Kina pretendon se sulmet kibernetike nga SHBA

Paralajmërimi Z. Huang vjen si Pekin frets polemika cyber-sigurisë mund të helmojë marrëdhëniet me Uashingtonin, ashtu si edhe dy qeveritë janë duke u përpjekur për të vënë lidhjet në një udhë smoother me takimin mes z XI dhe Z. Obama.
Profesor Shi tha se do të jetë e vështirë për zotin Obama që të refuzojë kërkesën e Pekinit për të diskutuar sigurinë kibernetike në takimet me dyer të mbyllura dhe jo në publik, por çështja e kishte “bërë marrëdhëniet dypalëshe më të komplikuar”.
China Daily tha se sulmet kibernetike nga SHBA kishte qenë “aq e rëndë si ato amerikane pretendon Kina ka kryer”, dhe citoi një zyrtar të lartë të sigurisë kibernetike si thirrje në Uashington për të mos hapur shtypni Pekinin gjatë sulmeve kibernetike.
Paralajmërimi vjen si zoti Obama është nën presion për të bërë vetëm se në takimin e tij të parë presidenciale me z XI në çifligun Annenberg në Kaliforni të premten.
“Ne kemi malet e të dhënave, në qoftë se ne të kërkuar për të akuzojnë SHBA, por kjo nuk është e dobishme në zgjidhjen e problemit”, ka thënë Huang Chengqing, drejtor i Ekipit të rrjetit kompjuterik Kombëtare e Emergjencave Reagimit të Kinës (CNCERT), në gjuhën angleze Kinë Daily .
“Rëndësia e trajtimit të rasteve të sigurisë në internet vazhdon të rritet, por çështja mund të zgjidhet vetëm nëpërmjet komunikimit, jo konfrontim,” tha zoti Huang, sipas gazetës.
Certs janë organe kombëtare që përpiqen për të zbuluar dhe për të mbrojtur kundër incidenteve të sigurisë në internet.
Pas akuzave nga studiues amerikanë se qeveria kineze dhe ushtarake janë duke sponsorizuar një përpjekje e organizuar për të vjedhur sekretet tregtare të SHBA nëpërmjet hacking, thirrjet janë në rritje në Uashington për vendin për t’u “emrin dhe turpi” Kina apo edhe të hakmerren me të tregtisë dhe vizave sanksioneve.
Qendra e Studimeve Amerikane në Universitetin Renmin në Pekin.
“Deri tani, qeveria kineze nuk ka paraqitur prova se një pjesë e madhe e sulmeve kibernetike në Kinë vijnë nga qeveria e SHBA. Kjo është arsyeja pse ajo nuk ka qenë në gjendje për të reduktuar ndjeshëm akuzat e Amerikës”.
Vërejtjet e zotit Huang jehonë ankesave nga kryeinxhinier CNCERT në një intervistë me Financial Times muajin e kaluar se politizimi i çështjes së sigurisë kibernetike u pengon përpjekjet certs ‘për të shkëmbyer informacion dhe për të mbrojtur kundër sulmeve.
Pekini ka qenë duke përdorur argumentin se Kina është një nga viktimat kryesore të sulmeve kibernetike vetë dhe shumë nga ata që burojnë sulmeve nga SHBA. Kjo është përgjigja e saj standarde ndaj akuzave të Shtetit të SHBA-sponsorizuar vjedhjes kibernetike nga Kina, e cila është duke u përpjekur për të vendosur një kuadër më të balancuar për negociata.
Por komentet e zotit Huang shënojnë gjuhën më të fortë deri tani.
“Duket se Kina është ende në një pozitë jashtëzakonisht të dobët, sepse ne nuk e kanë akuzuar qeverinë amerikane të sulmeve kibernetike kundër Kinës”, tha Shi Yinhong, drejtor i
Pekini ka ngritur ante në SHBA mbi akuzat e sulmeve kibernetike nga Kina, duke paralajmëruar se ajo gjithashtu ka prova kundër SHBA para një takimi midis Barack Obama dhe Xi Jinping këtë javë.

EU-Asia