Nuk ka ikje nga Robot bosi

Kjo do të thotë që drejtuesit mund të monitoruar dhe menaxhuar ekipe nga çdo vend, kaloni praninë e tyre në mesin e mijëra e zyrave të degëve kilometra larg, dhe do të vizitojë dhe të bashkëveprojnë me kolegët e tyre në hapësirën e punës së tyre – të gjitha ndërsa të lundrimit avatars robotik.
“Telepresence apo bashkëpunimi vizual është një mjet i fuqishëm, megjithatë historikisht ajo ka qenë në një mjedis të caktuar, qoftë në një dhomë konferencash apo desktop,” tha Youssef Saleh, zëvendës president dhe menaxher i përgjithshëm i njësisë së largët iRobot biznesit të pranisë, bazuar në Bedford, Massachusetts .
“Me telepresence robotik, se me të vërtetë hap derën për liri totale. Tani ju mund të jetë në çdo vend në çdo kohë, kudo. Ajo nuk është e kufizuar në vetëm një grup të kufizuar të dhomat e konferencave apo zyrave.”
Këto robots janë të dizajnuara në mënyrë që fytyrat e udhëheqësve “të paraqitet me anë të një kamera në ekran video, e cila mblidhet në një qëndrim që shpesh mund të rregullohen nga përdoruesi që të jetë në lartësinë e duhur, në varësi të ndërveprimit.
Lexo më shumë: një shtytje për shëtitje-dhe-talk takimet
Ideja prapa praktike telepresence robotik është për të vënë menaxherët në dy vende në të njëjtën kohë, duke siguruar kosto dhe kursim kohe në një mjedis pune gjithnjë e më globale.
Hulumtuesit janë gjithashtu duke u përpjekur për të gjetur mënyra për ta bërë të njeriut-robot bashkëveprim duket më shumë si përdoruesit janë me të vërtetë të pranishëm. Në Universitetin kinez të Hong Kong, për shembull, studiuesit janë duke zhvilluar një robot telepresence që mund të përçojë gjuhën e trupit përmes armëve robotik.
“Kur kemi komunikuar, ne gjithashtu të respektojë mocionet e trupit për të kuptuar kuptimin,” tha Lam Tin-lun, një hulumtues në laborator të avancuar të universitetit robotikë cili është drejtuar projektin.
Lam thotë se ndërsa teknologjia mund të duket e çuditshme në fillim, ajo nuk ka marrë shumë kohë për t’u përshtatur në një zyrë me kolegë lëviz rreth si robota.
Kidd thotë se ndërsa teknologjia telekonferencë robotik është përmirësuar muaji në muaj tani, shumë njerëz ende të gjeni robots vështirë dhe imponuese – një përgjigje që është parë shpesh me mënyra të reja për të bërë gjëra.
“Nëse ju shikoni në çdo lloj të teknologjisë së re të komunikimit, ekziston gjithmonë reagim i ashpër kundër tij menjëherë pasi ai del jashtë,” tha ai.
Videokonferencat dhe madje edhe telefonat shiheshin si e çuditshme dhe e pazakontë kur ata u paraqitën të parë, Kidd vuri në dukje, dhe si me çdo teknologji të re që mund të kalojnë në rrymën, ajo do të marrë duke u përdorur për të.
“Telefoni ishte duke shkuar për të shkatërruar shoqërinë, sepse ajo ishte aq e bezdisshme dhe e ndryshon jetët tona,” tha ai.
Deri më tani, robots të tilla janë përdorur më gjerësisht në spitale, ku ekspertiza e mjekëve në anën tjetër të vendit, apo në botë, mund të jetë vendimtar për pacientët.
Përdorimi në zyrat e korporatës është ende në një fazë shumë të hershme. Por ato në industrinë e thonë se kjo është vetëm hapi i ardhshëm në marrjen e distancave të gjata komunikimi ndjehen më realiste.
Krahasuar me videokonferencat, bashkëveprojmë me një robot ka treguar të jetë shumë e ngjashme me ballë-për-ballë ndërveprim, sipas Cory Kidd, i cili ka një doktoraturë në ndërveprim të njeriut-robot nga MIT Media Lab në Shtetet e Bashkuara. Ai është edhe shefi ekzekutiv i automata intuitive, një kompani robotikë.
Gjatë disa viteve të ardhshme, zyra do të fillojë të ketë robots roaming rreth mbi rrota, kontrollohet nga menaxherët e ulur në gjysmë të rrugës të gjithë botën, me fytyrat e tyre të shfaqeshin në një ekran video.
Dhe kjo do të duket krejtësisht normale, zhvilluesit thonë robotike.
Teknologjisë, i quajtur telepresence robotik, tashmë është në zhvillim e sipër me dhjetëra të kompanive dhe merr telekonferencë në nivelin e ardhshëm duke i lejuar përdoruesit të lëvizin lirshëm nëpër një vend pune të largët nëpërmjet një robot.

EU-Asia