Na besoni ne jemi nga Silicon Valley

Tani, disa prej firmave të lartë Silicon Valley janë të angazhuar në një lojë të një upmanship-për të treguar se ata janë kompania më transparente Internet në bllok.
Raportet fillestare për “qasje të drejtpërdrejtë”, si pjesë e një sistemi të klasifikuara të inteligjencës amerikane e quajtur Prism, kanë provuar të jetë i gabuar. Por raportet Prism kanë nënvizuar frikën e kahershme e intimitetit rreth mënyrës më të mëdha të teknologjisë kompanitë amerikane të trajtuar troves e tyre të mëdha të të dhënave të përdoruesit. Gjigandët e internetit kanë ardhur nën hetim pas raporteve se NSA përdor Prism për të shqyrtuar të dhënave – duke përfshirë e-mail, video dhe biseda online – se ajo mbledh me anë të kërkesave të bëra në bazë të Aktit të Mbikëqyrjes së Inteligjencës së Jashtme (FISA), një prej ligjeve të diskutueshme në zemra e tanishme zhurmë NSA-snooping.
Pas rrjedhje Prism, e cila u sigurua në Guardian dhe The Washington Post by bilbil ventilator-Edward Snowden, Apple, Google, Facebook dhe Yahoo të gjitha deklaratat e lëshuara – në gjuhën e habitshme të ngjashme ligjore – duke mohuar se ata japin NSA “direkt” ose papengueshëm qasje në serverat e tyre kompjuterike.
Por kompanitë duket ndjeu nevojën për të shkuar më tej se ato mohimet, dhe në ditët e fundit kanë angazhuar në një konkurs të demonstrojnë angazhimin e tyre për transparencë.
Google nisi betejën e transparencës javën e kaluar, kur ajo pyeti Prokurori i Përgjithshëm Amerikan Erik Holder dhe drejtori i FBI, Robert Mueller për leje për të publikojë “numrat agregate të kërkesave të sigurisë kombëtare, duke përfshirë dhënien e informacioneve shpjeguese FISA – në drejtim të dy numrin e marrim dhe fushëveprimin e tyre. ”
Kjo kërkesë ishte i rëndësishëm, sepse ajo ishte hera e parë që Google kishte pranuar edhe se ajo merr kombëtar të sigurisë kërkesat FISA. Facebook dhe Microsoft shpejt pasoi me kërkesa të ngjashme. Një zëdhënës i Departamentit të Drejtësisë i tha TIME se agjencia është në procesin e shqyrtimit të kërkesës.
Pastaj, gjatë fundjavës, Facebook, e cila ndryshe nga Google nuk ka publikuar një raport të transparencës, ka arritur një marrëveshje me qeverinë e lejuar që ajo të zbulojë të dhëna Shtese kërkesave të SHBA. Facebook tha se për gjashtë muajt e mbaron 31 dhjetor 2012, ajo mori në mes 9,000 dhe 10,000 kërkesave për të dhëna, duke përfshirë kërkesat penale dhe kombëtare që lidhen me sigurinë, duke mbuluar në mes 18.000 dhe 19.000 llogarive.
“Ne jemi të kënaqur se si rezultat i diskutimeve tona, ne tani mund të përfshijë në një raport të transparencës të gjitha për sigurinë kombëtare të lidhura me kërkesat e SHBA (duke përfshirë FISA, si dhe Letra e Sigurisë Kombëtare) – të cilat deri më tani asnjë kompani nuk ka qenë e lejuar për të bërë , “tha avokati i përgjithshëm Facebook Ted Ullyot në një gërmoj jo-aq-delikate në rivalë të kompanisë.
Menjëherë pas kësaj, Microsoft lëshuar të dhëna të ngjashme, duke treguar se kompania ka marrë në mes 6.000 dhe 7.000 kërkesa penale dhe sigurinë kombëtare që ndikojnë në mes 31.000 dhe 32.000 llogarive të konsumit.
Yahoo ndjekur hënën vonë, duke thënë se ai ka marrë “mes 12,000 dhe 13,000 kërkesa, përfshirëse e penale, Jashtme Aktit të Mbikqyrjes Inteligjencës (FISA), dhe kërkesat e tjera.”
ME SHUME: Ja pse Google është blerja Waze, një të kuqe të nxehtë app celular trafikut, për 1 miliard
Këtu është problemi. Sipas marrëveshjes Facebook, Microsoft, Apple dhe Yahoo arritur me qeverinë, kompanitë u lejohet vetëm për lirimin numrat totale të të dhënave të kërkesave totale të SHBA. Ç’është më e rëndësishmja, ata nuk u lejuan të thyer veçmas nga numri i kërkesave të FISA. “Kjo ndikon vetëm një pjesë e vogël e bazës globale Microsoft konsumatorëve”, John Frank, Për këtë arsye, ne nuk e dimë nëse ata kanë pranuar 50 kërkesa, 500 FISA ose 5,000. Si rezultat, dhënia e informacioneve shpjeguese, ndërsa lavdërueshme, pantallona të gjera rreth çështjes qendrore të polemikave NSA-snooping, e cila është natyra dhe shkalla e pjesëmarrjes së kompanive në fshehta të sigurisë kombëtare të SHBA-hetimeve.
Avokati zëvendës i përgjithshëm e Microsoft-it, tha në një blog post. “Transparenca vetëm nuk mund të jetë e mjaftueshme për të rivendosur besimin e publikut, por kjo është një vend i madh për të filluar.”
Të hënën, Apple u bashkua me partinë dhe njoftoi se nga 1 dhjetor 2012, deri me 31 maj 2013, ai ka marrë në mes 4.000 dhe 5.000 kërkesa nga të zbatimit të ligjit amerikan për të dhënave të konsumatorëve në lidhje me ndërmjet 9,000 dhe 10,000 llogarive apo pajisje, duke përfshirë si kriminel Hetimet dhe kombëtar të sigurisë “çështje.” Apple tha se ishte liruar e të dhënave “në interes të transparencës”.
“Ne besojmë se kompanitë duhet të lejohet për të thyer nga numrat e kërkesave specifike për FISA,” tha Amie Stepanovich, drejtor i Projektit Mbikqyrjes në Familje në Qendrën e Informacionit elektronike Privacy, një bazë në Uashington me interes publik organizatës. “Këta numra do të sigurojë transparencë në mbarë vendin. Ne gjithashtu besojmë se përdoruesit individualë nën shënjestër FISA duhet të marrë njoftim se ata ishin objekt i mbikëqyrjes, edhe pas faktit, në mënyrë që ata të kenë mundësinë të kontestojnë survejimi në gjykatë.”
Kompanitë më të mëdha të Amerikës e internetit janë fikje mbi veten e tyre për të forcuar imazhin e tyre publik, pas dhënies së informacioneve shpjeguese blockbuster rreth rolit të tyre në qeverinë e SHBA-së programin e diskutueshëm të të dhënave-mbledhjes.
Që nga raportet e lajmeve sugjeroi që firmat e mëdha Tech – includingApple, Google, Facebook dhe Yahoo – ofrojë Agjencisë Kombëtare të Sigurisë (NSA), me qasje të papenguar ose “direkt” në serverat e tyre, kompanitë kanë zhvilluar një fushatë agresive për të demonstruar se ata ‘ nuk jeni shërbëtoret e qeverisë.

EU-Asia