Odmor u Somaliji, tko?

Bashir Osman kreće žustro uz bijeli pijesak na plaži, daje upute za vozača operativnog buldožer. Blizu njih, veliki kamion je ferrying daleko hrpe kamenja, krčenja suncem okupanu plažu oplakuje plavetnilo vodama Indijskog oceana.

Rad ovdje je u tijeku, kao Osman preše naprijed sa svojim novim višemilijunskim projekta: izgraditi luksuzni resort plaža u Mogadishuu, glavnom gradu ratom razorenoj Somaliji.
“Znao sam da jedan dan da Mogadishu će postati mir i da ćemo dobiti stabilnost”, kaže Osman, koji već posjeduje dva hotela u gradu. “To je razlog zašto sam počeo otkupljivati ​​tu zemlju.”
Nakon više od 20 godina nasilja, Somalija preselio korak bliže stabilnosti u rujnu prošle godine nakon podizanja svoju prvu predsjednicu izabrana na domaćem terenu u posljednjih nekoliko desetljeća.
“Ako idete u Mogadishuu izgradnja je vrlo, vrlo cvate”, kaže Osman. “To je znak mira,” dodaje on. “Posebno su ljudi koji su se vratili iz Amerike i Europe, počnu otvarati nove tvrtke.”
Iako je sigurnost uvijek problem, Mogadishu je doživljava ekonomsku renesansu u posljednjih nekoliko mjeseci, potaknut od strane pripadnika dijaspore vraća kući u obnovi zemlje, kao i napore lokalnih gospodarstvenika koji nikada nije napustio.
Osman, koji je ostao u Somaliji tijekom svog sukoba, nada se njegov novi razvoj će privući turiste iz inozemstva. On kaže da je on već imao američke i britanske turiste koji borave u svojim hotelima.
A sada, nada se postupno vraća u dijelovima istočne afričke zemlje.
Mogadishu je rastuće gospodarstvo očituje se ne samo u nekretnine i hotelski sektor. Telekomunikacije su također u porastu, dok su zrakoplovne industrije je širenje svojih krila previše, s oko 15 dnevnih domaćih i međunarodnih letova.
“Imamo šest različitih pravaca i zapravo iduće ćemo se osam”, kaže Osman Abdullahi, mladi poduzetnik koji Somalijski postaviti oday express prijevoznika. “Postoji puno airlines koji planiraju (dolaze) ovu zemlju i nadajući se (ima) središte ovamo.”
Abdullahi priznaje da je otputovao iz SAD-u 2010 da se vrati kući i početi svoj posao bio je “100% ogroman rizik.”
I unatoč dugom popisu izazovima, kao što su gospodarstvenici Mogadishu Osman se nadamo svjetlijoj budućnosti.
Ali Somalijski snage sigurnosti uspjele su predhodeći mnogim samoubilačkih napada i uhitila neke od Al-Shabaab operativaca skrivaju među kapitala stanovništva.
“Situacija je općenito dobra u ovom trenutku – snage sigurnosti su ga kontrolira jako dobro”, rekao je Ondoga. “Ovdje u gradu danas, veliki topovi su tihi, ulice su lit, mnogi (u) dijaspora se vraća, nova gradnja se događa, posao cvjeta,” rekao je.

Poreznih prihoda prikupljenih od ovog je porasla eksponencijalno u posljednje vrijeme. I dok je sustav daleko od savršenog, prihod je ključno za novoformirane vlade u obnovi grada, čija je osnovna infrastruktura je bio razbijen u ratu.
Trenutno, Somalije gospodarstvo u velikoj mjeri podržava pomoći od donatora, dok je relativno mirno poslovnog okruženja poduprt misije Afričke unije u Somaliji (AMISOM Afrike).
Snage sigurnosti stisne al Qaeda-povezan islamističke militantne skupine Al Shabaab-out u Mogadišu, ali su pobunjenici još uvijek vrebaju i povremeno pokretanje terorističkih napada.
Brigadir Michael Ondoga, od AMISOM, rekao je za CNN da je, iako je nedavno Al-Shabaab je “uglavnom pobijedio” u Mogadišu, još uvijek postoje problemi s njegovim članovima “topi u populaciji” i iskorištavanjem gradskoj velikih dimenzija za skrivanje.

On kaže da kada se vratio natrag u Somaliju, bilo je preopasno voziti ni u Mogadišu. “Ta slika je već otišao. To je drugačija slika danas,” kaže on.
Ova nova slika također može biti svjedok u Mogadišu je luka – Somalije ključna nacionalno dobro – gdje škripi dizalice podignite robu iz komercijalnih brodova i brodica u luku nizali. Široku lepezu uvezenih građevinskog materijala, za kućanstvo i hranu onda se učita reda čekanja kamiona.

“Više od 20 turista su došli,” kaže on. “Neki od njih su došli sa svojom obitelji pokazati Somalije Mogadishuu, a posebno”, dodaje Osman. “I doista, kada su se vratili, bili su toliko uzbuđeni kada su vidjeli kako izgleda Mogadishu, kako je lijep grad imamo, kako je lijepo uređena imamo, a to je ono što želimo pokazati im opet i opet.”
Osman je ambiciozni novi projekti su dio rastućeg građevinske djelatnosti koja je preoblikovanje mnoge četvrti metak-voziti Mogadišu.

EU-Asia