Japan biz raspoloženje skreće pozitivno

Slabiji jen i čvrsta domaća potražnja je posvijetliti raspoloženje na japanski proizvođači, prvih šest mjeseci u Shinzo Abe premijera o velikom naporu da trzaj u svijetu treći po veličini gospodarstvo iz deflacije.
Bank of Japan tromjesečnog Takan izvješću, objavljenom u ponedjeljak, pokazala je da je ključna mjera poslovnog povjerenja među velikim proizvođačima porasla na plus četiri od minus 8. ožujka, prvi put se pokazalo pozitivnim od rujna 2011.
Ostatak je pokazao učinke gospodina Abe je programa stimulacije, pokrenula dana nakon što je preuzeo dužnost u prosincu, što je potaknulo ekonomiste na ministarski ured i Bank of Japan stalno podizati svoje procjene i predvidanja za gospodarstvo. Podaci prošlog tjedna pokazalo je da nacionalni indeks potrošačkih cijena zaustavljen pad svibnja, dok je promet u maloprodaji porastao, a industrijska proizvodnja porasla najviše u 18 mjeseci.
Raspoloženje Japana je “potpuno promijenila”, rekao je Ryoichi Nishizawa, 35-godišnji izvršni direktor Neo Karijera, agencija za zapošljavanje na koji je doživio oštre pick-up u prometu preko svojih caffe-style savjetovališta.
“Mi vidimo čvrstu oporavak potrošnje, kao jači korporativni pogled na gospodarstvo očituje se u većim isplatama ljetnih bonus”, rekao je Naohiko Baba, glavni ekonomist Goldman Sachs u Tokiju, prije objavljivanja ponedjeljak podataka.
Takan Istraživanje je također pokazalo da tvrtke planiraju povećati ulaganja u nekretnine, postrojenja i opremu u narednim mjesecima. Veliki poduzetnici u svim industrijama rekao da je fiksna investicija će porasti za 5,5 posto u fiskalnoj godini koja je počela 1. travnja, obilježava najoštrije turnround u ključne mjere povjerenja od prvog tromjesečja 2010.
Sentiment je bio bolji među velikim proizvođačima nisu previše, s naslovom “širenje Indeks” diže na 12, od 6. ožujka. Indeks se izračunava oduzimanjem postotka tvrtki rekavši poslovni uvjeti loši od onih rekavši da su dobri.
Istraživanje je provedeno od kraja svibnja do kraja lipnja, u razdoblju povećane volatilnosti na financijskim tržištima. Međutim, to pokazuje da je 20 posto pad japanskog trgovina ponderirane valuta je podigla raspoloženje u tvrtkama svih veličina, te u većini sektora gospodarstva.
Među nekoliko sektora koje bilježe lošije uvjete poslovanja, Najoštriji pad stope nezaposlenosti na području oslanjajući se na sve skuplje dolar-based uvoza, poput nafte i ugljena proizvoda (gdje je indeks pao je 19 bodova) i električnih i plinskih sredstava (minus 10 bodova) .

EU-Asia