Može BRIC nacija preoblikovati zrakoplovstva?

Rusija, takođe, nudi paradoks. Jedan Aerospace tehnološki lider u Hladnom ratu, ima kvalificiranih radnika i pristup naprednim istraživačkih centara – posebno u aerodinamici. Njegova dokazano Soyuz rakete ostaje jedini način astronauti jednog naroda može doći do Međunarodne svemirske stanice. Ali, dok je i dalje vojna aviona elektrana i izvoznika, njegov komercijalni uspjeh bio je neujednačen. Rusija je najnoviji Suhoj Superjet, unatoč pomoći od italijanskih partnera, čini se vjerovatnim da izbiti u potpunosti u širi tržište izvan bivše CIS zemalja. A nastavak na jednom prolazu avion, MC-21 je suđeno da se udružimo protiv dominantnih Airbus A320neo i Boeing 737 MAX.
Seattle ili Toulouse u Sao Paulo, Bangalore ili Tianjin?
On žele izgraditi autohtone avio industriju je lako razumljiv. On pruža visoko kvalificiranih i dobro plaćene poslove i zahtijeva veliki industrijski lanac nabavke. Prestiž i poštovanje međunarodnih su dodatni bonus. Što je još važnije, u vojnoj sferi je avio industriju osigurava da narod može razvijati, graditi, upravljati i održavati najnaprednije vojne opreme sama. Aerospace je također unosan posao pružajući naprednu tehnologiju proizvoda koji komanda premiju. Uz div naredbe od brzorastućih azijskih budžeta Airlines Air Asia i Lion Air demonstriraju, potencijal je ogroman.
Made in Brazil
Jedan BRIC nacija kovanja put je Brazil. Nakon prvak Embraer počela u regionalnim aviona i vojnih COIN avion, sada je uspješno provalio u poslovnom jet tržištu – čak do te mjere otvaranja tvornice u Floridi. To će uslijediti Airbus i Boeing u pokretanju ponovno motorom verziju svog E-Jet avion porodice. Ali ima velike ambicije, takođe, u vojnim Aerospace – svoju KC-390 prijevoza ima za cilj zamijeniti Lockheed Martin C-130, kao mlazni pogon standardni vojni transport. U međuvremenu, njegov Super Tucano svjetlo napad aviona je izabran od strane SAD za snabdijevanje na afganistanske Air Force – ključna postignuća.
Infografika: Stanje globalne avijacije
Globalni centar gravitacije za aeronautike je prošla kroz dramatične smjene u proteklih 110 godina. Prije Drugog svjetskog rata Europa dominira zrakoplovstva s transatlantske Cepelini, high-speed hidroavioni i mlazni motor istraživanja. Poslijeratne, američke tookover u komercijalne jet prijevoza kao što su angažovani u trku u naoružanju sa Sovjetskim Savezom tijekom Hladnog rata. Od pada Berlinskog zida, Europa je organizirala je preporod u komercijalnom vazdušnom saobraćaju, sa Airbus i Boeing bore za avione.
Ali, kao ekonomsku moć prebacuje na Aziju, ćemo vidjeti nastanak nove
Indija je trutova
Drugdje, Indija previše ima velike planove – iako ovi vrte oko vojne zrakoplovne projekte. Ima zajednički projekt s Rusijom u izgradnji Stealth boraca i također planira da razvije vlastiti stealth bespilotnim trut. Međutim, i pored svojih uspjeha u proizvodnji inženjera i dinamičnog IT sektor – je borio sa autohtonim aviona programima. Indija je prethodni nacionalne borac projekta, LCA Tejas, pati od nedostatka odgovarajućeg motora. Još jednostavniji svjetlosti 14-sjedalo Commuter prototip je NAL Saras, srušio u 2009. Ipak, zajednički turboprop prijevoz projekata sa Rusijom ukazuju na to da Indija nije vjerojatno da se odrekne još.

EU-Asia