Hoće Snowden izašli hit Kina odnosa

“Mi smo registrirani naše jake primjedbe na vlasti u Hong Kongu, kao i na kineske vlade diplomatskim putem i napomenuti da je takvo ponašanje štetno za američko-Hong Kong i SAD-Kina bilateralne odnose.”
U priopćenju je otišao na to podsjetiti Rusiju da se SAD u prošlosti vratio brojne high-level kriminalce na zahtjev ruske vlade.
“Očekujemo da će ruska vlada gledati na sve opcije na raspolaganju kako bi istjerali gospodina Snowdena vratiti u SAD kako bi pred lice pravde za zločine za koje ga se tereti.”
“To svibanj dobro biti će samo svojevrsni ga četkom pod tepih kao žaljenje incidenta, a to vjerojatno neće imati nikakve implikacije izvan toga”, rekao je Young. “To je vjerojatno prerano za reći, ali moja intuicija je da vjerojatno neće biti previše (ispadanje iz Snowdena).”
Iako je izjava Hong Kong na Snowdena zajedljivo zatražio pojašnjenje od Washingtona o Snowdena tvrdnje da je SAD bio sjeckan ciljeve u području, Young izjavio je kako vjeruje da je to bio usmjeren na domaće zabrinutosti oko Snowdena nego bilo prikriveno napada na Washington.
“To je jednostavno kaže da Hong Kong ljudi koje ste izrazili puno brige oko toga, CY Leung (teritorija je izvršni direktor) je rekao da će se raspitati i mislim da to samo ponovio da je,” rekao je.
Drugi analitičari ističu da je Hong Kong i Peking su vjerojatno laknulo što potencijalno dugotrajan i neugodno diplomatski problem je sada bila izvan njihove nadležnosti.
Jin Canrong, vodeći znanstvenik za vanjske odnose i suradnik dekan Renmin University School of međunarodne odnose u Pekingu, izjavio je Hong Kong South China Morning Post da Snowdena odlazak bio idealan za Peking.
“Tempirana bomba koja može ugroziti Sino-US odnos je deaktivirala, iako saga će ići na i Snowden još uvijek može napraviti više otkrivenja. Strategija Peking je koristila u rješavanju slučaja bila je neka Hong Kong nositi ga samostalno i držati na udaljenosti od njega. Vjerujem Peking ne bi proaktivno iskoristiti obavještajne Snowdena otkrila, jer to bi izazvalo Washington i trljati sol u svoje rane. ”
Jin je također rekao papir: “Zapravo Peking napravio neke dobitke iz Snowdena sage, jer je njegova otkrića uvjetom Peking neke pregovaranje čips za buduće pregovore s Washingtonom u cybersecurity, Washington je izgubio moralnije na tom planu.”
Analitičari kažu da Kina ima koristi Snowdena tvrdnje da je američki hakirao računalnih mreža u Hong Kong i kopna staviti SAD u defanzivi u tijeku Cybersecurity spora.
U međuvremenu, analitičari se čeka nestrpljivo da vidi je li Washington podnosi nikakvu službenu pritužbu nad tom pitanju.
Bilo neophodnu količinu lice – bitan dio kineske diplomatske diskursa – je spasio od Snowdena sage dalje je igrati se.
Iako je bilo nagađanja da je Peking bio iza konačnu odluku da dopusti NSA leaker Snowden ostaviti Hong Kong – polu-autonomne kineske teritorije – u nedjelju, Hong Kong vlasti inzistirati sudski proces je neovisan o Kini.
Simon Mladi Ngai-čovjek, direktor Centra za komparativnu i javnog prava na Sveučilištu u Hong Kongu, umanjio očito pljunuo između Washingtona i Hong rekavši postoji svibanj biti ništa više do odluke Hong Kong od onoga što je javno održava: da je Washington nije ispunila uvjete iz Hong Kong zakona koji bi omogućili su policiji da privede Snowdena.
“Mi ne znamo sve detalje o tome zašto je Vlada Hong Kong rekao papirologiju za zahtjev nije bio na mjestu, možda američka vlada požurio u slanju svoj paket više i stvarno nije podnio dobar set dokumenata” Mladi rekao je, dodajući kako je mislio odgovor od američkog Ministarstva pravosuđa nije pravedno bio mjeren.
Ipak, on je rekao da je dobivanje privremeni nalog kako bi zahtijevao “nizak prag” za pripremu.
“Zašto ne Hong Kong vlasti brže kretati? Hong Kong vlasti će vjerojatno reći da je to samo naš protokol, to je, kako nam je činiti takve stvari, u ovom slučaju nismo vidjeli nijedan razlog da se to iznimka ili ga liječiti s bilo veće hitnosti. ”
Američki dužnosnik ministarstva pravosuđa rekao je da Sjedinjene Države ispunila uvjete i osporio tvrdnje iz Hong Konga vlade.
Unatoč strahovima bilateralni odnosi između SAD-a i Hong Kongu moglo biti oštećeni, rekao je Young odnos između dviju vlada je preduboko i dugogodišnji za izručenjem drame imati bilo trajno utjecati.
Bilo je jasno iz priopćenju iz Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) je u ponedjeljak da su Sjedinjene Države duboko annoyed s Hong Kongu.
Umotane u diplomatskim jezikom, izjava precizirao Washingtona poziciji: Hong Kong spustio loptu na Edwarda Snowdena i SAD želi Rusiju da ga pokupi.
“Mi smo razočarani odlukom vlasti u Hong Kongu kako bi se omogućilo g. Snowden pobjeći unatoč pravomoćnim zahtjev SAD-a da ga uhiti za potrebe njegovo izručenje pod američko-Hong Kong se predaju sporazuma”, rekao je glasnogovornica Caitlin Hayden NSC u izjava.

EU-Asia