Holidays Somaliassa, anyone?

Bashir Osman liikkuu hätäisesti pitkin valkoinen hiekkarannalla antaa ohjeita kuljettajalle toimivat puskutraktori. Lähellä niitä, iso kuorma on ferrying pois kivikasoja, clearing aurinko-kasteltu beach limittäin taivaansininen sininen vesillä Intian valtamerellä.

Työ täällä on hyvässä vauhdissa kuin Osman painaa eteenpäin hänen uusi monen miljoonan dollarin projekti: rakentaa ylellinen rantalomakohde Mogadishussa, pääoman sodan runtelemassa Somaliassa.
“Tiesin, yhtenä päivänä, että Mogadishussa tulee rauha ja saamme vakautta”, sanoo Osman, joka omistaa jo kaksi hotellia kaupungissa. “Siksi aloin ostaa siihen maahan.”
Kun yli 20 vuotta väkivaltaa, Somalia siirtynyt askeleen lähemmäs vakautta viime syyskuussa poimimisen jälkeen sen ensimmäinen presidentti valitaan kotikentällään vuosikymmeniin.
“Jos menet Mogadishu rakentaminen on hyvin, hyvin kukoistaa”, sanoo Osman. “Se on merkki rauhasta”, hän lisää. “Varsinkin ihmiset, jotka tulivat takaisin Amerikasta ja Euroopasta, ne alkavat avautua uusia yrityksiä.”
Vaikka turvallisuus on edelleen ongelma, Mogadishu on kärsinyt taloudellista renessanssin viime kuukausina vauhdittamana jäsenet diaspora palaamassa kotiin maan jälleenrakentamiseksi sekä toimia paikallisia liikemiehiä, jotka koskaan lähtenyt.
Osman, joka jäi Somaliassa koko konfliktin, toivoo hänen uusi kehitys houkuttelee matkailijoita ulkomailta. Hän sanoo, että hän on jo ollut Yhdysvaltain ja Britannian kävijöitä oleskelevat hänen hotelleja.
Ja nyt, toivo on vähitellen palaamassa osia Itä-Afrikkalainen maa.
Mogadishun kasvava talous ilmenee paitsi kiinteistö-ja hotellialalla. Televiestintä on myös kasvussa, kun taas ilmailualalla on levittää siipiään myös noin 15 päivittäin kotimaisia ​​ja kansainvälisiä lentoja.
“Meillä on kuusi eri reittiä ja periaatteessa seuraava me olla kahdeksan”, sanoo Osman Abdullahi, nuori Somalian yrittäjä, joka perusti Oday ilmaista lentoyhtiö. “On paljon lentoyhtiöt, jotka suunnittelevat (tulla) tämän maan ja toivoen (on) navan tänne.”
Abdullahi myöntää, että jätetään Yhdysvalloissa vuonna 2010 palata kotiin ja aloittaa hänen yrityksensä oli “100% valtava riski.”
Ja vaikka pitkä lista haasteita, Mogadishu liikemiehet kuten Osman toiveikkaita valoisampaa tulevaisuutta.
Mutta Somalian turvallisuusjoukot ovat onnistuneet ennakoimatta monet itsemurhaiskut ja ovat pidättäneet joitakin Al-Shabaab osuuskunnat piiloutunut pääkaupungin väestöstä.
“Tilanne on yleisesti ottaen hyvä tällä hetkellä – turvallisuusjoukot valvoa sitä hyvin”, Ondoga sanoi. “Tässä kaupungissa nyt isot aseet ovat hiljaisia, kadut ovat valaistu, monet (in) diaspora ovat tulossa takaisin, uudisrakentaminen tapahtuu, liiketoiminta kukoistaa”, hän sanoi.

Tullin kerätyt tulot tässä on kasvanut räjähdysmäisesti viime aikoina. Ja vaikka järjestelmä on kaukana täydellisestä, tulot on tärkeää uuden hallituksen jälleenrakentamisessa kaupungin, jonka perusinfrastruktuuri on murskattu sodan.
Tällä hetkellä Somalian talous on suurelta osin tukevat tukea antavien hallitusten, kun taas suhteellisen rauhallinen liiketoimintaympäristö on pönkitti Afrikkalainen unionin operaatio Somaliassa Afrikkalainen (AMISOM).
Turvallisuusjoukot ahtaalle al-Qaida-sidoksissa islamistinen militantti ryhmä Al-Shabaabin pois Mogadishusta, mutta kapinalliset vielä vaanivat ja ajoittain käynnistää terrori-iskut.
Prikaatikenraali Michael Ondoga, AMISOMin, kertoi CNN äskettäin, että vaikka Al-Shabaab on “pitkälti voitettu” Mogadishussa oli vielä ongelmia sen jäsenet “sulavan väestö” ja hyödyntää kaupungin suuri koko piiloutua.

Hän sanoo, että kun muutti takaisin takaisin Somaliaan, se oli liian vaarallista jopa ajaa Mogadishussa. “Tuo kuva on jo mennyt. Se on erilainen kuva tänään”, hän sanoo.
Tämä uusi kuva myös todistamassa Mogadishun satama – Somalian keskeiset kansalliset voimavara – jos nariseva nosturit nosta tavaroiden kauppa-alusten ja veneiden vuori satama. Laaja valikoima tuotujen rakennusmateriaalien, kodin tavaroita ja ruokaa lastataan sitten riviä odottamassa kuorma.

“Yli 20 turistit tulivat”, hän sanoo. “Jotkut heistä tulivat perheineen näyttää Somaliassa, erityisesti Mogadishussa,” lisää Osman. “Ja todella, kun he palasivat, he olivat niin innoissaan, kun he näkivät miten Mogadishu näyttää, miten kaunis kaupunki meillä on, kuinka kaunis ranta meillä on ja että me haluamme näyttää niitä uudestaan ​​ja uudestaan.”
Osman kunnianhimoinen uudet hankkeet ovat osa kasvavaa rakennuksen toimintaa, joka on muokkaavat monet lähiöissä bullet-ratsastetaan Mogadishussa.

EU-Asia