Hongkongs narkotikahandeln bom

Prieto Vazquez, 29, hade fångats med 538 kilo kokain (ca 1,285 pounds), värt några $ 65.000.000. Hon var bland en grupp av fem mexikaner och en amerikan – inklusive hennes make Josué Mario Bravo Galindo – att polisen arresterade i Tuen Mun, norra Hong Kong, i september 2011.
Deras tre-årige son var också omhändertagit efter räden.
“Mitt barn är det viktigaste i mitt liv,” Prieto Vazquez sade under sin rättegång i maj.
Drogen fallet framhålls Hongkong spelar som en anhalt på en blomstrande handel mellan latinamerikanska drog producenter och en växande illegal drog marknaden i Kina. Domare Gareth Lugar-Mawson, ordförande över fallet, sade under rättegången att “majoriteten av att kokain skulle sannolikt gå ut i Hong Kong till fastlandet.”
Myndigheterna har gripit allt större olagliga droger transporter under de senaste åren som fastlandets aptit för så kallade lyx droger som kokain växer.
Sedan 2011 bysten, blev Hongkongs rekord bröts under 2012, med en 649 kilo beslag, vilket var värt $ 98 MEUR.
Även Hong Kong har starka meningar för narkotikahandel, det finns inget dödsstraff för brottslingar skillnad i Kina, vilket gör staden en gynnad transit tjänst för narkotikahandlare, säger experterna.
Åklagare John Murray frågade varför deras resa till Asien var att ta sju veckor, eftersom detta skulle innebära Prieto Vazquez hade behövt avsevärd semester tid från hennes vårdbiträde jobb i Mexiko.
Antalet mindre människohandlare, som kallas mulor, har också ökat kraftigt i lokala fängelser. För ett år sedan var 20 colombianer fångats på Hongkongs gränser redovisade mindre mängder narkotika på dem. Sedan april 2012, inspelad den lokala konsulatet 45 nya gripanden.
Prieto Vazquez hävdar att svårigheter tvingade hennes familj in i droghandeln.
Under den två veckor långa rättegången, berättade maken domstolen att han hade fått in en $ 35.000 skuld med lån hajar i Mexico. Inte kan betala tillbaka och under hot om våld, erbjöds han möjligheten att “arbeta av” skulden.
“Jag fick veta att jag var tvungen att komma till Hong Kong och, här, skulle jag få ytterligare instruktioner,” Bravo Galindo sade från vittnesbåset. Men det slutade med hela familjen i häkte i Hongkong, enligt Prieto Vazquez försvar.
Hennes man, Bravo Galindo, fick en lindrigare påföljd för hans guilty plea och fängslades för 24 år och åtta månader.
Samtidigt kommer deras barn att höjas med släktingar till fadern i Mexiko. Han kommer att tillbringa tid med olika medlemmar av hans familj, men vet inte ett stabilt familjeliv, sade Odeberg i domstol.
Hennes man försökte lura polisen bakom fasaden av en familj turné, sade Prieto Vazquez ‘försvarsadvokat Keith Odeberg i domstol.
“Bravo Galindo pressade [hustrun] att komma till Hong Kong och använd [hans familj] som täcker – det var hans hemliga agenda,” Odeberg sade i sitt slutanförande att rättfärdiga hans klient påstående hon inte visste om narkotika .
Mexikanska lagen tillåter sex till 12 dagar per år betald ledighet för människor i början av sin karriär. Murray ifrågasatte familjens historia under hans korsförhör av Bravo Galindo.
“Jag ska gå till (er) som du ljuger,” han berättade 33-åriga vittnet. Bravo Galindo, genom en spansk översättning, förnekade det.
Under hennes uttalanden i domstol, underhålls Prieto Vazquez hennes oskuld. Myndigheterna arresterade henne gå ut ur en lagerlokal i norra Hong Kong där hundratals kilo kokain hittades och sex kilo av drogen var i hennes handväska.
“Jag kan inte bevisa att jag inte visste att det fanns droger i min väska, men jag kommer inte att ge upp, eftersom Gud vet det och jag visste ingenting,” Prieto Vazquez insisterade i domstol. Den all-kvinnlig jury, dock tog tillbaka en fällande dom. Hon dömdes till 27 års fängelse.
I montern för narkotikahandel, insisterade Talina Prieto Vazquez tårögd hon inte visste att när hennes man tog henne till Hong Kong hon skulle delta i en av stadens största fallen någonsin kokain.

EU-Asia