Nikkei skokova nakon dramatičnog pada

Neki analitičari kažu da na berzi je overbought. Drugi sumnjaju da je udvostručenje monetarne baze Banka Japana moći će preokrenuti desetljeća upornog deflacije bez uznemirujuća zemlje ogroman tržište obveznica i gura gore troškova zaduživanja.
Četvrtak pad, koji je zbrisao dobitke koje je indeks u maju je bio drugi dramatičan pad u posljednjih nekoliko dana. A tjedan prije, a Nikkei pao 7% u jednom trenutku, najveći gubitak svoje od 2.011 zemljotresa i nuklearne katastrofe.

Dva od Abenomics “tri stuba politike već postoje. Japan ima Pojaćana državne potrošnje, a centralna banka je ubrizgavanje novca u ekonomiju masovno.

Nikkei je ohrabren petak izvještaj koji pokazuje rast industrijske proizvodnje brže nego ekonomisti su očekivali u aprilu. Još jedan Vladin izvještaj pokazuje da su cijene još uvijek padaju u Japanu, sa glavnim potrošačkih cijena mjeri u padu za 0,4% u travnju preko 2012.
Cijene učinio porastu, međutim, kada je u odnosu na prethodni mjesec. Ekonomisti u Societe Generale je rekao brojke su “najviše ohrabrujući” i “ukazuju na to da deflacija je dao način da se inflacija, barem za sada.”
Druge velike indeksi širom svijeta su u velikoj mjeri ostala imuna na Nikkei’smisfortune, što ukazuje da je težak period se odnosi na zabrinutost Abenomics, zemlje ambiciozan ponudu za ekonomski rast.
Investitori su u posljednjih nekoliko mjeseci uglavnom navijali fiskalne i monetarne politike promjene uveo u premijer Shinzo Abe i centralne banke glavni Haruhiko Kuroda.
Najnovije pad napustio indeksa za više od 10% popusta na svoj vrhunac i u tehničkom korekcije.

Abe radi na škriljca strukturnih ekonomskih promjena dizajniran kako bi u zemlji tržište rada fleksibilniji i ohrabriti žene da uđu radne snage.
Povezani priča: 7 velikih pobjednici u Nikkei Surge
Nikkei, koji je pretvorio u najbolji učinak jednog glavnih indeksa u ovoj godini, još uvijek se 32% od januara i okupilo 62% od 2012. Jen je također oslabio dramatično jer Abe preuzela dužnost, i ostaje oko 30% na svoj vrhunac u odnosu na američki dolar.
Ipak, nije jasno da je uzbuđenje je prevođenje u sve dijelove ekonomije. Plate su ravni, dok je maloprodaja i industrijske proizvodnje pokazatelji su također nije impresionirao.
Nikkei napredovao 1,4% u petak kako je indeks oporavila od jučerašnjeg pada strmim izazvan montažu zabrinutost zbog ekonomske zemlje preokret plan.

EU-Asia