Nikkei rebounds na dramatische daling

Sommige analisten zeggen dat de beurs is overbought. Anderen betwijfelen dat een verdubbeling van de monetaire basis van de Bank of Japan in staat om tientallen jaren van aanhoudende deflatie te keren zonder zenuwslopend het land van de reusachtige obligatiemarkt en omhoog te duwen financieringskosten zal zijn.
Donderdag daling, die weggevaagd de winsten die door de index mei, was de tweede dramatische daling in de afgelopen dagen. Een week voor, de Nikkei daalde 7% in een enkele sessie, haar grootste verlies sinds de aardbeving van 2011 en de nucleaire ramp.

Twee van Abenomics ‘drie beleidsterreinen pijlers zijn al op hun plaats. Japan heeft opgevoerd tot de overheidsuitgaven, en de centrale bank is geld te injecteren in de economie op grote schaal.

De Nikkei werd gesteund vrijdag door een rapport waarin de industriële productie steeg sneller dat economen in april hadden verwacht. Een andere regering verslag aangegeven dat de prijzen dalen nog steeds in Japan, met de belangrijkste consumentenprijzen maatregel daalt met 0,4% in april meer dan 2012.
Prijzen deed stijgen, echter, in vergelijking met de voorgaande maand. Economen bij Societe Generale zei waren de cijfers “zeer bemoedigend” en “suggereren dat deflatie heeft plaatsgemaakt voor de inflatie, althans voor nu.”
Andere belangrijke indices in de wereld bleef grotendeels immuun voor de Nikkei’smisfortune, wat suggereert dat de moeilijke periode is gerelateerd aan bezorgdheid over Abenomics, het land van de ambitieuze bod voor de economische groei.
Beleggers hadden in de afgelopen maanden grotendeels juichten de fiscale en monetaire beleid veranderingen ingeluid door premier Shinzo Abe en de centrale bank chief Haruhiko Kuroda.
De laatste daling liet de index meer dan 10% korting op zijn hoogtepunt en in een technische correctie.

Abe werkt aan een lei van structurele economische veranderingen ontworpen om het land van de arbeidsmarkt flexibeler te maken en vrouwen aanmoedigen om het personeelsbestand in te voeren.
Gerelateerde verhaal: 7 grote winnaars in Nikkei surge
De Nikkei, die is veranderd in de beste prestaties van alle grote index van dit jaar, is nog steeds een stijging van 32% sinds januari en heeft 62% rally sinds mei 2012. De yen heeft ook drastisch verzwakt sinds Abe aantrad, en blijft ongeveer 30% korting op zijn hoogtepunt tegenover de Amerikaanse dollar.
Toch is het niet duidelijk dat de spanning wordt vertaalt in alle delen van de economie. Lonen zijn plat, terwijl de detailhandelsverkopen en industriële productie-indicatoren hebben ook nagelaten te imponeren.
De Nikkei geavanceerde 1,4% vrijdag als de index herstelde vanaf gisteren de sterke daling veroorzaakt door toenemende bezorgdheid over het economisch herstelplan van het land.

EU-Asia