja i diversifikaciju financiranja malih i srednjih preduzeća.

U tom smislu, fiskalne konsolidacije i vjerodostojan strategiju za smanjenje duga su od ključnog značaja, ne samo za nas da imamo održive javne financije, ali i su instrumentalne postizanja održivog dugoročnog ekonomskog rasta i smanjiti teret duga u naše ekonomije. Zašto? Zato što zdravije javnih finansija i niži teret duga poboljšati zemlje globalne konkurentnosti, osiguravajući financiranje naših država i naših malih i srednjih preduzeća, a kao i povećanjem ekonomskih agenata povjerenje i, prema tome, povećanje radnih mjesta i nivoa izvoza.
Gledati više: Portugala industriji obuće intenzivirala
Međutim, fiskalna konsolidacija, sam po sebi, nije dovoljno. Moramo reformama za poboljšanje naše konkurentnosti, kao i da podstiče investicije. To je razlog zašto se u posljednje dvije godine implementirali smo ogroman program reformi koji uključuje, između ostalog, veliki program privatizacije, ambicioznu reformu rada, nula-procedure licenciranja za industriju, trgovinu i turizam, poglavlje 11-type odredbe za podsticanje restrukturiranje firme, novi Zakon o konkurenciji, luka zakon reforme, reforme u pravosudnom sistemu, i liberalizacija našeg energetskog sektora.

EU-Asia