Pitanje promjene ili kontinuitet lebdi nad RBI

Poređenja radi, veteran New Delhi insajder poput Mayaram, 57, biti smatrani češće popustiti pritisku vlade za ublažavanje monetarne politike u korist rasta. Međutim, isti je rečeno od Subbarao, koji je jedva bio slab protivnik.
S obzirom Rajan je vjerodajnice, mogao bi se posmatrati kao neko ko može zadovoljiti široke političke izazove koje je pokrenuo nemire u rupi, zabrinutost zbog platnog bilansa, a slabljenje ekonomskog rasta.
Isti faktori povećavaju šanse da Subbarao mandat se produžava.
Govoreći u Moskvi u subotu, Subbarao izjavio je za Reuters da nije do sada je zatražio da ostane na.
“Ne Ponuda je napravljen do sada, tako da nema ni govora o prihvatanju do sada. To je hipotetičko pitanje. Kao što sam ranije rekao, moram ići dalje”, Subbarao izjavio na marginama sastanka financijskih svjetskih lidera.
Ko dobiva nod nasljeđuje ekonomija raste na svom najsporiji u deset godina, i pod teretom rekordno visok deficit tekućeg računa koji je podigla strahove da je platni bilans mogla pogoršati. Dolje gotovo 10 posto u odnosu na dolar od početka maja, rupija je nedavno pogodila rekordno nizak.
Da stvar bude gora, premijer Singh slaba koalicija ide na izbore zbog do maja sljedeće godine, što ga čini teže progurati nepopularne reforme koje bi mogle potrajati pritisak na tekući račun privlačenjem više stranih investicija.
Lijeva borba a zaštitnica akciju usporiti rupija je tobogan, RBI je rizik prošle sedmice stezanje likvidnosti i podizanje kratkoročnih stopa, strategiju koja dovodi u pitanje napore da stavi malo zamah nazad u rast.
“U ovom trenutku, glavni odlučivanja varijabla za njih je deficit tekućeg računa i vanjskog sektora rizika”, rekao je Rupa Rege Nitsure, glavni ekonomista banke Baroda u Mumbaiju, koji je stavio izgledi za Subbarao proširenje na bolje od 50 posto.
Kako sada stvari stoje, Subbarao zakazan je dovesti svojoj zadnjoj kvartalni pregled monetarne politike 30. jula, uz špekulacije montažu da može biti prisiljen da izvuku likvidnosti teže, po mogućnosti podizanja banaka gotovini rezerve. A povećanje u politici kamatnih stopa, nezamislivo prije sedmicu dana, sada se vide neki ekonomisti kao vanjski mogućnost.
Rajan, bivši glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda i University of Chicago profesora koji su se vratili u Indiju prošle godine da postane vodeći savjetnik u Ministarstvu financija, odavno gleda kao favorit, ali ministarstvo insajderi kažu da ima konkurenciju.
Rajan, 50, donijeti globalni stasa i crtica glamura na RBI. Njegov status kao ‘autsajder’ – koje je proveo veliki dio svoje karijere u SAD-u – može računati na njega, kao što je mogao i mogućnost da je možda previše za nezavisne New Delhi je ukusu.
Njegov pogled na inflaciju upravljanja se smatraju otprilike u skladu s onima u Subbarao, koji je neočekivano zlokobni.
The Economist rock zvijezda? Birokrata? Aktuelni?
Identitet Reserve Bank of India šef i dalje je predmet spekulacija čak i kao guverner Duvvuri Subbarao jurcanju da podrže Embattled rupi s manje od sedam dana da ode prije nego što je on zbog napusti ured.
Front-trkač nije uvijek dobila RBI stative i moćne indijske državne službe, od kojih Mayaram je član, želi povećati za jednu za sebe. Subbarao i njegov prethodnik, Y.V. Redi, bili su također dio indijske Administrativne službe.
Odluka će na kraju biti premijer u dogovoru sa Chidambaram.
Ako je izbor da ostane u toku sa Subbarao, 63, možda će biti za kratak rok, eventualno plima vlade kroz izbore, rekao je jedan ekonomist. Subbarao je u početku dobio tri godine koja je proširena na pet.
Chaudhuri, Mayaram, Rajan i Subbarao odbio komentirati.
NOVA BANKA LICENCE
Naredna RBI guverner će nadgledati proces izdavanja dozvola za banke Indian korporativnih kuće, politiku vođen ministarstvo finansija koji je manje oduševljeno prigrlio u centralnoj banci u Mumbaiju.
Kandidat je pogled o izdavanju dozvole za rad banke možda više neće biti lakmus test da bi bilo u stabilnije ekonomskog okruženja, ali to je i dalje razmatranje.
“Budući da postoje razlike između vlade i Subbarao o pitanju novih bankarskih licenci, ovaj faktor može ići protiv njega”, rekao je jedan zvaničnik ministarstva finansija, odbio da se identifikuje s obzirom na osjetljivost tog pitanja.
Produženje Subbarao mandata, nekada vjerojatno, postao je mogućnost kao rupija valjke od selldown za tržišta u razvoju koja je pogodila Indiju posebno teško zbog visokog deficita tekućeg računa.
Ostali vodeći kandidati su Raghuram Rajan, Indija je glavni ekonomski savjetnik, koji je svoje ime po predviđanju globalne finansijske krize i ekonomske poslove sekretara Arvind Mayaram, karijeru državni službenik i ključne poručnik ministra finansija P. Chidambaram.
Saumitra Chaudhuri, 59, članica premijer Manmohan Singh je uticajni planiranje komisija, je također citira izvore iz vlade i medija, kao kandidat.

EU-Asia