Japanska Abenomics u pitanju

Abe vlada očekuje se da će uskoro predložiti reforme koje bi tržište rada fleksibilniji, ohrabriti imigraciju, dovesti nuklearnih elektrana nazad online i privući više japanskih žena u radnu snagu.
Implementacija reforme pravovremeno će zahtijevati blisku koordinaciju s interesnim grupama, održive javne podrške i spretan političke manevriranje po Abe vlade.
Plan – nazvan Abenomics nakon svog arhitekta, Shinzo Abe premijer – uključuje koordinirane državne potrošnje, centralna banka stimulans i strukturalne ekonomske reforme.
Ideja je da se mjere će push up cijene i završiti 15 godina deflacije, što dovodi do više robustan rast trećeg po veličini svjetske ekonomije.
Ovaj program je pomogao oslabiti jena i dramatično povećao profit izvoznika, vozeći se Nikkei indeks kroz krov u tom procesu.
Do prošle sedmice, to jest, kada je trgovanje pretvorio prekidima. Nikkei je sada 13% popusta na svoje nedavne visoke, te je objavljen niz dramatičnih jednom daydeclines.
U volatilnost je napustio investitori pitaju da li kreatori politike mogu skinuti njihove visoke žice akt dok izbjegavajući zamke svojstvene izazvalo rast u većini zaduženih svjetskih država.
Evo šta Japan se suočava sa:
Dug
Japan ima dug problem. Zemlje bruto javni dug se predviđa da će udariti 230% BDP-a do 2014, nakon godina budžetskog deficita.
Ekonomisti upozoravaju da je Japan bi bilo mudro da napadaju svoje rastući dug nivoa sa sličnim snagom od rasplodnih plan da se smanji socijalnu pomoć i povećati poreze u srednjem roku.
Cijene obveznica
Da bi Abenomics za rad, cijene obveznica morati ostati visoka.
Banka Japana trenutno kupuje dugoročne dužničke brzim snimak, nadajući se da će njegov kupovine će zadržati dugoročne prinose niska. Cilj je da ohrabri investitore da potražiti negdje drugdje za veće vraća, a obrazac koji će poticati investicije i rezultat ekonomskog rasta.
Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj i Međunarodni monetarni fond, na primjer, u velikoj mjeri dali svoj blagoslov Abenomics. Ali obje organizacije tvrde Japan mora djelovati brzo kontrolirati svoj dug.
“Nedostatak konkretne fiskalne mjere kako bi se dolje javnog duga, odnosno kašnjenja u potrošnji povećanje poreza, može podići rizik porasta prinosa državnih obveznica, što bi potkopalo fiskalne i stabilnosti finansijskog sektora”, rekao je MMF u izvještaju objavljenom prošle tjedan.
Realnu ekonomiju
Nikkei je najviše visokog profila korisnika Abenomics, i još uvijek je oko 30% u ovoj godini uprkos nedavnim volatilnost.
Ipak, nije jasno da je uzbuđenje je prevođenje u sve dijelove ekonomije. Plate su ravni, dok je maloprodaja i drugih pokazatelja pokazatelji nisu uspjeli impresionirati.
Povezani priča: Je Abenomics radi?
Ekonomisti očekuju inflaciju na kick u narednih godinu dana – ali cijene su i dalje padaju, nastavljajući trend uporni deflacije u Japanu.
Povezani priča: 7 velikih pobjednici u Nikkei Surge
Međutim, nakon mjeseci stabilnosti, cijene obveznica pale nedavno. Prinosi na 10-godišnje državne obveznice japanske udario 1% krajem maja, najviši nivo u više od godinu dana.
Neki ekonomisti kažu da je centralna banka sprovodi kontradiktornih ciljeva. Kao što je banka radi na niže kamatne stope, ona se također pokušava Gin do inflacije, što je trend koji treba gurnuti stope viša.
Nedovršeni posao
Onaj stub Abenomics strategija koja nije provedena – strukturne reforme – moglo pokazati kao najvažniji u dugoročno. Ali da se parlamentu sarađivati ​​može biti teško.
Dramatični potezi u japanskom obveznica i akcije tržištima u posljednjih nekoliko dana su postavili pitanja o dugoročnoj održivosti ambicioznih zemlje ekonomski oporavak plana.

EU-Asia