Kufiri i ri celular në Mianmar

Infrastruktura rakitik i vendit ka qenë një sfidë për biznesin.
Linjat e vendit telefonike janë “të rralla, të shtrenjta, dhe nuk gjithmonë punë,” Peter Maher, një ekzekutiv Vizave në Azinë Juglindore, kohët e fundit tha CNNMoney.
Në të kaluarën, të shtrënguar kontrollin e qeverisë mbi industrinë e komunikimit ka për qëllim prohibitively çmimet e larta.
Finalistët përfshihet Viettel Vietnamit, Singapor telekomunikacioneve dhe një konsorcium kryesuar nga Digicel Bermuda dhe investitor miliarderi George Soros, sipas raporteve të medias.
Related: Mianmar, tregime nga kufiri biznesit fundit
Për dekada të tëra, Myanmar ishte kryesisht jashtë kufijve të firmave të huaja, ndërsa ai ishte qeverisur nga një diktaturë ushtarake.
Sanksionet e SHBA kundër Mianmar u lehtësuan vitin e kaluar pasi qeveria ka bërë disa lëvizje premtuese për ta bërë vendin më demokratik.
Deri kohët e fundit, një telefon celular SIM kartë – lloj që ju mund të merrni në Shtetet e Bashkuara për $ 10 – vazhdoi për rreth 2500 $.
Të enjten, Myanmar dhënë një nga marrëveshjet e saj më të mëdha ende: kontrata potencialisht fitimprurëse për të ndërtuar rrjetin e saj të sapolindur të telefonisë mobile.
Fituesit ishin firmat e telekomit nga Norvegjia dhe Katari, i cili mundi George Soros dhe shtatë finalistëve të tjerë.
Sipas një njoftimi për shtyp të qeverisë, Ooredoo Telenor dhe Katari së Norvegjisë u shpërblye me kontratë. Firmat presin që të ketë vendin e mbuluar plotësisht në pesë vjet.
“Ne po shohim përpara për të punuar me qeverinë dhe popullin e Mianmarit në zhvillimin e industrisë së telekomunikacionit të vendit,” tha Sigve Brekke, kreu i Telenor Azisë, në një deklaratë.
Tregu potencial në Mianmar është i madh: Më pak se 10% e 55 milionë njerëzve të saj të ketë një telefon celular.
Sipas qeverisë, mbi 90 firma shprehën interes në kontratë.
Myanmar është konsideruar si një nga të botës tregjet e pashfrytëzuar të fundit të biznesit, dhe një shumë të kompanive dhe Titans biznesit duan një pjesë të veprimit.

EU-Asia