Je Istanbul sigurna za turiste

Suvremena Turska kuhinja je također privlači turiste u Istanbulu.
Do gradske povijesne poluotok, funky kafića i boemski susjedstvu osjećaju kao uzbudljiv – i dobrodošlice – kao i uvijek.
“Istanbul kao privlačan kao i uvijek,” inzistira jedan lokalni. “Slično kao lijepu ženu, ali s zamrljan maskare.”
Ono što je počelo kao mali, mirnog prosvjeda protiv planiranog trgovačkom centru u gradskom parku Gezi je ubrzo pretvorio u ono što neki prosvjednici danas zovu “ratnu zonu”, s policijom koriste silu da uguši demonstracije.
Svjetske publike je promatrao kako policija bacila je vodene topove i suzavac na prosvjednike u prkosan trgu Taksim.
Kevin Patnode, 23-godišnji Njujorčanin koji je proveo protekle četiri ljeta u Istanbulu kao koordinator za engleski jezik programa, doputovao je u Istanbulu 4. lipnja.
“Prosvjedi su me žele doći još više,” kaže Patnode CNN.
“Osim trgu Taksim, okolna područja su netaknuta od trenutne situacije”, kaže on. “Čak sam posjetio Park Gezi tri puta i nikad osjećao nesigurno. Iako sam ne govore turski, nisam osjetio izvan mjesta ili da sam bio nesiguran.
“Jedina promjena koja se dogodila je moj društveni život. Istanbul je stranka grad i Turci su znali kako se dobro zabaviti.
Spominju se kao “novi Berlinu” od strane nekih, Istanbul ima sve veću umjetničku scenu, sa suvremenim galerijama i muzejima, kao što su Salt Galata, Arter i Istanbul Museum of Modern Art vodi na terenu.
Vrijeme, airfare i predstojeći lokalni događaji su kriteriji koji se obično faktor u putnim odluka.
Ovaj tjedan, međutim, daleko veće brige su na svijesti potencijalnih posjetitelja u Istanbulu.
U tijeku lokalni prosvjedi, Vlada odmazde i srodne nemiri u gradu su se mnogi pitaju jesu li trebali povući utikač na predstojećim izletima ili napraviti bilo kakve nove planove na sve.
Britanska vlada je upozorila svoje građane kako bi izbjegli prosvjede u Istanbulu i Ankari, a Američki State Department pozvao putnike da se “upozoriti na mogućnost nasilja”.
“No, nakon prosvjeda, puno ljudi smatraju da je neprimjereno da se van i ide u barovima i klubovima okolnim Taksim. To sigurno nije odobravaju za strance da odu van i uživati ​​u sebi, a ja sam se potiče da izađe i dalje uživati ​​u Istanbul – no ja ne mogu očekivati ​​moji prijatelji turski dođe i mi se pridružiti “.
Većina istanbulskih top atrakcija, kao što su Plava džamija, Aja Sofije i palače Topkapi, nalaze se u Sultanahmetu, nedaleko od trga Taksim.

EU-Asia