Kina prelazi na jačanje ekonomije

U najavljujući reforme, Državnog vijeća, rekao je ekonomija bila u razumnim formi, ali da je potrebno gurati naprijed reforme “stabilizirati rast”.
Dan ranije je Državno vijeće je odredio zabranu gradnje svih novih vladine zgrade u narednih pet godina. Zabrana je najnoviji korak u kampanji Xi Jinping, Kine predsjednik, da obuzda razmetljiv potrošnje Komunističke partije zvaničnika, glavni izvor javnog nezadovoljstva.
Ali bilo je i znak kako vlada pokušava usmjeriti javnog novca prema produktivnijim krajevima kao rast usporava. “Moramo zaista koriste naše ograničena sredstva i resurse za razvoj ekonomije i poboljšanje života ljudi”, rekao je državni Vijeće je rekao.
Treće, on je rekao da će stvoriti više finansiranje kanale kako bi se osiguralo da se zemlja može ispuniti svoje ambiciozne planove razvoja željezničke. Više privatni investitori će biti ohrabreni da učestvuju i novih obveznica proizvodi će se izdati.
“Možete nazvati mini-stimulans. To je vrlo mali, ali to je na strani ponude, i to je efikasnije”, rekao je Lu Ting, ekonomista sa Bank of America Merrill Lynch
Politika paket slijedi još više dokaza kineskog produbljivanje krize. Preliminarna istraživanja proizvodnih sektora u zemlji u julu, objavljenom u srijedu, pao na 11-mjesečni niska.
Državno vijeće, Kina je kabinet, izjavio je kasno u srijedu da se nada da se “probudi energetskog tržišta”.
Ona je najavila trostrani pristup. Prvo, to je privremeno ukinut sve dodana vrijednost i rade poreza na poslovanje sa mjesečnom prodajom od manje od Rmb20, 000 (3250 $). On je rekao da smanjenje poreza, koje stupaju na snagu na početku August, pomoglo bi više od 6m poduzeća koja zapošljavaju na desetine miliona ljudi
Drugo, vlada je obećala da će pojednostaviti procedure odobravanja i smanjiti administrativne troškove za izvozne kompanije. Među različitim potezima, on je rekao da će privremeno otkazati inspekciju naknade za robni izvoz i pojednostavljenje carinskih inspekcije proizvedenih dobara.
Kineski rast usporen na 7,5 posto rasta u odnosu na prethodnu godinu u drugom kvartalu, a većina analitičara očekuje da oslabi dalje iznad ostatka godine. Ali, ranije ove sedmice Li Keqiang, premijer, je jasno da je službena rast cilj za godine ostao je na 7,5 posto, komentare koji neki posmatrači čitati kao znak da je vlada spremna intervenirati izvući ekonomiju iz svojih funk.
Kina je predstavila mjere za jačanje svog sporog ekonomije, u najjači pokazatelj još uvijek zabrinjava rukovodstva o usporavanju i jedan koji također naglašava promjenu u Pekingu je pristup upravljanju svoju ekonomiju.
U “mini stimulans”, iako ograničene u veličini, mogla najavili više politike poteze za podbočiti rasta. Vlada će eliminirati porez na male biznise, smanjiti troškove za izvoznike i da se postroje sredstava za izgradnju željeznice.
Za razliku od 2008, kada Kina raspoređene ogromnog stimulativni paket da se odbrani od globalne financijske krize, ona se umjesto toga koristi niz ciljane reforme da se smanji moć vlade i kompanije daju više prostora za rad.

EU-Asia