Kush fiton Euro verë vs Kinë Solar

Ndërsa një luftë të shpejtë tarifor mund të inkurajojë konsumatorët kinezë për të pirë verë rezervat e importuara të tyre – dhe të plotësoj furnizimet e tyre – një luftë më të tarifave do të ketë një ndikim më të paqartë, me fituesit dhe humbësit e mundshëm si në Kinë dhe në mbarë botën.
Të mërkurën, Pekinit nisur hetimet anti-dumping dhe anti-subvencion në importet e verës evropian. Hetimi vijon tarifat e reja të BE, shpalli vetëm martë, prej gati 12% në Kinë bërë panele diellore që fillojnë 6 qershor. Komisioni Evropian ka akuzuar hartuesit e subvencionuara nga shteti, Kinës Paneli i përmbytjeve tregjet evropiane me produktet e padrejtë të lira.
Në një deklaratë publike, Ministria e Kinës e Tregtisë tha se kishte “marrë kërkesa nga kompanitë verë të brendshme, duke akuzuar kompanitë europiane e verës të hyjnë në tregun kinez nga produktet flakur, marrin subvencione dhe masa të tjera të padrejta. Bazuar në këto kërkesa, Ministria e Tregtisë do të nisë një hetim serioz në përputhje me ligjet dhe rregulloret. ”
“Kjo është ajo që ne e quajmë” loja strategjike “në teorinë e lojës. Kjo është një veprim i cili ka për qëllim që të ketë përfitime në negociata”, thotë Dr Xu Bin, Profesor i Ekonomisë dhe Financave në Shkollën e Biznesit Evropë Kinë Ndërkombëtare, apo CEIBS, në Shanghai.
Kina është zgjuar për të marr mbi industrinë e Evropës verës, shton Xu, për shkak se ajo nuk është “thelbësore për ekonominë e Evropës” ende “Mjaft simbolike”, që ajo do të ketë një ndikim të “menjëhershëm” në zemrat e njerëzve dhe mendjet.
Megjithatë Crook beson se një luftë tarifor – nëse mbahen të shkurtër – në fakt mund të ndihmojë linjat e poshtme të Kinës importuesit verë të huaja në afat më të gjatë. Nga viti 2002 deri në vitin 2012, importet totale të Kinës e verës të huaj ambalazhuar rocketed gati 15,000% në më shumë se 1.3 milion shishe. Leissner pret një luftë tarifë vetëm do të çojë në një rritje afatshkurtër në shitje dhe se madhe-name, të lartë të vëllimit të furnizuesit kinez verë si Murit të Madh, Chang Yu dhe Dinastia do të përfitojnë më së shumti.
“Ka qenë një shumë të blerjes entuziaste që duhet të varfëruar”, thotë Crook. “Nuk është e inventarit të shkëlqyera për të kaluar një luftë të shkurtër tregtar. Unë nuk jam alarmuar si si unë mendoj se duhet të jetë.”
“Ideale do të ishte më mirë për të dyja palët që të tërhiqen nga pozitat e tyre aktuale”, thotë Xu i CEIBS. “Unë e kuptoj ekonomia evropiane nuk është në gjendje të mirë, kështu që nuk është një shumë presion nga lobeve brendshme për mbrojtje nga vendet e tjera.”
“Në fund, të dy do të japin disa inç,” thotë Xu. “Nuk ka fitues në një luftë tregtare”.
“New World verërat janë duke pritur për këtë mundësi”, thotë Crook. “Australia, Kili, Argjentina dhe Afrika e Jugut janë të pozicionuar mirë.” Si Kili dhe Zelanda e Re implementuar kohëve të fundit marrëveshjeve dypalëshe të tregtisë me Kinën që ulen detyrat për importet e verës në zero për qind, shton ai.
“Unë nuk mendoj se kjo është një gjë e mirë për ne”, thotë Judy Leissner, Presidenti i Vreshtat Grace, një i njohur vendas emërtim kinez Boutique që ka për qëllim për të mbajtur vëllime në ose nën dy milionë shishe të çdo viti. “Po, ne jemi në konkurrencë me verë të importuar, por se vera e importuar ndihmon të edukojë konsumatorët. Nëse konsumatorët janë më shumë të shkolluar atëherë është më mirë për të gjithë ne.”
“Nëse çmimet rriten për shkak të një lufte tarifor, kompanitë e Kinës verë do të ketë më pak arsye për të bërë më mirë,” shton Leissner. “Qeniet njerëzore janë dembel.”
Duke parë përpara, në fillim gushti është afati i fundit për një rezolutë tarifor.
Eksportet e franceze Bordeaux, Tuscans italiane dhe spanjolle Riojas mund të merrni më të shtrenjta në Kinë në qoftë se një tit-for-tat flluska luftës në mes të tarifave mbi vendin më të populluar në botë dhe në Bashkimin Evropian.
Nëse një luftë tarifor pasoi, “kjo do të jetë shumë e dëmshme për Francën”, thotë Crook Carl, Drejtor Menaxhues i Verëra Montrose, një nga importuesit më të mëdhenj të Kinës e verës të huaj.
Franca është një numër i Kinës eksportues i verërave. Në vitin 2012, vendi dërguar më shumë se 700.000 shishe në Kinë, më shumë se katër herë vëllimi i dytë i renditur

EU-Asia