Kinë shtrydh e kreditit spooks tregjet

Por me 10000000000000 juan zgjatet deri në fund të majit, që nënkupton një rënie të mprehtë në kredinë e re në gjysmën e dytë.
“Ky frenim kredi do të krijojë një pengesë të mëtejshme mbi rritjen ekonomike, e cila ka qenë e ngadalësuar në mënyrë të vazhdueshme që nga viti 2010 e hershme,” tha Fitch.
Banka qendrore nuk e ka komentuar këtë javë, por qeveria kineze tha të mërkurën se do të mbajë një politikë monetare të kujdesshme për të frenuar kredi të re për projektet e ndërtimit të paautorizuar në industritë me mbi kapacitet.
Dhe shihet si këtë javë, shqetësimet rreth ekonomisë së dytë më të madhe në botë mund të trondisin të gjithë investitorët.
Banka Popullore e Kinës, e cila mban nën kontroll të rreptë mbi sistemin bankar, ka qenë duke marrë një linjë të ashpër me huadhënësit kineze. Ajo refuzoi të injektuar para në sistemin financiar më herët këtë javë, pavarësisht rocketing afatshkurtër kostot e huamarrjes dhe provat se ekonomia është ngadalësuar.
Rritja në Kinë ra në 7.8% vitin e kaluar. Objektivi i qeverisë për këtë vit është 7.5%. Por rreziku i një zhgënjim është në rritje dhe me perspektivat e një shërim të dobët-se-pritet në ekonominë globale.
HSBC, i cili Kinë prerë parashikimin e saj për 7.4% këtë javë, tha se besohet se Pekini nuk do të veprojë për të stimuluar ekonominë nëse rritja ishte drejtuar në 7%.
Në përpjekjen e saj për të kontrolluar çmimet surging të pasurive të patundshme dhe një kokë jashtë një flluskë krediti, qeveria kineze mund të përfundojë duke shkaktuar një kriza e kredive dhe rritja e ngadaltë ekonomike më shumë se sa pritej.
Me Rezerva Federale ka gjasa të fillojë dredha-dredha poshtë obligacion-blerjen e programit të saj para përfundimit të vitit, analistët në Nomura besojnë se Kina është duke marrë një qëndrim tani për të shmangur dërgimin e dy goditjeve të njëjtën kohë.
Fitch Ratings agjenci, e cila ka paralajmëruar në prill në lidhje me nivelet e borxhit të tepërta, tha të premten se llogaritur se zgjerimi i kredisë në total do 18000000000000 juan ($ 2900000000000) këtë vit, një nivel të ngjashëm me vitin 2011 dhe 2012, në qoftë se autoritetet mbajnë qëndrimin e tyre aktuale.
Shkalla në të cilën bankat kineze japin hua me njëri-tjetrin gjatë natës e goditi një rekord të lartë mbi 13% këtë javë para se të bie në 8.5% të premten. Një masë tjetër kyç i parave në sistemin bankar – 7-ditor “të kursit të repo” – 25% goditur të enjten, para se të rënë ndjeshëm premten.
Ka pasur disa raporte të premten se Banka Qendrore kishte ndërmarrë hapa për të lehtësuar kreditimin, por normat mbeten rrugën mbi nivelet normale.
Shpjegime për përtypje të holla ndryshojnë. Por Kina rojet janë dakord se linja e vështirë bankës qendrore të vendit reflekton dëshirën e Pekinit për të çuar përpara reformën rritjes në afat të shkurtër dhe huadhënia moderuar ndaj lulëzim të saj “hije sektorin bankar”.
“Ne besojmë se një veprim i kohëve të fundit nga Banka Popullore e Kinës pasqyron vendosmërinë e qeverisë për të ndërmarrë veprime agresive të përmbajnë rreziqet financiare,” tha ekonomisti Nomura Zhiwei Zhang.
Fondi Monetar Ndërkombëtar muajin e kaluar prerë parashikimin e saj të rritjes për Kinën për 7,75%, duke ngritur shqetësime rreth një zgjerim të shpejtë në kredi dhe marrjen në pyetje në cilësinë e huamarrësit dhe aftësinë e tyre për të shlyer kredi.
Related: borxhin e Kinës: një krizë në bërjen?
Analistët shqetësohen se kreditimi i ri nuk është përkthyer në rritje dhe gjithnjë e më shumë është e dominuar nga operatorët e parregulluara të tilla si kompanitë e besimit, të letrave me vlerë tregtarët dhe operatorët nëntokësore që përbëjnë sistemin bankar hije.
Rreziku që kriza të holla do të shkaktonte një krizë çelur financiare është e pakta, duke pasur parasysh burimet e mëdha të qeverisë kineze. Por fitimet e korporatave do të vuajnë si kostot e financimit të rritet, dhe disa kompani mund të parazgjedhur.
“Ne besojmë se tregjet do të shqetësohen për ngadalësim, por të marrë kohë për të marrë entuziast rreth perspektivave për reformën,” vuri në dukje HSBC strategët Garry Evans dhe Herald van der Linde, downgrading equities kineze për neutrale nga mbipesha.
Shanghai Composite dhe Hang Seng i Hong Kongut të dyja mbyll rreth 0.5% më i dobët premte dhe kanë humbur 8.6% dhe 10.6% përkatësisht që nga fillimi i këtij viti, krahasuar me fitimet e rreth 11% të rezervave të SHBA.

EU-Asia