Les inundacions porten la misèria a Europa central

Els animals del zoològic es van traslladar a un lloc segur

El personal del Zoo de Praga també va entrar en acció com el risc d’inundació es va fer evident.
Director Zoo Miroslav Bobek va dir que els animals havien estat traslladats des de tota la part inferior del parc zoològic, que es troba a la vora del riu Vltava, a altres recintes a la planta superior.

Set persones han mort a conseqüència de les últimes inundacions, va dir. Entre les víctimes, dues persones van morir en un esfondrament d’una casa, una dona va morir quan va ser colpejat per un arbre que cau i una altra persona va ser electrocutat.

L’augment dels rius amenaçats franges d’Alemanya, la República Txeca i Àustria dimarts, ja que les aigües van inundar les ciutats històriques i els van obligar evacuacions massives de les zones baixes.

La major part del nord de Bohèmia, al voltant dels rius Vltava i Labe, roman el risc d’inundacions, va dir.
“Hem evacuat 10.000 persones fins ara”, va dir Zaoralova.

En Usti nad Labem, al nord de Bohèmia, moltes llars estan sense electricitat. Melnik, a 40 quilòmetres (25 milles) al nord de Praga, van ser evacuades al matí de dimarts.

L’estat d’excepció està en el seu lloc en la majoria de Bohèmia, la part occidental del país, va dir Nicole Zaoralova, una portaveu del Departament de Bombers Txeca.

El riu Berounka, que desemboca al riu Vltava, va aconseguir el seu punt màxim durant la nit, portant a les autoritats a elevar les barreres contra les inundacions a Praga a un nivell destinat a fer front a les inundacions “100 anys”.

Morts reportades a la República Txeca
Els nivells d’aigua han arribat al seu punt màxim a la capital txeca, Praga, però els llocs intermedis a la República Txeca i al llarg del riu Elba, a Alemanya encara es troben en situació de risc.

Fins ara, però, el riu Vltava no ha arribat al nivell de les devastadores inundacions de fa 11 anys, va dir Zaoralova.

Set morts han estat reportades a la República Txeca, mentre que les zones sud i est d’Alemanya, com Baviera i Saxònia, també estan greument afectats per les recents pluges.

El transport és una interrupció greu a la capital, Praga, així com altres parts de Bohèmia, va dir. Però mentre que diverses estacions de metro a Praga s’han tancat, el sistema de metro no s’ha inundat com ho va ser el 2002, va dir, gràcies a un sistema de barrera contra inundacions posat en marxa des de llavors.
“No esperem que la situació a Praga a ser pitjor”, va dir.

La cancellera alemanya Angela Merkel va visitar les ciutats de la regió dimarts i promès 100 milions d’euros (130 milions) en ajuda d’emergència per a les zones afectades.

Les precipitacions a Praga ja ha totalitzat més de 102 mil · límetres al juny, més de la mitjana mensual de la ciutat de 73 mil · límetres, va dir Miller.

Les inundacions es tem que sigui la pitjor des de 2002, quan les parts d’Alemanya i la República Txeca van ser devastades i comunitats a Àustria, Eslovàquia, Rússia i Romania es van veure afectats.

“Centenars d’animals van ser evacuats, incloent grans felins, tapirs, tot el pavelló mico i els goril · les”, va dir en un comunicat.

L’exèrcit alemany, les agències governamentals i les autoritats locals estan ajudant amb els esforços per evacuar els residents i protegir propietats.

“Els goril pavelló inclou un especial de” torre d’inundacions “que ha estat construït específicament per a moments com aquest, ja que el pavelló està situat a la vora del riu Moldava.”

Gran part de Meissen, una ciutat construïda a la vora del riu Elba a Saxònia, també es van inundar després de defenses contra les inundacions van ser violades durant la nit de dilluns a dimarts.

La majoria dels goril · les van ser atrets a la seguretat de la torre mitjançant els aliments, però l’home de més edat va haver de ser tranquil · litzat i portat fins allà després que ell es va negar a moure, va dir.

Les inundacions a Baviera retrocedeixen, però la cresta al Danubi segueix aquest a Àustria i podria amenaçar ciutats com Viena, a Àustria, i Bratislava, a Eslovàquia, va dir CNN meteoròleg Brandon Miller.

Dos petits ocells ofegats en una exhibició, però els altres animals es van salvar, va dir.
“Ara estem treballant amb altres zoològics de la República Txeca per veure on podem col · locar els animals que no podran tornar a pavellons aviat”, va afegir Bobek.

La pluja més pesada va caure sobre Baviera, Àustria, Suïssa i la República Txeca occidental des de dissabte fins dilluns, amb precipitacions totals durant aquests dies més de 3 polzades per molts llocs, va dir Miller.

S’espera que el zoològic de reobrir dimecres. El dany de la inundació s’estima un cost de 160 milions de Corona txeca ($ 8.100.000).

Les aigües altes també tindran un impacte en les empreses més enllà de les comunitats directament afectades per les inundacions.

El zoològic va ser colpejat greument durant les inundacions de 2002, quan diversos animals, incloent un elefant, van morir. Des de llavors, les barreres contra les inundacions s’han construït.

Emily Russ, un nord-americà que viu a Viena, va dir a CNN iReport que una sèrie de creuers de Danubi semblava que se celebra a la ciutat fins que els nivells d’aigua disminueixen. Va veure 15 el dimarts, on normalment no hi hauria un o dos, va dir.

Els voluntaris omplen sacs de sorra
Praga resident Katerina Netikova ha passat els últims dos dies ajudant als esforços voluntaris per evitar el pitjor de la inundació, coordinat per les autoritats i la població local que utilitzen els mitjans socials.

Diumenge, es va dirigir a la ciutat suburbana de Radotin, al riu Berounka, on els residents es dirigeixen els esforços.

Les persones amb cases i negocis es movien els objectes de valor i tractant de sacs de sorra seves propietats per protegir-los de les crescudes que es va ordenar l’evacuació de la ciutat.

“Sabien exactament el que es necessita, on la gent ha d’anar i què han de fer. Tenien l’experiència de les inundacions anterior (en 2002). Ells estaven guardant la ciutat, posant barreres quan sigui necessari”, va dir a CNN Netikova.

Els rius de la regió són importants en el transport de mercaderies i persones, proporcionant a milers de quilòmetres de canals navegables, així com el suport a l’agricultura, la generació d’energia i el turisme.

Dilluns va passar la nit treballa en una estació de bombers al centre de Praga, a prop de les zones més afectades del barri Holesovice, ajudant a que les barreres d’inundació – sacs en forma de tub d’alta resistència plenes de sorra.

Imatges de Passau, una ciutat al sud de Baviera, on el Danubi s’uneix a altres dos rius, mostren aigua marró brut córrer pels carrers de la històrica ciutat vella després dels nivells d’aigua van passar un rècord de 500 anys d’edat.

“És un treball dur, ja que la sorra està humida i es posa molt pesat”, va dir Netikova. “La gent estava rotant tota la nit – els estudiants de la passadissos universitaris, Scouts, la població local i més voluntaris enviats per la ciutat.

Salzburg a Àustria registrar la totalitat de la seva mitjana mensual de precipitacions (155 mm o 6,1 polzades) en només els dos primers dies del mes, va dir.

“Els bombers només els diu què fer i després els voluntaris organitzen tot entre ells.”

EU-Asia