Noord-Ierland leiders veroordelen Belfast bom ontploffing

Noord-Ierse leiders veroordeeld zaterdag de ontploffing van een kleine bom in centrale Belfast die politie zei zou hebben gedood of gewonden.
Het apparaat, achtergelaten in een holdall tas, ontplofte op ongeveer 7 uur lokale tijd vrijdag in Belfast van drukke kathedraal wijk, in de buurt van St. Anne’s Cathedral, aldus de politie. Niemand werd gewond.
Eerste Minister Peter Robinson beschreven de aanval als “verachtelijke,” terwijl adjunct First Minister Martin McGuinness zei bleek een “complete minachting voor het leven.”
IRA dissidenten zijn grote schaal ervan verdacht worden achter de aanval.
Een waarschuwing was telefoneerde door naar een Belfast krant, maar de verkeerde locatie werd gegeven voor het apparaat, de politie zei.
Het bleef op een stoep door een drukke restaurant en de explosie voorgedaan, zoals politie waren nog steeds gebouwen in het gebied, waaronder een hotel, een bar en een kunstencentrum wissen.
Chief Superintendent Alan McCrum zei iemand in de buurt wanneer het apparaat ging zou hebben gedood of verminkt.
“Dit was een aanval op de mensen van Belfast gaan over hun normale leven op een drukke nacht voor het socialiseren in de stad,” zei hij. “Degenen die deze aanslag gepleegd hebben niets te bieden behalve verstoring en vernieling.”
McCrum een beroep gedaan om het publiek waakzaam in de aanloop naar Kerstmis tegen de dreiging van verdere aanslagen.
Meer dan 1.000 mensen werden getroffen door de bommelding en de daaropvolgende evacuatie inspanningen, aldus de politie.
Politie zijn ook onderzoekt meldingen van brand schade aan een kantoor van de Alliance Party. De partij vorig jaar gesteund een controversiële besluit door de Belfast city council om te stoppen met de Unie vlag elke dag, boos loyalisten.
‘Hersenloze minderheid’
In hun verklaring veroordelen van vrijdag explosie, drong Robinson en McGuinness iedereen met informatie contact opnemen met de politie.
“Nogmaals we zijn getuige het werk van een hersenloze minderheid zijn bedoeling op het nemen van het hart van de stad en ravages op het leven en de bedrijven van de mensen van Belfast en Noord-Ierland,” aldus Robinson.
“Hun oorzaak zal niet worden gevorderd op enigerlei wijze door handelingen zoals dit.”
Noord-Ierse Minister van Justitie David Ford ook veroordeeld die achter de explosie.
“Wederom zien we een roekeloze poging om te doden en verwonden van onschuldige mensen in Belfast,” zei hij.
“De uitvoering van deze aanvallen mensen hebben geen reden uiteengezet en toegelicht geen oorzaak voor hun daden van zinloos geweld. Hun enige doel lijkt te zijn te verwonden en verstoren.”
Gerry Kelly, een lid van Sinn Fein van de Northern Ireland Assembly, veroordeelde ook wat hij noemde een “willekeurige” aanval op de mensen van Belfast.
“Die stem van steun voor deze groepen, (waarvan) enige loyaliteit aan geweld is, moeten naar voren komen en aan de mensen uitleggen wat ze willen bereiken door deze roekeloze actie,” zei hij.
“Ze zijn zonet en tegenstanders van verandering die zal niet stoppen met de mensen van Belfast en daarbuiten van vooruit naar een meer gelijke en vreedzame samenleving.”
Belfast is thuis aan de gekozen vergadering van de Noord-Ierland, die werd opgericht door het goede Vrijdag-akkoord van 1998. De overeenkomst beëindigd grotendeels drie decennia van geweld tussen hoofdzakelijk protestantse loyalisten, die wilt dat Noord-Ierland te blijven deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk, en grotendeels rooms-katholieke nationalisten, die dat willen om te worden herenigd met de rest van Ierland–maar wantrouwen tussen de partijen blijft.

EU-Asia