Japan biz sentiment okreće pozitivnim

Slabiji jen i čvrste domaće potražnje je razvedrio raspoloženje na japanskim proizvođačima, šest mjeseci u Shinzo Abe premijera je veliki napor da se uzdrmati svjetski treći po veličini ekonomije od deflacije.
Banka Japana je kvartalni Tankan izvještaju, objavljenom u ponedjeljak, pokazala je da je ključna mjera poslovnog povjerenja među velikim proizvođačima porasla na plus 4 od minus 8 mart, prvi put je bio pozitivan, jer septembar 2011.
Ostatak je pokazao efekte g Abe je stimulans program, pokrenut dana nakon što je stupio na dužnost u decembru, što je podstaklo ekonomisti u kabinet i Banka Japana da dosljedno podignu svoje procjene i izgledi za privredu. Podaci su pokazali da je prošle sedmice nacionalni indeks potrošačkih cijena u maju zaustavljen u padu, dok je prodaja na malo ojačao i industrijska proizvodnja porasla najviše u 18 mjeseci.
Raspoloženje Japana je “potpuno promijenila”, rekao je Ryoichi Nishizawa, 35 godina izvršni direktor Neo Karijera, na Zavod za zapošljavanje koji je vidio oštar pick-up u prometu preko svog caffe-stil savjete centrima.
“Mi vidimo čvrstu oporavak potrošnje kao jači korporativni izgledi na ekonomiju manifestuje u većim ljeto bonus isplate”, rekao je Naohiko Baba, glavni ekonomist u Goldman Sachs u Tokiju, prije objavljivanja ponedjeljak podataka.
U Tankan Istraživanje je također pokazalo da kompanije planiraju povećati ulaganja u imovinu, postrojenja i opremu u narednim mjesecima. Velika poduzeća u svim industrijama rekao da fiksne investicije će porasti za 5,5 posto u fiskalnoj godini koja je počela 1. aprila, obilježavanje najoštriji preokret u ključnu mjeru povjerenja od prvog tromjesečja 2010.
Sentiment je bilo bolje kod velikih proizvođača ne-previše, s naslovom “širenje index” raste na 12, od 6. u martu. Indeks se izračunava oduzimanjem postotak kompanija kaže poslovanja uvjeti su loši od onih kažu da su dobri.
Istraživanje je provedeno od kraja maja do kraja juna, u periodu od povećane volatilnosti na financijskim tržištima. Međutim, to pokazuje da je 20 posto pad japanske trgovinske-weighted valuta je podigao duh u kompanijama svih veličina, kao i u većini sektora privrede.
Među nekoliko sektora koji prijavljenih gore uslove poslovanja, najoštriji padovi su bili u područjima oslanjajući se na sve skuplji dolar-based uvoz, kao što su nafta i ugalj proizvoda (gdje je indeks pao 19 poena) i električne i plin komunalije (minus 10 bodova) .

EU-Asia