Japan biz känsla vänder positiv

En svagare yen och solid inhemsk efterfrågan har ljusnat stämningen på japanska tillverkare, sex månader in premiärminister Shinzo Abes stor insats för att skaka världens tredje största ekonomi ur deflation.
Bank of Japans kvartalsvisa Tankan rapport, som släpptes på måndagen, visade att det viktigaste måttet på företagens förtroende bland stora tillverkarna ökade till plus 4 från minus 8 i mars, första gången det har blivit positiv sedan september 2011.
Resten visade effekterna av Mr Abes stimulansprogram lanserade dagar efter att han tillträdde i december, vilket har föranlett ekonomer vid Statsrådsberedningen och Bank of Japan att konsekvent höja sina bedömningar och synsätt för ekonomin. Data förra veckan visade att den nationella konsumentprisindex slutade ned först i maj, medan detaljhandelsförsäljningen klättrade och industriproduktionen ökade med mest under 18 månader.
Stämningen i Japan har “helt förändrats”, säger Ryoichi Nishizawa, 35-årig vd för Neo karriär, ett bemanningsföretag som har sett en kraftig uppgång i trafiken genom sin café-stil rådgivningskontor.
“Vi ser en stark återhämtning i konsumtionen som den starkare företagskultur syn på ekonomin visar sig i större utbetalningar sommar bonus”, säger Naohiko Baba, chefekonom på Goldman Sachs i Tokyo, innan lanseringen av måndagens uppgifter.
Tankan Undersökningen visade också att företagen planerar att öka investeringarna i fastigheter, anläggningar och utrustning under de kommande månaderna. Stora företag inom olika branscher sade att de fasta investeringarna kommer att öka med 5,5 procent under det räkenskapsår som började den 1 april, markerar den skarpaste vändningen i ett viktigt mått av förtroende sedan första kvartalet 2010.
Stämningsläget var bättre bland stora icke-tillverkare också, med rubriken “diffusion index” stiger till 12, från 6 på mars. Indexet beräknas genom att subtrahera andelen företag säger näringslivets villkor är dåligt från dem säger att de är bra.
Undersökningen genomfördes från slutet av maj till slutet av juni, en period av ökad volatilitet på finansmarknaderna. Dock visar det sig att 20 procent nedgång i Japans handels-vägda valutan har lyft andar hos företag av alla storlekar, och i de flesta sektorer av ekonomin.
Bland handfull sektorer som rapporterade sämre konjunktur, var de största nedgångarna i områden som är beroende av allt dyrare dollar-baserade import, såsom olja och produkter kol (där index tappade 19 poäng) och el och gas Utilities (minus 10 poäng) .

EU-Asia