Kina kreditåtstramning spökar marknader

Men med 10 biljoner yuan förlängdes i slutet av maj, innebär att en kraftig nedgång i nya krediter under andra halvåret.
“Denna kredit retardation kommer att skapa ytterligare en hämsko på den ekonomiska tillväxten, som har avtagit stadigt sedan början av 2010,” Fitch sade.
Centralbanken har inte kommenterat denna vecka, men den kinesiska regeringen sade på onsdagen att det skulle hålla en försiktig penningpolitik för att stävja nya krediter för obehöriga byggprojekt i branscher med överkapacitet.
Och som sett den här veckan, kan oro för världens näst största ekonomi skramla investerare över.
Folkets Bank of China, som upprätthåller strikt kontroll över banksystemet, har tagit en hård linje med kinesiska långivare. Den vägrade att injicera pengar i det finansiella systemet tidigare i veckan trots exploderar kortsiktiga upplåningskostnader och bevis på att ekonomin mattas.
Tillväxten i Kina halkade till 7,8% förra året. Regeringens mål för detta år är 7,5%. Men risken för en besvikelse ökar och med det förutsättningarna för en svagare än förväntade återhämtningen i den globala ekonomin.
HSBC, som sänkte Kina prognosen till 7,4% den här veckan, sade den trodde Peking inte skulle agera för att stimulera ekonomin om inte tillväxten var på väg till 7%.
I sitt försök att styra svallande fastighetspriser och ett huvud av en kredit bubbla, kunde den kinesiska regeringen sluta gnistor en kreditåtstramning och långsam ekonomisk tillväxt mer än väntat.
Med Federal Reserve kommer sannolikt att börja avveckla sin bond-köpa program före utgången av året, analytiker på Nomura tror att Kina tar ställning nu för att undvika att leverera två stötar samtidigt.
Fitch kreditvärderingsinstitut, som varnade i april om höga skuldnivåer, sade fredag ​​det beräknat att kreditexpansionen skulle Totalt 18 miljarder yuan ($ 2900000000000) detta år, en nivå som liknar 2011 och 2012, om myndigheterna behålla sin nuvarande hållning.
I vilken takt kinesiska bankerna lånar ut till varandra över natten slog ett rekord över 13% denna vecka innan den faller till 8,5% fredag. En annan viktig åtgärd för kontanter i banksystemet – den 7-dagars “reporänta” – slår 25% på torsdag, för att sedan sjunka kraftigt fredag.
Det fanns några rapporter fredagen att centralbanken hade vidtagit åtgärder för att underlätta utlåningen men räntorna ligger fortfarande långt över normala nivåer.
Förklaringar till kontanter kritan varierar. Men Kina iakttagare är överens om att landets centralbank hårda linje speglar Pekings önskan att sätta reformen innan tillväxten på kort sikt och måttlig utlåning till sin spirande “shadow banking” sektorn.
“Vi tror att den senaste tidens åtgärder från Folkets Bank of China återspeglar regeringens beslutsamhet att vidta aggressiva åtgärder för att innehålla finansiella risker,” sade Nomura ekonom Zhiwei Zhang.
Den Internationella valutafonden förra månaden sänkte sin tillväxtprognos för Kina till 7,75%, lyfter bekymmer om en snabb kreditexpansion och ifrågasätter kvaliteten på låntagarna och deras förmåga att återbetala lån.
Relaterat: Kinas skuld: en kris i vardande?
Analytiker oroar sig för att nyutlåningen inte översätta till tillväxt och allt mer domineras av oreglerade aktörer såsom förtroende företag, värdepappersbolag och underjordiska operatörer som utgör systemet shadow banking.
Risken att kontanter kritan kommer att utlösa en fullskalig finansiell kris är smal, med tanke på de stora resurser av den kinesiska regeringen. Men företagens vinster kommer att drabbas som finansieringskostnader stiger, och vissa företag skulle ställa.
“Vi tror att marknaden kommer att oroa sig för nedgången, men tar tid att få entusiastiska över utsikterna för reformer”, konstaterade HSBC strateger Garry Evans och Herald van der Linde, nedgradera kinesiska aktier till neutral från övervikt.
Shanghai Composite och Hong Kongs Hang Seng både stängt ca 0,5% svagare fredag ​​och har förlorat 8,6% respektive 10,6% sedan början av året, jämfört med en uppgång på cirka 11% på amerikanska aktier.

EU-Asia