Odmor u Somaliji, anyone?

Bashir Osman kreće žurno duž bijele pješčane beachfront, davanje instrukcija za vozača buldožera posluju. Blizu njih, veliki kamion noseći dalje gomile stijena, čime je sunce natopljene plaže Pio je azurno plavim vodama Indijskog okeana.

Rad ovdje je u toku i Osman preše naprijed sa svojim novim multi-milijuna dolara projekt: izgradnja luksuznog Beach Resort u Mogadišu, glavnom gradu ratom razorene Somalija.
“Znao sam jednog dana da Mogadišu postati mira i mi ćemo dobiti stabilnost”, kaže Osman, koji već posjeduje dva hotela u gradu. “To je razlog zašto sam počeo kupiti tu zemlju.”
Nakon više od 20 godina nasilja, Somalija preselio jedan korak bliže stabilnosti u septembru prošle godine, nakon branja svog prvog predsjednika izabran na domaćem terenu u decenijama.
“Ako odete u Mogadišu izgradnje je vrlo, vrlo procvat”, kaže Osman. “To je znak mira”, dodaje on. “Posebno su ljudi koji su se vratili iz Amerike i Evrope, počinju da otvori nove poslove.”
Iako je sigurnost je još uvijek problem, Mogadišu je doživljava ekonomsku renesansu u posljednjih nekoliko mjeseci, pojačana pripadnici dijaspore povratka kući za obnovu zemlje, kao i napore lokalnih biznismena koji nikad nije otišao.
Osman, koji je boravio u Somaliji tokom svog sukoba, se nada da će njegov novi razvoj će privući turiste iz inozemstva. On kaže da je on već imao američkih i britanskih gostiju koji borave u svojoj hotelima.
A sada, nada se postepeno vraća u dijelovima Istočne Afrike zemlji.
Mogadišu Rast ekonomije se očituje ne samo u nekretnine i hotelskog sektora. Telekomunikacije je također u porastu, dok zrakoplovne industrije širi svoja krila previše, s oko 15 domaćih i međunarodnih letova dnevno.
“Imamo šest različitih pravaca iu osnovi sljedeći ćemo biti osam”, kaže Osman Abdullahi, mladi poduzetnik koji je somalijski postaviti ODAY express aviokompanija. “Postoji puno airlines koje planiraju (doći) ovu zemlju i nadajući se da će (ima) čvorište ovamo.”
Abdullahi priznaje da ostavljajući Sjedinjene Države u 2010 da se vrati kući i počne njegov posao bio je “100% ogroman rizik.”
I bez obzira na dugi popis izazova, Mogadišu biznismeni poput Osman je pun nade u svjetliju budućnost.
Ali Somalijski snage sigurnosti su uspjele prejudiciranje mnoge samoubilačke napade i uhapsile neke od Al-Shabaab operativaca skrivaju među stanovništvom prijestolnice.
“Situacija je općenito dobra u ovom trenutku – snaga sigurnosti kontroliraju to jako dobro”, rekao je Ondoga. “Ovdje u gradu i sada, veliki pištolji su mirne ulice su lit, mnogi (u) dijaspore dolaze nazad, nova gradnja se događa, posao cvjeta,” rekao je on.

Carinski prihodi prikupljeni odavde eksponencijalno se povećao u posljednje vrijeme. I dok je sistem je daleko od savršenog, prihod je od ključne važnosti za novoformirane vlasti u obnovi grada, čija je osnovna infrastruktura je razbio ratom.
Trenutno, Somalija ekonomija u velikoj mjeri podržali pomoć od donatora vlade, dok je relativno mirno poslovno okruženje je poduprt od strane misije Afričke unije u Somaliji African (AMISOM).
Snaga sigurnosti stisnu Al Qaeda-linked islamističke militantne grupe Al-Shabaab iz Mogadišu, ali su pobunjenici još uvijek vrebaju i periodično pokretanje terorističkih napada.
Brigadir Michael Ondoga, od AMISOM, rekao je CNN-u da je, iako je nedavno Al-Shabaab je “u velikoj mjeri poražen” u Mogadišu, još uvijek je bilo problema sa svojim članicama “topljenja u populaciju” i iskorištavanjem velikog grada veličine da se sakrije.

On kaže da, kada se vratio natrag u Somaliju, bilo je preopasno da se čak voziti u Mogadišu. “Ta slika je već otišla. To je drugačiju sliku danas,” kaže on.
Ova nova slika može biti svjedok u Mogadišu je luka – Somalija ključne nacionalne imovine – gdje škripi dizalice podignite robu od komercijalnih brodova i čamaca duž luke. Širok spektar uvezenih građevinskog materijala, proizvodima za kućanstvo i hrane se zatim učitava na redove čekanja kamiona.

“Više od 20 turista su došli”, kaže on. “Neki od njih došli su sa svojom porodicom da pokažu Somalije, Mogadišu posebno”, dodaje Osman. “I zaista, kada su se vratili, bili su toliko uzbuđeni kad su vidjeli kako Mogadišu izgleda, kako je lijep grad imamo, kako je lijepa plaža imamo i to je ono što želimo pokazati im opet i opet.”
Osman je ambiciozni novi projekti su dio sve većeg objekta aktivnost koja preoblikuje mnoge naseljima metka opterećenoj Mogadišu.

EU-Asia