Kina anklagar GSK av muta

nationella utvecklingsplanen och reform sa 33 läkemedelsföretag utreds över prissättningen, medan ytterligare 27 ansikte förfrågningar över kostnader för insatsvaror. GlaxoSmithKline är bland de utvalda företag, tillsammans med Astellas (ALPMF) och Sandoz.
Drugmakers är pressade att sänka kostnaderna i Kina som landets befolkning blir äldre, en trend som är ansträngande landets medicinska system och vårdinrättningar.
– CNN: s Xueqiao Ma och CNNMoney Mark Thompson bidragit till denna artikel.
“Mutor och korruption har ingen plats i vårt företag,” en talesman sade. “Vi följer kontinuerligt våra företag att säkerställa att de uppfyller våra stränga efterlevnad rutiner – vi har gjort det här i Kina och fann inga bevis för mutor eller korruption av läkare eller statstjänstemän.”
Släkt berättelse: Kina sonder mjölkersättning prissättning
“Efter inledande förhör de misstänkta har erkänt att de brott och utredning pågår,” säkerhet departementet sade.
GlaxoSmithKline sa att det inte kunde uttala sig om antalet chefer som innehas av de kinesiska myndigheterna och blev snabbt söka mer information.
Korruption anses vara endemisk i breda stråk av kinesiska industrin, och uppfattas av många som en kostnad för att göra affärer i landet.
Det styrande kommunistpartiet är särskilt känslig för anklagelser om bestickning efter flera högprofilerade medlemmar fångades i skandaler på senare år.
Släkt berättelse: Kina öppnar utredning läkemedelspriser
Det är ännu inte klart om de GlaxoSmithKline anklagelser är knutna till en sond av metoder för prissättning vid 60 läkemedelsföretag meddelade förra veckan av myndigheter.
Kina hävdade att oegentligheter av GlaxoSmithKline befattningshavare ingår förfalskning av skatt former för att underlätta betalningen av mutor.
Dessutom är chefer också misstänks ha tagit emot mutor och mutor från affärspartners.
Kina har anklagat GlaxoSmithKline för iscensätta en kampanj för mutor och korruption som syftar till att artificiellt höja läkemedelspriser i landet.
Kinas ministerium för offentlig säkerhet gjorde anklagelserna i ett uttalande på nätet torsdagen. Läkemedelsföretaget, det sade, hade mutat regeringstjänstemän, medicinska organisationer, sjukhus och läkare i några av Kinas största städer, däribland Changsha, Shanghai och Zhengzhou.
GlaxoSmithKline (GSK) sade att det var medvetet om anklagelserna och skulle samarbeta fullt ut med förfrågan.

EU-Asia